velikost písma: A +/ A/ A -

Seriál: Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 2. díl

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Po ukončení pracovního poměru by vaše první kroky měly směřovat na úřad práce.



Do tří dnů po ztrátě zaměstnání se musíte zaregistrovat na úřadu práce. Nezapomeňte si vzít s sebou občanský průkaz, výpověď z předchozího zaměstnání a zápočtový list.

Zde si také můžete zažádat o podporu v nezaměstnanosti. Abyste na ni měli nárok, musíte mít získaných alespoň 12 měsíců doby zakládající důchodové pojištění v posledních třech letech před podáním vaší žádosti. Na podporu nebudete mít nárok, jestliže s vámi byl v posledních šesti měsících ukončen pracovní poměr z důvodů porušení pracovních povinností zvlášť hrubým způsobem. Po registraci nezapomeňte nahlásit nový stav také u vaší zdravotní pojišťovny.

Jak vysokou podporu budu mít?
Výše finanční podpory bude stanovena na základě příjmů z vašeho posledního zaměstnání. První dva měsíce dostanete 65 % z vašeho průměrného měsíčního čistého výdělku. Pak se vám bude podpora snižovat. Následující další dva měsíce dostanete 50 % a po uplynutí této doby budete dostávat jen 45 % průměrného měsíčního výdělku.

Doba poskytování podpory není však neomezena a váže se na výši věku.
•  Do 50 let máte nárok na podpůrčí dobu v rozsahu 5 měsíců.
•  Pokud je vám více než 50 a méně než 55 let, budete dostávat podporu 8 měsíců.
•  Pokud je vám více než 55 let, máte nárok na podporu v rozsahu 11 měsíců.

Kdo zaplatí účty za vašeho zaměstnavatele?
Může se stát, že vám zaměstnavatel již řadu měsíců nezaplatil. Nemusíte být odkázání jen na podporu a trpělivost, kdy zaměstnavatel konečně svůj dluh splatí. Pokud byl na vašeho zaměstnavatele podán insolvenční návrh u soudu a on vám v rozmezí šesti měsíců před podáním tohoto návrhu nevyplácel mzdu, může za něho tuto mzdu vyplatit úřad práce, a to v maximální délce tří měsíců. Nejvyšší částka, která může být vyplacena, je 30 317 Kč.

Jak mi úřad práce pomůže?
Úřad práce není jen instituce, která vám bude každý měsíc posílat podporu na účet. Pracovní povinností zaměstnanců tohoto úřadu je pomáhat při hledání nové práce. Úřad práce proto organizuje řadu školení, která vám pomohou při hledání nového uplatnění nebo vás připraví na úspěšné zvládnutí přijímacího pohovoru. Stačí se pouze informovat. Pokud narážíte na nedostatek volných pozic právě ve vašem oboru, zkuste se porozhlédnout i v jiných vodách. Pomoc můžete opět hledat na úřadu práce, který také zajišťujte rekvalifikační kurzy. Dobu, po kterou budete nezaměstnaní, byste měli co nejvíce využít k vlastnímu sebezdokonalování. Je tolik věcí, které byste se chtěli naučit a které dokonce nyní přímo potřebujete ke zvýšení vaší ceny na trhu práce. Například většina dnešních zaměstnavatelů vyžaduje alespoň základní znalost cizího jazyka. Proto je ta nejvhodnější chvíle doma oprášit slovník i učebnici, do které se snažíte nahlédnout už řadu měsíců.

Tip na závěr: Nezapomeňte, že i jako nezaměstnaní si můžete brigádně přivydělat. Výše vašeho přivýdělku však nesmí překročit částku 3 999 Kč.

Kam dál?
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 1. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 3. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 4. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 5. díl
www.mpsv.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.