velikost písma: A +/ A/ A -

Omládněte se třemi atomy kyslíku

Autor: Ivana Skokanová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – KRÁSA: Ozon už dávno neslouží jen k nechemickému čištění vody. Ozonová terapie dokáže regenerovat buněčné tkáně a tak účinně působit proti stárnutí organizmu.


Foto: iStock

Vůně elektřiny
Ozon, tedy tříatomová molekula kyslíku (O3), vzniká v přírodě ultrafialovými paprsky Slunce nebo při bouřce – vysokofrekvenčním napětím při výbojích v atmosféře (blesky). Charakteristická je jeho vůně, kterou jako „vůni elektřiny“ poprvé popsal při svých pokusech holandský vědec Martinus van Marum (1875). V lékařství se ozon plně využívá už od přelomu 19. a 20. století, kdy byly sestaveny první ozonové generátory. V průběhu minulého století se ozon postupně využíval takřka ve všech lékařských odvětvích a výzkumy prokazují jeho stále větší úspěšnost i tam, kde „tradiční“ metody a medikamenty selhávají.

Obnovené buňky
Základními stavebními prvky lidského organismu jsou buňky, které mohou degenerovat. Ozon dokáže díky konkrétním léčebným metodám buňky naopak regenerovat. V medicíně se využívá zejména jeho vysoké rozpustnosti ve vodě. Někoho možná může překvapit, že nejúčinnějším způsobem aplikace ozonu je jakési ozonové „obnovení krve“, kdy se do sterilní vakuové lahve odebere potřebné množství žilní krve (max. 150 ml), obohatí se jakýmsi „koktejlem“ z O2+O3 v požadované koncentraci a vrací se zpět. Kromě toho ale existuje řada dalších způsobů, jak ozon používat.

Čtěte také: Krása, kterou si můžete koupit

Víte, jak se aplikuje ozon? Obklady s ozonovou vodou, výplachy, pitím ozonové vody, kloktáním, používáním ozonové kosmetiky nebo užíváním tablet o obsahem O3. Ozon můžeme také omezeně inhalovat, ale ne v takové míře, jak je známo u kyslíkové terapie. Ve vyšších koncentracích je totiž zdraví škodlivý, což je také jedním z hlavních argumentů odpůrců ozonové terapie.

Návrat k harmonii
Předním českým odborníkem na ozonovou terapii je MUDr. Milan Veselý z pražského Střediska reflexní terapie. Je velkým průkopníkem a propagátorem ozonu, věnuje se mu takřka po celou dobu své lékařské praxe. Na možné škodlivé účinky terapie má vlastní a poměrně logický argument: „Je pravda, že ozon je toxický, ale toxický je v určité míře či koncentraci každý prvek na světě. Ozon má také svou rovnováhu, která je narušována. A ozonovou terapií dáváme organismu zase možnost tuto rovnováhu získat. Je to tedy harmonizační medicína, protože je paradoxně nejméně toxická i nebezpečná.“

Doktor Veselý hovoří o svém oblíbeném případu: „Paní (dnes více než 80-letá), přišla do ordinace s nemocným srdcem, tabletek tehdy brala snad plnou hrst. Na ozonoterapii chodí od roku 1996 a patří k jedné z mých nejoblíbenějších pacientek. Přichází sama, jakmile má pocit úbytku energie, zhruba jednou za týden až 14 dní. Její laboratorní testy jsou výborné, srdce bez obtíží, prášků bere minimum.“

Čtěte také: Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“

Zatočte s neduhy – radikálně!
MUDr. Veselý vysvětluje, jak může být ozon užitečný také v pooperačních stavech. „Po operacích jsou časté komplikace s infekcemi, protože tam jsou přerostlé kmeny. A my umíme tuto infekci zvládnout a nepotřebujeme k tomu antibiotika. Umíme ji dokonce zvládnout nejen v člověku, ale i v prostředí. Pomocí ozonu můžeme dezinfikovat vzduch, vodu, prát prádlo, můžeme se sprchovat v ozonové vodě, vyplachovat ozonem rány a nepotřebujeme k tomu drahá antibiotika.“ Ozonová terapie může podle doktora Veselého také bojovat s příznaky stárnutí. Zabraňuje totiž tvorbě volných radikálů. Klient se díky úpravě metabolismu cítí zdravější, všestranně výkonnější, odolnější, působí zdatně a na svá léta mladší. To stojí za vyzkoušení, nemyslíte?

Zdroj: Longevity, 05/2009

Jaké máte zkušenosti s ozonem? Svěřte se na našem diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Znovu vidět jako ostříž
Co máte v cestovní lékárničce?
Moxování – léčivý oheň
Úspěšná léčba ničím
Bavte se, hrajte si, dovádějte, léto je tu!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne