velikost písma: A +/ A/ A -

Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – KRÁSA: Radka se narodila s velkým nosem. „Od mala jsem si přála krásný, malý nosík a snila jsem o plastické operaci.“ Nos jí způsoboval nejen vadu na kráse, ale i zdravotní komplikace.


Foto: iStock

Postupem času se Radčin nos stáčel stále více na pravou stranu a znemožňoval jí dýchat nosem. Každé ráno se probouzela s nepříjemně tuhým jazykem a vysušenými ústy. Ve 33 letech se rozhodla pro radikální řez. Radka se objednala k lékaři, který uznal zdravotní hledisko a objednal ji na operaci nosu. Ta měla spojit úpravu nosní přepážky s plastickým vytvarováním nosu. Radka se nemohla dočkat, až se jí splní životní sen.
Chirurgická úprava nosu, rhinoplastika, není jen estetickým zákrokem, ale upravuje také důležitou funkci tohoto orgánu – dýchání. Povedený zákrok zbavuje člověka komplexů, které se u některých osob hromadí dlouhá léta. Ideální věk pro zákrok je od dokončené puberty do třicátého roku, tedy od dokončeného růstu do období, kdy je stále ještě funkční elasticita kůže a osobnost je již pevně zformovaná. Radikální změna vizáže totiž může labilnějším osobám přivodit psychické problémy.

Čtěte také: Krása, kterou si můžete koupit

Zklamání
Radčina operace však nesplnila očekávání. „Dýchá se mi líp, to ano. Ale tvar nosu mi zůstal úplně stejný,“ říká smutně Radka. Ani samotný operatér nebyl se svou prací spokojen. Hrb, neboli gibus, totiž sesekl málo. Nepříjemným důsledkem operace také je, že špička Radčina nosu je absolutně necitlivá. „Cítím se hůř, než před tím,“ říká Radka a vzpomíná, že bolestmi trpěla dlouhé měsíce. Rekonvalescence je velmi individuální. První zhodnocení operace je na místě asi po dvou měsících. Celková pooperační fáze je ukončena zhruba po dvanácti měsících. Také Radka šla po roce na lékařskou prohlídku. Ani tam však na ni nečekaly pozitivní zprávy. Lékař objevil zbytky odštíplé kosti a nahmatal nový výrůstek. „To už jsem nevydržela. Banální operace a tolik problémů! Proč zrovna já?“ propadá zoufalství Radka.

Čtěte také: Omládněte se třemi atomy kyslíku

Chceš hezčí nos? Tak zaplať!
Co bude Radka dělat? Doktor jí nabídl několik možností. První je reoperace na stejném místě se stejnými lékaři. Druhá operace plastického chirurga s asistencí doktora ORL. A třetí možnost? Zaplatit si soukromou plastickou kliniku. Radka váhá. „Mám strach. Operaci nosu bezproblémově podstupují tisíce žen. Jenom já jsem to schytala.“ Strach není jedinou překážkou. Péče soukromého plastického chirurga by ji stála kolem pětadvaceti tisíc. „Můj muž je absolutně proti, máme dvě děti a nechci podstupovat další rizika.“ Radka před celou anabází původně zvažovala i zvětšení prsou, ale tato zkušenosti ji odradila. Shodou okolností šla půl roku po Radce na podobnou operaci i její kamarádka. „Se vším všudy jí to zabralo dva měsíce. Já se trápím doteď.“ Radčina kamarádka patří k těm šťastnějším. Měla velký, hrbatý nos, ale teď se pyšní malým, rovným nosíkem. „Já se na ni nemůžu ani podívat. Chce se mi hned brečet,“ přiznává se.

Máte ve svém okolí někoho, kdo radikálně změnil svou vizáž? Jak to na Vás působilo? Diskutujte na našem fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Ty tam jsou „Popelčiny nožky“
Chránit se lze před infarktem i mrtvicí
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Probiotika vás mohou ochránit před hemeroidy i krvácivým průjmem
Zdravé opalování? Zapomeňte!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne