velikost písma: A +/ A/ A -

Probuďte v sobě Forresta Gumpa

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

Kolem běhání stále panuje řada mýtů. Nenechte se jimi zmást – připravíte se tak o jednu z nejpříjemnějších a nejpřirozenějších pohybových aktivit. Poradíme vám, jak správně běhat, jak vybrat boty, a přidáme pár dalších argumentů, díky nimž si s chutí nazujete tenisky a půjdete se proběhnout ještě dnes.


Foto: iStock

Dobrá bota je základ
Rozhodnete-li se začít pravidelně běhat, bude vaší jedinou investicí do tohoto sportu nákup kvalitních běžeckých bot. Jejich výběr opravdu nepodceňujte. Kvalitní obuv, přesně na míru vaší noze, šetří vaše klouby, obzvlášť běháte-li ve městě po tvrdém a rovném povrchu. Dobrá bota dokáže běhání velmi zpříjemnit, což samozřejmě platí i obráceně. Za kvalitní běžeckou obuv zaplatíte 2500 Kč a víc, ale naběháte v ní 800 – 1000 km. Rozhodnete-li se investovat do bot patnáct stovek, počítejte s tím, že kvalita boty bude minimálně o dvě třídy nižší a vydrží kratší dobu. Nemáte-li s nákupem sportovních bot žádnou zkušenost, doporučujeme svěřit se do péče odborníkům.

Osvícený prodavač je výhra
Prodavač, který rozumí své práci, na vás rozhodně nebude spěchat. Připravte se na anabázi trvající zhruba 45 minut. V první fázi se pokusí odhalit pronaci případně spinaci vašeho chodidla, tzn., zda došlapujete spíše na přední vnitřní stranu chodidla nebo přední vnější, jednoduše řečeno – pokusí se zjistit, zda máte ixky nebo óčka. K určení pomohou nášlapné měřící desky, dobře ke stejnému účelu poslouží i podrážka vašich starých bot. Následuje výslech, jak často běháte, kolik uběhnete, atd. Snažte se odpovídat co nejpravdivěji – kilometry si nepřidávejte, ani neubírejte ve snaze udělat lepší dojem. Účelem vaší návštěvy je vybrat kvalitní boty za přiměřenou cenu, které co nejlépe poslouží vašemu účelu. Následuje zkoušení vhodného typu. Běžecké boty nabízí ve své kolekci téměř každá značka, ale ne každá značka dělá boty vhodné pro váš typ nohy. V případě, že se nemůžete rozhodnout mezi dvěma páry bot, zkuste se zeptat, zda v prodejně nemají běžecký pás, kde byste mohli oba modely přímo vyzkoušet. Dilema bývá tímto krokem často vyřešeno.

Čtěte také: Nordic walking: svižná chůze

Mýty a polopravdy, kterými pověst běhání utrpěla
Běhání ničí klouby. Ano, v případě, že máte nadváhu, koupíte si boty za pět stovek a jdete si na hodinu zaběhat bez předchozího tréninku. Jinak běh klouby, vazy a šlachy posiluje.

Při běhání se často zraním. Ano, zranění se vám zpravidla nevyhne, ale málokdy bude nutné navštívit lékaře. S ošetřením odřenin a podvrtnutím si poradíte sami.

Při běhání hrozí riziko srdečního selhání. Jestli netrpíte neodhalenou srdeční vadou, a nebudete se nesmyslně přepínat, vaše srdce vám naopak poděkuje.

Stereoptyp nesvědčí partnerskému vztahu ani běhu
Buďte vynalézaví a nedovolte, aby se běhání stalo rutinní záležitostí a vaším parťákem nuda. Čas od času změňte prostředí a vyběhněte si někam jinam. Svůj oblíbený okruh běžte v protisměru. Vezměte si na běhání iPod přítele. Střídejte dobu, ve které běháte a nenechte se odradit horším počasím. Běžecké boty si berte všude s sebou a běhejte o víkendu na chatě, při návštěvě rodičů nebo na dovolené u moře.

Běhání a psychika
Běhání je jako droga. Jednou s ním začnete, překonáte počáteční obtíže a nebudete s ním chtít přestat. Vyběhnete si ráno, krev ve vašem těle se rozproudí, orgány se lépe okysličí a vy pocítíte euforii, která způsobí, že se budete dokonce těšit do práce. Večerní běhání vám naopak pomůže uspořádat si v hlavě myšlenky, příjemně vás unaví a připraví na spánek. Vyběhnout si můžete s kamarádkou, partnerem, ve skupince podobných nadšenců nebo sami. Motivací vám může být trénink na některý z běhů pro veřejnost, které pořádají známé sportovní značky v rámci svého marketingu. Vybrat si můžete i způsob běhu – sprinty na krátkou vzdálenost, vytrvalostní běhy nebo jogging. Běhat můžete za každého počasí, vaše tělo se pak stane nejen pružnějším, ale i odolnějším. Snáze se ubráníte nachlazení nebo chřipce i řadě civilizačních chorob a nadváha pro vás bude cizí slovo.

Začátečníci, kteří se rozhodli vstát z gauče
První zásada: Běhejte takovým tempem, jaké je vám příjemné. Zpočátku střídejte svižnou chůzi s během v poměru 6 minut chůze, 2 – 3 minuty běh, celková doba tréninku cca 30 min.
Druhá zásada: Trénujte minimálně 3x, ideálně 5x týdně.
Třetí zásada: Nesnažte se trhat časové ani vzdálenostní rekordy, na zátěž je nutné začít tělo a svaly zvykat pomalu.
Čtvrtá zásada: Připravte se na to, že první měsíc budete cítit únavu a bude vás to bolet!
Pátá zásada: Krize přijde na každého – nejen v průběhu běhání, ale po určité době trénování. Myslete na to, jak velký kus už jste uběhli. Pomůže vedení běžeckého deníku, případně nejrůznější technické vychytávky na měření celkové vzdálenosti, počtu spálených kalorií atd.
Šestá zásada: Nenechte se ničím a nikým znechutit, ani odradit. Děláte to pro sebe!

Jak se udržujete ve formě? Který sport je vám nejbližší a proč? Svěřte se na našem fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Své zdraví i sexuální prožitek zlepšíte cvičením svalů pánevního dna
Domácí tělocvična – nepotřebujete drahé stroje!
Nenechte klouby „zrezivět“!
Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011