velikost písma: A +/ A/ A -

Jaké změny chystá sociální reforma pro lidi s postižením?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Více času bude muset odpracovat ten, kdo si nárokuje podporu v nezaměstnanosti. Lidé s postižením, jejichž rodiny mají šestinásobek životního minima, si budou muset platit pomůcky do 35 tisíc korun.


Foto: iStock

V rámci první části takzvané sociální reformy postoupila Poslanecká sněmovna k projednání sněmovnímu výboru pro sociální politiku návrh novely zákona o zaměstnanosti a návrh na vydání nového zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Pokud návrhy projdou celým legislativním procesem, začnou platit od roku 2012.

Přísnější podmínky pro nárok na podporu: Ten, kdo si bude nárokovat podporu v nezaměstnanosti, bude muset mít odpracováno dvanáct měsíců za poslední dva roky - to bude zpřísnění oproti nynějším třem rokům.

Ulehčení zaměstnavatelům: Pokud nezaměstnaný odmítne veřejně prospěšné práce, bude moci přijít o finanční příspěvek. Až za půl roku se bude moci do evidence nezaměstnaných přihlásit člověk, který bez vážného důvodu dá výpověď z místa, zprostředkovaného úřadem práce. Zaměstnavatelům bude zrušena povinnost hlásit úřadu práce volná místa. S tím nesouhlasí opozice, podle které je to zvýhodnění zaměstnavatelů nad zaměstnanci.

Čtěte také: Konec dorovnávání slovenských penzí

Zprostředkování práce od agentur: Rekvalifikaci si bude moci nově vybrat sám nezaměstnaný. Pokud pracovali, budou moci žádat o podporu v nezaměstnanosti i studenti. Nově budou moci zprostředkovávat práci také agentury práce. Budou na tom finančně zainteresovány z Evropského sociálního fondu: 5000 korun získají za každého uchazeče, za jeho umístění na pracovní místo pak 1250 korun. Pokud nezaměstnaný déle než půl roku vydrží v zaměstnání se smlouvou na dobu neurčitou, agentura dostane navíc 500 korun.

Změny v příspěvcích: Zatímco nyní je příspěvek firmě na zaměstnávání člověka se zdravotním postižením 8000 korun měsíčně, nově to bude 75 procent vydaných mzdových nákladů, maximální částka bude 6000 korun. Pokud zaměstnavatel bude chráněná pracovní místa provozovat ještě po roce, příspěvek bude moci být zvýšen maximálně o 4000 korun. Nelegální zaměstnávání bude podle návrhu více sankcionováno: nyní je pokuta 10 tisíc korun, nově bude 100 tisíc korun. Z 500 tisíc na 100 tisíc korun ale klesne pokuta za neohlášení či nevedení předepsané evidence.

Čtěte také: Zachráníme, co můžeme

Poskytování dávek: Návrh chce zvýšit adresnost a efektivitu vyplácení dávek konkrétním osobám se zdravotním postižením. Hlavní změnou bude ta, že sedm stávajících dávek (například na zakoupení auta, jeho údržbu a provoz) bude sloučeno do dvou: na mobilitu (vyplácení každý měsíc) a na zvláštní pomůcky (vyplácení jednorázově - maximálně 100 tisíc korun například právě auta). Tomu, kdo by dostal příspěvek na zvláštní pomůcky, by pak byla na pět let snížena částka na mobilitu na polovinu. „Příspěvek na mobilitu je ve dvou rovinách, 600 a 250 korun za měsíc a bude nahrazovat stávající příspěvky,“ uvedla poslankyně Kohoutová. „Výplatu příspěvku na mobilitu jedenkrát měsíčně vidím jako zbytečnou administrativu a měli bychom diskutovat o frekvencích výplaty. Ve výši příspěvku na mobilitu 250 korun u osob, které získaly příspěvek na pořízení motorového vozidla, vidím do určité míry nepodložené vyčlenění z příspěvku,“ dodala.

Placení příspěvku do 35 tisíc korun: Nikoli všem by ale byl poskytnut příspěvek na pomůcku v hodnotě menší než 35 tisíc korun. Tu by člověk se zdravotním postižením získal jen tehdy, pokud by příjem jeho domácnosti byl menší než šestinásobek životního minima. Všichni lidé se zdravotním postižením by si nově museli připlatit deset procent z ceny takové pomůcky, a to i u té dražší než 35 tisíc korun. Stát by neposkytl více než 350 tisíc korun. Příplatek by neminul ani lidi v tíživé finanční situaci - výši příplatku, která by musela být minimálně tisíc korun, by určila krajská pobočka úřadu práce. To kritizovala Národní rada osob se zdravotním postižením. Příspěvky by nepodléhaly exekuci a během pěti let by musely být maximálně 800 tisíc korun.

Vládní návrh novely zákona o zaměstnanosti a poskytování dávek osobám se zdravotním postižením: http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?T=373&O=6

Spoříte si na důchod? Jakým způsobem? Obohaťte ostatní čtenáře o své zkušenosti na našem diskuzním fóru, facebooku nebo přímo pod článkem!

Kam dál?
Jak se zabezpečit na důchod 1. díl
Důchodovou reformu projedná expertní komise
Krása, kterou si můžete koupit
Aikido – objevte umění samurajů
Zdena Bronislawská Deylová – Slunečná cesta ke kráse
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.