velikost písma: A +/ A/ A -

Marie: „Od bolesti kyčle mi pomohla terapie Orthokine“

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 1

TÉMA TÝDNE – KLOUBY: Marie, 54 let, trpí artrózou kyčle III. stupně. Klasická metoda léčby jí nepomohla, a tak začala hledat sama. Objevila terapii Orthokine a rozhodla se do této léčby investovat.


Foto: iStock

Bolesti už začaly být pro Marii nesnesitelné. „Noci jsem v podstatě probděla. Jak jsem pak mohla chodit do práce?!“ Sedavé zaměstnání, vyšší váha a zřejmě i dědičnost udělaly své. Marie se po měsících bolesti svěřila do rukou medicíny. Rentgenový snímek promluvil jasně. Artróza kloubu postoupila již do III. stupně, tedy do stavu degenerativních změn. Čas utíkal, ale bolesti neustupovaly. „Nemohla jsem pracovat na zahradě, ani si v klidu posedět. Bolest mě nutila pořád popocházet, měnit polohy.“ Marie začala sama pátrat po informacích. Na internetu objevila soukromou kliniku nabízející terapii Orthokine.

Už zase skáču přes kaluže…
Orthokine (také ACP, autologní kondiciovaná plasma) jako léčebná metoda byla poprvé registrovaná v roce 1998 v Německu. Odtud se rozšiřuje do dalších zemí EU. Touto metodou začal poprvé léčit v České republice MUDr. Ludislav Lukáč. Jak probíhá? Z odebrané krve postiženého se připraví sérum, které se zmrazí a následně aplikuje injekčně přímo do postiženého kloubu. Pojišťovny zatím tuto metodu nehradí. Jedna injekce stojí cca pět tisíc korun. Marie si zaplatila osm injekcí. Po půl roce léčení hodnotí svůj zlepšující se stav. „Je to asi o padesát procent lepší. Se svým psem Sárou ujdeme na procházce i pět kilometrů. Na kole ujedu až deset kilometrů. A to je pro mě důležité.“ Zároveň si posteskne, že na zahrádce stále nemůže pracovat jako dřív. „Nejde být ohnutá nad záhonkem třeba hodinu. To pro mě znamená pak probdělou noc.“

Víte, že…? Krevní destičky jsou nenahraditelné při každém sebemenším úrazu. Při říznutí nebo oděrce dochází v těle k poměrně složité reakci, která má za úkol zastavit krvácení a obnovit tkáň. Právě na tom se podílí aktivované krevní destičky, které uvolňují bílkoviny růstových a protizánětlivých faktorů.

Čtěte také: Artróza postihuje více ženy

Úspěch tkáňového inženýrství
Tato novinka v léčbě artrózy vychází z nejnovějších poznatků molekulární ortopedie. Podle nich je hlavním původcem poškození chrupavek a zánětu určitý protein, tzv. Interleukin-1, zejména v jeho vysokých koncentracích. V zdravém kloubu se vyskytuje tento protein a zároveň jeho blokátor, v nemocném kloubu Interleukin-1 převažuje. Léčba Orthokine využívá hojivých vlastností látek vlastního organizmu. Krevní plazma je obohacena o aktivované krevní destičky, trombocyty, které obsahují růstové a protizánětlivé faktory. Ty pak v těle (v kostech, chrupavkách, kůži, šlachách) urychlují hojení, zabraňují nemoci přejít do chronického stádia a podporují reparaci a regeneraci poškozených tkání. Metoda byla původně vyvinuta pro léčbu artrózy velkých a malých kloubů a sportovních úrazů, ale pole jejího využití je daleko širší. „Možná mě v budoucnu operace nemine, nevím, ale teď je můj stav výrazně lepší a z toho se těším každý den,“ říká Marie.

Čtěte také: Jak se léčí bolesti kloubů

Jak se provádí metoda Orthokine?
1. Lékař nejdříve odebere postiženému krev speciální injekční stříkačkou, která obsahuje skleněné kuličky, které stimulují krevní buňky, aby vytvořili žádaný protein ve zvýšené míře.
2. Po 6 – 9 hodinách se v tepelné schránce obranné látky stokrát rozmnoží.
3. Připravené sérum se vstříkne do nemocného kloubu, kde může rozvinout své působení.


Máte zkušenosti s metodou Orhokine? Svěřte se na našem fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Jak se bydlí v ašramu
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Ty tam jsou „Popelčiny nožky“
Kam a s kým na dovolenou?

Zdroj:
www.1chirurgie.cz
www.orthokine.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne