velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (21)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

„Tento způsob léta...“ Myslím, že slavný výrok z pera českého klasika jsme si letos o prázdninách opakovali dost často. V posledních dnech se nám to ale někdo tam nahoře nejspíš snaží vynahradit.


Linda s prababičkou a těstem (před vykynutím)...

Mít bazén na zahradě je v takovém období k nezaplacení. Invaze příbuzných a známých má sice vyšší frekvenci, ale i to patří k létu. Naložím vykostěná kuřecí stehýnka a krkovičku, nakrojím buřty, udělám mísu salátu a grilovačka může začít. Myšlenka na cestu k moři nikoho ani nenapadne. Jen v kruhu dovádějících vnoučat a jejich rodičů se začnou vkrádat vzpomínky…

Moře jsem viděla poprvé, když mi bylo asi deset. V Rumunsku. Legendární Mamaia nám tenkrát připadala jako ráj na zemi. Stanovali jsme v kempu přímo na pláži. Měli jsme malé autíčko – Renault 4 CV a na dovolenou jsme vyráželi s velkým přívěsem domácí výroby. Bylo v něm úplně všechno. Stan, čtyři nafukovací matrace, spacáky, hliníkové židle, nádobí i polička se záclonkou. Nechyběla ani šňůra na prádlo a dřevěné kolíčky. Zásoba mouky, cukru, těstovin a rýže na tři týdny. Plechovky „lančmítu“ a vepřové maso zalité sádlem v patentních sklenicích. Kupovali jsme jen chleba, rajčata a broskve. A večer jsme chodili na zmrzlinu. Přes den maminka vyvářela jako doma. Smažené řízky, guláš, rajskou i ovocné knedlíky. Totéž se opakovalo v Bulharsku a později i v Jugoslávii. A taky na Slovensku. Vzpomínám si, jak nám v Donovalech udělal tatínek ve stráni malou pícku z kovových ploten. Nejdřív se pekly bramborové placky, ale můj mlsný bratříček dostal chuť na buchty. Pro maminku žádný problém. V očích měla plamínky štěstí, jak jí těsto v tom horku krásně kynulo.

Čtěte také: Co se nevešlo do vysílání...s Chantal Poullain

Mám už dávno dospělého syna. Nechci pochybovat o jeho synovské lásce, ale určitě ho v zásadě štve, že nejsem tak obětavá jako babička. Jednou – a už je to taky pár let – mi vyčetl, že jsme žádnou dovolenou neprožili ve stanu. A že nedokážu upéct buchty ani v horkovzdušné troubě, natož pak ve stráni. Má pravdu. Kynuté těsto neumím a dovolenou pod stanem už mu asi těžko vynahradím. A tak musel chudák zase letět s manželkou k moři letadlem a nocovat v hotelu s pěti hvězdičkami.

Moje maminka zase po měsíci přijela k nám. Vyplela zahradu, vyžehlila dva koše prádla, ale taky se konečně koupala v bazénu a odpočívala na sluníčku. Když přijely děti, zadělala na koláč se stejnou radostí jako tenkrát. Těsto jí v tom horku zase krásně vykynulo. Narozdíl ode mě jí tříletá Linda vydatně pomáhala. A v očích měla plamínky štěstí, stejně jako její nevlastní prababička před padesáti lety…

Čtěte také: Jak se bydlí v ašramu

Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk). Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka (např. ČT, Dámský klub F1). Píše také pro společenský měsíčník Xantypa. V této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5. února každou sobotu dopoledne v 10.00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských.

Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napište o tom do našeho diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Klára Nademlýnská: Móda je jako sud
Jak se zabezpečit na důchod 4. díl
Pochybná známost
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Řidičem až v důchodu. A proč ne?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Páteční speciály, Z deníku nevlastní babičky