velikost písma: A +/ A/ A -

Kolik stojí štěně a co potřebuje?

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

Ještě než si štěně přineseme domů, měli bychom mu vymezit vlastní prostor a pořídit nezbytné vybavení. To se bude lišit podle rasy, velikosti a také podle toho, kde bude pes bydlet. Konečná suma se bude odvíjet také od toho, kolik jsme ochotni do pejska investovat.

Foto: iStock

Bez čeho se neobejdete:
Pelíšek – existují různé druhy, mějte na paměti, že štěně poroste a s největší pravděpodobností první pelíšek rozkouše a roztrhá. Dbejte především na to, aby mělo štěně do pelíšku pohodlný přístup a umístěte jej do prostoru tak, aby s vámi byla štěně co nejvíce v kontaktu. V budoucnu pak vyměňte pelíšek za takový, který se bude snadno udržovat.
Obojek – štěněti jej navlékáme především proto, aby si ho zvyklo nosit. Ideální je jednoduchý kožený obojek s měkkým filcovým podšitím.
Vodítko – postačí jednoduché, přiměřeně dlouhé kožené vodítko. Již od začátku učte štěně, že vodítko není hračka.
Misky – nevhodné jsou skleněné, kameninové případně keramické misky, které se mohou uštípnout a štěně zranit. Nepoužívejte nikdy měkké plasty nebo polystyrén, štěně by si jejich pozřením způsobilo vážné zdravotní komplikace, které by mohly vést až k úhynu zvířete. Zvíře musí mít neustále přístup k čerstvé vodě. Tzv. nerozlitelné misky oceníte zejména u štěněte.
Hračky – vybírejte speciální psí hračky, přiměřeně velké rase vašeho psa. Hračka vhodná pro čivavu by štěně bernardýna stěží uspokojila, navíc by ji mohlo sežrat. Pamatujte na to, že štěně příliš hraček nepotřebuje, ale bez příležitosti ke hře a parťáka pro hru se neobejde. Úplně v pohodě si vystačíte se starou plenou, bavlněným uzlem na přetahování, nějakou tou kostí na žvýkání, případně s míčkem. Pro štěně nejsou vhodné hračky určené dětem, nejsou z odolných materiálů a obsahují malé části (očička apod.), které by mohly zažívací trakt štěněte pěkně potrápit. Poškozenou hračku vyřadíme a psovi ji už nedáváme.
Kvalitní krmivo – nejvhodnější značku vám doporučí chovatel, případně veterinář. V případě, že zvolíte kvalitní značku granulí, není potřeba přidávat štěněti ke stravě žádné vitamíny. Pokud se rozhodnete psovi vařit, poraďte se o nejvhodnějších potravinových doplňcích opět s veterinářem. Suchou a vařenou stravu nikdy nemíchejte!

Čtěte také: Pozor pes!

Náhubek – zvykejte na něj štěně pomalu a nenasazujte ho na příliš dlouhou dobu. Bohatě postačí pár minut. Náhubek by měl být velký tak akorát – když pořídíte moc velký, štěně se z něj snadno vyvlíkne. Jakmile se mu to jednou povede, bude mít tendenci zkoušet to pokaždé, když mu košík nasadíte. V opačném případě – pokud bude náhubek příliš malý – bude štěněti nepohodlný, bude jej tlačit nebo řezat a štěně si k němu zbytečně vypěstuje odpor jako k něčemu nepříjemnému.
Kartáč, hřeben – štěně by si již od počátku mělo zvykat na pravidelnou péči o srst. Platí totéž jako pro vodítko, učte štěně, že hřeben nebo kartáč není určen ke hře. Štěně se bude chtít za každou cenu s novým nástrojem blíže seznámit. Kartáč nebo hřeben mu ukažte, ale nedovolte mu, aby jej okusovalo.
Koupání – do 4 měsíců věku, by se štěně koupat nemělo. Ochranný film na pokožce ještě dobře nefunguje a použitím mycích prostředků by se mohla narušit citlivá rovnováha pokožky. Pokud štěně potřebujete přeci jen umýt (například když se vyválí v něčem, co zrovna dvakrát nevoní), používejte přírodní prostředky obohacené o živočišné oleje (třeba norkový) a snažte se omezit styk přípravku s pokožkou. Samozřejmostí je udržení srsti bez vnějších cizopasníků. I obyčejná blecha může být příčinou dlouhodobého onemocnění kůže. V současné době je na trhu řada preventivních i léčebných přípravků o jejich užití se poraďte s veterinářem.
Kleště na drápy – pro řadu psů velmi nepříjemná procedura a proto je vhodné štěně na tuto činnost zvykat postupně. Nejtěžším krokem je celkové zklidnění psa, což se nejlépe podaří, když ho zabaví druhá osoba a odvede jeho pozornost třeba drbáním a hlazením. Nenechte se odradit, trvá nějaký čas, než pes získá k nástroji důvěru.
Pinzeta na klíšťata – na našem trhu najdete plastové výrobky i ty z chirurgické oceli. Materiál má vliv pouze na cenu, nikoli na funkčnost. Uchopením klíštěte pinzetou v oblasti hlavičky mu zabráníte, aby infikovala ranku. Navíc máte jistotu, že klíště vykroutíte celé. Pinzetu po použití vždy vydezinfikujte.

Náš tip: Suchý pěnový šampon pohotově vyřeší „špinavou příhodu“ na procházce, při cestování nebo ve společnosti.

Co budete navíc potřebovat pro pejsky kapesní velikosti: Přepravku, tašku, klokanku – malým pejskům a štěňátkům slouží jako úkryt před okolním světem, skýtá prostor k odpočinku, v zimě zabraňuje prochladnutí. Při výběru dbejte na optimální tvar, rozměr, použité materiály, pohodlné nošení a bezpečnost schrány.

Co budete potřebovat, ubytujete-li psa v boudě: Při výběru kotce nebo boudy se informujte o tom, jaký typ se hodí pro konkrétní plemeno a do jakých teplot s jakou tepelnou izolací je vám bouda nabízena. Na lehkou váhu neberte ani to, v jakém prostředí bude kotec umístěn (na horách budete potřebovat jiné tepelně izolační vlastnosti než u moře). Většina výrobců na tyto produkty nemá žádný atest (natož znalecký posudek) a tak budete při výběru odkázáni především na vlastní informovanost a zdravý selský rozum. Stejně tak, jako u většiny ostatních pomůcek i zde je cenové rozpětí široké a kvalita různá, proto nekývněte na první nabídku a výběru věnujte dostatek času. Výsledná cena se většinou odvíjí od množství spotřebovaného materiálu a času, který byl prací stráven. Koupit můžete i boudy tzv. na klíč a vybrat si takové materiály, kterou budou ladit k exteriéru vašeho domu. Při výběru neopomíjejte bezpečnostní rizika.

Základní veterinární péče
Odčervení – první odčervení provede zpravidla chovatel, další odčervení se provádí každé 3 měsíce na základě parazitologického vyšetření trusu. Mezi odčervením a očkováním je nutné dodržet rozestup 10 – 14 dní, aby byla zajištěna tvorba protilátek.
Očkování – je možné aplikovat pouze, je-li štěně zdravé a v dobré kondici. Rozhodně by nemělo být štěně očkováno v době, kdy si zvyká na nové prostředí, tedy cca 14 dní po tom, co si ho přinesete domů. V této době byste se měli vyvarovat styku s ostatními psy. Ideální je očkovat štěňata starší 12 týdnů, kdy je imunitní systém silnější.

Kolik stojí štěně?
Průměrná cena psa s PP 10000 – 20000 Kč
Průměrná cena feny s PP 15000 – 20000 Kč
Čistokrevné štěně bez PP 3000 – 6000 Kč
(Pozn. red.: Ceny jsou pouze orientační)

Kolik stojí pes v prvním roce života?
Očkování cca 1500 Kč
Odčervení cca 150 Kč
Pomůcky cca 2500 Kč

Kolik utratíte za granule?
Pes 5 kg s průměrnou spotřebou 100 g/den, sežere 37,2 kg/rok, utratíte 3968 Kč/rok
Pes 10 kg s průměrnou spotřebou 150 g/den, sežere 54 kg/rok, utratíte 5760 Kč/rok
Pes 25 kg s průměrnou spotřebou 300 g/den, sežere 112 kg/rok, utratíte 11947 Kč/rok
Pokud se rozhodnete pořídit si středně velkého psa o váze 25 kg, počítejte s tím, že za 15 let života projí 179 200 Kč. To není úplně málo, že? (Pozn. red.: Počítáno při nákupu 15 kg balení granulí značky Purina Proplan/losos při ceně 1600 Kč/balení)

Máte domácího mazlíčka? Napište nám své veselé historky - do diskuzního fóra, na facebook nebo přímo pod tento článek.

Kam dál?
Chcete být originální? Pořiďte si „ocicat“!
Společníci z terária
Ženšen – kořen síly
Zahrady pro lenošení
Zábava pro děti, která nic nestojí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.