velikost písma: A +/ A/ A -

Tomáš: „Oheň probouzí odvahu“

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – RITUÁLY: Rituál nebo risk? Chůze po žhavých uhlících je obojí. Tomáš – tváří v tvář ohni – v sobě odkryl nečekané rezervy, i když se mohl spálit. Musel se rozhodnout. Díky tomu se naučil respektovat vlastní rozhodnutí. A to určitě není málo.



V kůži fakíra
Tomáš (33 let) vzpomíná na své setkání s ohněm. „Před několika lety jsem se dozvěděl, že se pořádají kurzy chození po žhavém uhlí. Na webovkách jsem si přečetl: Přechod ohněm, víkendový seminář. Začalo mi vrtat hlavou – co to ve skutečnosti znamená? Můžu snad přejít přes žhavé uhlíky podobně jako fakír v transu? A proč bych to měl dělat?“ S rituálem chození, běhání či tančení na žhavých uhlících (řec. pyrobasia) se setkáváme na různých místech světa. V Tibetu se zachoval dodnes a praktikuje se jako očistný jarní obřad. V Bulharsku při tradičních oslavách plodnosti a přírody tančí staré ženy v transu bosé také na žhavých uhlících. Nejvíce popisů pochází z Indie a Malajsie, kde byla chůze ohněm masovou a ritualizovanou záležitostí.

Čtěte také: Magie ohnivých rituálů

Ohnivé placebo?
„V té době jsem bojoval s vnitřními strachy, které mě málem semlely. Nedokázal jsem opustit teplé místečko v zaměstnání ani udělat rázné rozhodnutí ve svém vztahu. Vlastní neschopnost mě frustrovala.“ Tomáš se dostal až na hranici syndromu vyhoření. Zmobilizoval všechny síly a rozhodl se absolvovat víkendový seminář, o které četl na internetu. Ve 20. století se fenomén přecházení přes žhavé uhlí dostal pod lupu parapsychologů a skeptiků, kteří se snažili objasnit, jak je vůbec možné přejít bosou nohou přes několikasetstupňový žhavý koberec. Kouzelnický fígl náboženských sekt? Víra v nadpřirozené schopnosti ani není nutná, říkají skeptikci. Argumentují tím, že uhlíky mají nízkou tepelnou kapacitu a špatně vodí teplo. Množství tepla, které je převedeno na chodidla během krátké chůze, tedy nestačí způsobit popáleniny. Praxí však vyšlo najevo, že stačí. Při přecházení stejného koberce se někdo popálí a jiný ne. „Vlízt do ohně a spálit se dovede každý. Ale udělat vědomé rozhodnutí – já nejdu, nebo teď nejdu – má v mých očích stejnou hodnotu jako ohněm projít,“ říká Dana Linkeschová, která semináře procházení ohněm pořádá.


Přechod přes žhavý koberec

Čtěte také: Moxování - léčivý oheň

Šamani neshoří
A jak vypadá staronový rituál v českém podání? „Příprava trvá nejméně čtyři hodiny, pak se jde na vlastní přechod, následuje relaxace a zpětná vazba. Večerní program už je pak třešničkou na dortu,“ popisuje Dana Linkeschová svůj seminář. Tomáš vzpomíná na průběh přípravy. „Zvolání ‘Já jsem se rozhodl, že se nespálím!‘ ve mně zprvu vzbuzovalo úsměv.“ Nakonec ale přiznává, že vnitřní rozhodnutí nespálit se bylo klíčem k úspěchu. „Překážky, které se do té doby zdály nepřekonatelné, najednou tak nepřekonatelné nebyly,“ dodává Tomáš. Zanedlouho po tomto semináři se Tomášovi naskytla možnost vyzkoušet si tandemový seskok padákem. „Myslím, že bez ohně bych do toho nešel.“ Adrenalinový zážitek byl pro něj jakýmsi potvrzením nové dovednosti. Ta se projevila i v běžném životě. Konečně nasbíral odvahu opustit zaměstnání, které ho už delší dobu nenaplňovalo. S pracovní krizí odezněla i krize osobní. „Přestal jsem se donekonečna zabývat tím, co mě štvalo. Najednou jsem i svou partnerku viděl v jiném světle,“ vzpomíná. „Oheň je živel dost silný na to, aby každého donutil udělat vědomé rozhodnutí. Člověk má možnost osahat si přechod od myšlenek a slov k činům“ vysvětluje Linkeschová. Transformační rituál? Zřejmě hned v několika rovinách. „Lidé se naučí rozvinout ovládání sebe sama s plnou koncentrací na to, co dělají,“ dodává koučka. Tento pocit je pak člověk podle ní schopný přenést na zvládání jakékoliv překážky, která se před ním objeví. Dokáže se osvobodit od svých podvědomých strachů. „Přechod přes oheň pro mě znamenal posun ve vnímání a paradigmatech,“ shrnuje Tomáš.

Foto: archiv www.uluru.cz

Měli byste odvahu přejít přes koberec žhavých uhlíků? Diskutujte o tématu na našem diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Dana Linkeschová: Most, po kterém můžeš přejít
Čističky vzduchu pro lepší dýchání
Trápí vás alergie na slunce?
Kousek vlastního světa
Sex ve stáří - tipy a triky, které pomáhají
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne