velikost písma: A +/ A/ A -

Braňte se věkové diskriminaci!

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 1

Při hledání nové práce se s věkovou diskriminací může setkat každý a je celkem jedno, jestli je nám dvacet, třicet nebo padesát. Ale neznamená to, že stojí za každou zamítavou odpovědí potenciálního zaměstnavatele.



Vážíme si vašeho zájmu, ale…
Věková diskriminace patří k nejrozšířenějším na celém světě. Bohužel se také nejhůře prokazuje. Je vám 50 +, máte dostatečnou praxi a přesto jste dostali od personálního oddělení nekonkrétní sdělení: ,,Vážíme si vašeho zájmu, ale dali jsme přednost jinému, pro tuto pozici kvalifikovanějšímu, kandidátovi.“ Marně si lámete hlavu nad tím, co se za oznámením skrývá doopravdy. Nezodpovězenou otázkou tak často zůstane, zda byl vybraný uchazeč skutečně kvalifikovanější, nebo vyhrálo pozdější datum narození.

Hledáte-li práci a obáváte se diskriminace, naučte se jí bránit!

1.Neházejte pracovní nabídku předem do koše jen proto, že se bojíte příliš mladého pracovního kolektivu. Zaměstnavatel může chtít vyvážit poměr sil a proto je pravděpodobné, že právě zde zúročíte své zkušenosti a profesionalitu.

2.Nesnažte se maskovat svůj věk účesem, líčením a oblečením, které se hodí spíš pro vaše ratolesti. Nebudete se dobře cítit, projeví se to ve vašem vystupování a personalista si toho všimne. Když to opravdu přeženete, můžete se dokonce zesměšnit. Dáváte-li přednost sportovní eleganci a rozpuštěným vlasům, oblečte se tak i na pohovor a nenuťte se do přísného drdolu, kostýmku a bot na vysokém podpatku. Vsaďte na přirozenost.

3.Udělejte ze svého věku přednost a na pohovoru nedejte ani na chvilku znát, že se bojíte selhání a věkové diskriminace. Zdůrazněte zkušenosti, praxi a nadhled – v tom vám mládí konkurovat nemůže. Nezapomeňte na loajalitu, odhodlání a energii, se kterou se do nové práce vrhnete.

4.Datum narození v životopise nezamlčujte a nevynechávejte ani další informace, ze kterých lze věk jednoduše odvodit. Datum narození a ukončení školy nechybí v žádném, ani v tom nejstručnějším životopise. Pokud vás personalista nebude chtít pozvat na pohovor kvůli věku, když se váš věk nedozví, tím spíš vás nepozve. A když vás pozve, nejspíš stejně neuspějete. Jestli tyto skutečnosti úmyslně zamlčíte, může personalista pojmout podezření, že o sobě tajíte i jiné, pro zaměstnavatele mnohem závažnější, údaje.

Tip Žijemenaplno.cz: Jste-li přesvědčení, že jste se stali obětí diskriminace (ať už kvůli věku, pohlaví, zdravotnímu stavu nebo barvě pleti) a že byla porušena vaše práva a vám způsobena újma, nezbývá než se obrátit na soud. Počítejte však s náklady v desítkách tisíc korun. Je lépe poradit se nejprve s právníkem a jednat až po důkladném zvážení celé situace. V případě vyhraného soudního sporu máte nárok na zaplacení soudních výloh a na náhradu škody.

Byli jste někdy v životě diskriminováni a jak jste se bránili? Cítíte se při hledání zaměstnání kvůli svému věku znevýhodněni? Diskutujte s ostatními čtenáři a podělte se s nimi o svoje zkušenosti.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.