velikost písma: A +/ A/ A -

Gastrotoulky: Čechy

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

Vydejte se s námi ochutnat Českou republiku! V našem miniseriálu se zastavíme u krajových specialit Čech, Moravy a Slezska. Dobroty můžete ochutnat na svých toulkách, nebo si je připravit podle našich receptů doma.



V české kuchyni dominuje maso a husté omáčky. Klasickou přílohou jsou knedlíky, ať už tradiční houskové nebo kynuté a bramborové, také ovocné a samozřejmě brambory. Mezi typická jídla české kuchyně patří bezesporu svíčková na smetaně, vepřová pečeně s knedlíkem, smažený řízek se salátem, samozřejmě jsou to i guláše, pečená kachna a husa a bramboráky. Tohle všechno je jistý základ, ovšem česká kuchyně, stejně tak moravská a slezská má také spousty úžasných krajových specialit, které se vaří, pečou, smaží pouze v onom jediném regionu.

Západočeši
Tradiční jídlo Západočechů tvoří čtyři součásti, a to kuchyně chodská, šumavská, pošumavská a měšťanská. Typické je vepřové maso, moučná jídla i pokrmy z brambor. Jedním z jedinečných typických znaků západočeské kuchyně je pivo. Jednak se tu vyrábí a pije, ale také se používá jako koření, nejčastěji do omáček. Třeba plzeňský neboli pivní guláš!

Recept: 600 g hovězí kližky, 250 g cibule, 1 stroužek česneku, 15 g mleté papriky, 3 dl vývaru, 1,5 l piva, 25 g hladké mouky, 50 g slaniny, 60 g nakládané kapie a celeru, 2 vařená vejce, olej, sůl a mletý pepř.
Příprava: Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Přidáme pivo, pepř, utřený česnek, sůl, podlijeme vývarem a dusíme. Hotový guláš zahustíme chlebovou střídkou. Přidáme orestovanou nakrájenou slaninu, také nakrájené kapie a celer. Porce guláše ozdobíme vejci.




Čtěte také: Vítej zpátky, cizrno

Východní Čechy, Krkonoše
V Krkonoších vás čekají dokonalé chuťové zážitky. Ať už se vydáte do hor, anebo ve chvílích relaxace po horských túrách se budete procházet Pecí pod Sněžkou, Trutnovem nebo Jánskými lázněmi, určitě si pochutnáte na místních specialitách. Nejoblíbenější a nejžádanější je královna krkonošských polévek, tedy kyselo. Říkávalo se tady, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát, a že základní surovinou jsou koroptve střílené motykou, tedy brambory.

Recept: 120 g chlebového kvásku, 40 g másla, hrst sušených hub, 300 g brambor, 1 cibuli, 900 ml vody, 200 ml mléka, 2 vejce, sůl a kmín.
Chlebový kvásek zředíme vlažnou vodou a necháme několik hodin vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané na kostičky nakrájené brambory, přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky. Kyselo se jí nejčastěji s brambory na loupačku.


Jižní Čechy
Ryby pečené i smažené, zvěřina po zámeckém a lidovém způsobu, šťouchané brambory s kysaným zelím, tedy lepenice, smetanová polévka kulajda nebo lívance s rozvařenými borůvkami, to je jihočeské kuchyně. V kraji rybníků rozhodně nemůže na talíři chybět kapr. Často je připravovaný tak, jak ho prý měl rád Petr Vok z Rožmberka.

Recept: 4 porce kapra, 80 g slaniny, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, sladká paprika a hladká mouka.
Kousky ryby protkneme proužky slaniny, potřeme směsí soli, rozetřeného česneku a pepře. Mouku smícháme s paprikou a porce kapra ve směsi obalíme. Pomalu smažíme na oleji. Porce ryby můžeme také nejprve potřít směsí česneku, soli a pepře a pak obalit plátky slaniny.


Čtěte také: Letní vitaminy pro zimní imunitu

Český ráj
V romantickém regionu na středním toku Jizery se snoubí pestrá příroda s výbornou kuchyní. Na první pohled zaujme už na jídelním lístku názvem místní specialita, polévka couračka. Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům. Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby pořádně zasytila.

Recept: 200 g kysaného zelí, 4 brambory, 200 ml zakysané smetany, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, sůl, kmín a pepř.
Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí. Povrch polévky poklademe vločkami másla.


Foto a recepty ve spolupráci s agenturou Czechtourism.

Máte svou oblíbenou krajovou specialitu? Podělte se s námi o recept! Pište do diskuzního fóra, nebo na facebook.

Kam dál?
Láska za všechny peníze
Nebaví vás sex? Máme tipy a triky, které pomáhají
Letní vitaminy pro zimní imunitu
Už jste vyzkoušeli BIO bedýnky?
Kolik stojí štěně a co potřebuje?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty