velikost písma: A +/ A/ A -

Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Dnes opět vzrůstá zájem o léčivé účinky rostlin, které dříve využívalo lidstvo od nepaměti. Je výhodné připravit si léčivky doma, ale je třeba dobře znát konkrétní byliny a jejich účinky.


Vnitřní použití

Odvar je v podstatě bylinkový čaj, který získáme vařením rostlin ve vodě. Tento způsob přípravy je vhodný k získání léčivých složek z kořenů, kůry, větví nebo plodů. Používáme čerstvé nebo sušené části léčivek, které nasekáme na malé kousky. Odvary se pijí teplé i studené, 3 až 4 dávky denně (max. 500 ml). Můžeme je uchovávat v ledničce, ne však déle než 3 dny.
20 g sušených nebo 40 g čerstvých léčivých rostlin přelijeme 750 ml studené vody a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni 20–30 minut, kořeny a kůru půl hodiny až hodinu. Scedíme nebo přelijeme přes pláténko. Dáváme o třetinu více vody, než kolik potřebujeme výsledného odvaru.

Čtěte také: Jak hledat na webu ověřené informace o lécích a lékárnách?

Nálev je nejjednodušší způsob zpracování jemných částí - květů a listů. Nálev připravíme tak, že zalijeme určité množství sušených nebo čerstvých bylinek vroucí vodou. Postup je podobný přípravě čaje. 1–2 lžičky sušené nebo čerstvé směsi navlhčíme a přelijeme horkou vodou, necháme pod pokličkou 5–15 minut louhovat. Pijeme teplé, pro lepší chuť můžeme přidat lžičku medu. Nálevy se obtížně skladují, proto je připravujeme vždy čerstvé.

Tinktura - mnoho léčivých látek je rozpustných v alkoholu, který je zároveň výborným konzervačním prostředkem. Profesionální bylinné extrakty se vyrábějí obvykle v poměru 1 díl bylinného výtažku ku 1 či 2 dílům etanolu. Méně koncentrované přípravky – tinktury – se používají u aromatických surovin a těch, které je lepší užívat po menších dávkách.
Léčivé rostliny máčíme v 35 – 40% režné nebo ovocné pálence. Máčením léčivek v alkoholu docílíme silnějšího účinku než u odvarů a nálevů. Nasypeme 200 g sušené nebo 300 g čerstvé nasekané drogy do sklenice, zalijeme litrem pálenky a necháme na tmavém a chladném místě minimálně 14 dní odležet. Potom scedíme a bylinky ještě vylisujeme v lisu na víno či ovoce. Získanou tinkturou naplníme lahvičky z tmavého skla, uzavřeme korkem či šroubovací zátkou a označíme. Tinktura se používá po kapkách! Na chladném místě můžeme skladovat tinkturu až dva roky.

Čtěte také: Tajemství tradiční čínské medicíny (1. díl)

Macerát označuje výluh za studena a je vhodný u rostlin, které působením tepla ztrácejí léčivé účinky (puškvorec, jmelí bílé, sléz). Určené množství bylin necháme vyluhovat obvykle přes noc. Poté scedíme, mírně přihřejeme na teplotu vhodnou pro pití a nalijeme do termosky, kterou předtím prolijeme vroucí vodou.

Sirup se používá především k tišení kašle a při bolesti v krku. K přípravě lze použít bylinný nálev, odvar i tinkturu. Na mírném ohni rozmícháme 100 g cukru nebo medu a 50 ml vody. Až směs zhoustne, odstavíme ji z plotny, přidáme 50 ml tinktury a zamícháme. Nalijeme do lahve z tmavého skla a uchováme v ledničce, maximálně 3 měsíce. Sirupy skladujeme raději v lahvích s korkovou zátkou. Během skladování může dojít ke zkvašení a tudíž i nebezpečí výbuchu lahve. Lepší je připravit menší množství sirupu a rychleji jej spotřebovat.

Kam dál?
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 2. díl
Rady babky kořenářky
Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl
Jak se bydlí v ašramu
Probuďte v sobě Foresta Gumpa
Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“

Jak se staráte o své zdraví? Kladete důraz na prevenci? Své názory nám napište do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.