velikost písma: A +/ A/ A -

Zdravé recepty Hanky Zemanové

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

V knize BioAbecedář Hanky Zemanové najdete mnoho receptů a informací, jak pomocí vaření a stravě vyjít vstříc svému zdraví. Vybrali jsme pro vás pochoutky z cizrny, špaldy a pudinku. Dobrou chuť!

CIZRNA
Cizrna (neboli římský hrách) je luštěnina s výbornou oříškovo-kaštanovou chutí. Obsahuje hodně železa, ale i vápníku, hořčíku a dalších živin, má také vyšší obsah zdravých tuků, tzv. mastných kyselin typu Omega 3, které působí jako prevence různých onemocnění, zpevňují cévy, udržují jemnou a pevnou pokožku a působí protizánětlivě. Vláknina v cizrně působí jako prevence tzv. civilizačních onemocnění. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným luštěninám, takže je vhodná i pro děti.

Více o cizrně se dozvíte v našem článku Vítej zpátky, cizrno.



Hustá cizrnovo-bramborová polévka
Naučíte se zahušťovat luštěninami a bramborami!
5 porcí, vaření cizrny 45 minut v papiňáku (pokud nepoužijete konzervovanou), příprava 20 minut
- 3 cibule nakrájené na měsíčky,
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky,
- 5 pl olivového nebo avokádového oleje,
- 2 lžičky červené papriky,
- ½ lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření prodává www.sonnentor.cz),
- 0,5 kg očištěných brambor nakrájených na měsíčky nebo kostičky,
- 1,25 l horké vody,
- 0,5 kg uvařené nebo konzervované cizrny (prodává například dm drogerie),
- velká hrst listů mangoldu (nebo pórku, mladých lístků z řepy apod.)
- 2 kostky zeleninového bio bujónu (www.bioweb.cz), sůl dle chuti

1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.

2. Zalijte horkou vodou (nebo ideálně zeleninovým vývarem), přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (nebo do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).

3. Přibližně 1/3 uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova – jde to i ponorným mixérem). Vraťte zpět přes cedník do polévky – skvěle ji zahustíte, aniž byste museli dělat jíšku.

4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem popřípadě troškou smetany.

5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

Čtěte také: S kuchařkou v podpaží v pyžamu a holinkách

ŠPALDA
Špalda je nešlechtěná předchůdkyně dnešní pšenice, špaldovou mouku či krupici můžete použít všude tam, kde používáte běžnou pšeničnou. Špalda obsahuje mnoho cenných živin, minerálních látek a vitaminů, pomáhá regenerovat buňky, posiluje trávení a podle tradiční moudrosti, zlepšuje kvalitu krve a imunitní systém. A hlavně nádherně voní a chutná po oříškách.



Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou
4 porce
- 200 g celozrnné špaldové krupice Bioharmonie
- 200g špaldové mouky HRUBÉ (nejde o celozrnnou mouku, lze nahradit pšeničnou hrubou – všechny druhy biomouky, celozrnné i bílé koupíte na www.bioweb.cz)
- 100 g mletých vlašských ořechů (lze i ponorným mixérem nebo strouhaných na ručním mlýnku na strouhanku)
- 2 celá biovejce
- 2 čl mořské soli
- 200 ml vody (možná budete potřebovat o 10 – 20 ml více vody, záleží na velikosti vajec)
- 1 pl ořechového (nebo olivového) oleje
- 1 ks (cca 200 g) ovčí brynzy nebo můžete použít kozí pomazánkový sýr St. Pierre (prodává ho i Billa pod značkou Naše bio) nebo kozí žervé
- 3 čl sušené bazalky
- několik opražených vlašských ořechů na servírování + zelenou řeřichu na ozdobu

1. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji.

2. Umelte v mixéru nebo na nožovém sekáčku v robotu ořechy co nejvíce najemno. Smíchejte mouku, vejce, sůl, namleté ořechy, lžíci oleje a vodu a zamíchejte. Vznikne haluškové těsto. Vody dejte nejdříve 200 ml a až pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, přidejte po troškách ještě 10 – 20 ml vody. Těsto by mělo být tak husté, abyste ho poměrně snadno protlačili lisem na halušky. Pokud bude těsto moc řídké, bude vám lisem spíše protékat a vznikne vám dlouhé kapání spíše než halušky.

3. Těsto nenechávejte dlouho stát, co nejdříve ho protlačujte přes lis na halušky do vroucí osolené vody. Je lepší těsto rozdělit na dvě várky. Počkejte, až halušky vyplavou a voda se bude opět vařit.

4. Pak halušky povařte ještě asi 4 – 5 minut a vylovte je cedníkem. Hned je dávejte do hrnce nebo mísy s brynzou nebo s kozím žervé a ještě horké promíchejte.

5. Ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou čerstvě umletého pepře a servírujte v zimě s řeřichou, v létě s bazalkou a s hrstí opražených ořechů.

Čtěte také: Dávný jazyk našich zahrad – moruše, oskeruše, kdouloň

CUKR
Bílého cukru jíme dvakrát víc, než doporučují lékaři. Na každého z nás připadá 40 kg cukru za rok, což odpovídá cca 20 lžičkám denně. Cukr se skrývá v potravinách, kde byste ho ani nečekali. Proto kdykoli se vám podaří cukr omezit, vaše tělo vám poděkuje. Mnoho odborníků totiž spojuje bílý cukr s různými zdravotními problémy spojenými s tzv. okyselováním těla a s rozkolísanou hladinou krevního cukru, s osteoporózou, ubýváním některých minerálních látek, oslabováním imunity, s plísněmi, ale i s neschopností soustředit se či hyperaktivitou.



Jablečný pudink bez cukru
Naučíte se tradiční jablečný pudink bez nezdravého bílého cukru – je pak ideální pro vaše vnoučata!

- 10 mističek nebo 1 dortová forma
- 1 kg očištěných bio jablek (nebo 800 g jablek a 200 g banánů)
- 0,75 l jablečného bio moštu
- 2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou
- 1 – 2 pl citrónové šťávy
- 1 – 3 pl agáve sirupu nebo medu na doslazení (dle druhu jablek)
- 1 čl pravé vanilky
- 2 sáčky špaldových biopiškotů (bioprodejny, www.biopekarnazemanka.cz)

1. Očištěná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 l moštu cca 10 – 15 minut do úplného změknutí. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat a samy se mícháním rozvaří.

2. Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 0,25 l moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat i po zhoustnutí a chvilku povařte.

3. Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.

4. Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citrónové šťávy a nakonec je vmíchejte do uvařeného pudinku.

5. Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, nebo můžete ozdobit šlehačkou.

Vaříte také z biopotravin? Zašlete nám své recepty! Myslíte si naopak, že biopotraviny a biovýrobky jsou jen dobrým tahem obchodníků? Diskutujte na našem fóru a na facebooku!

Kam dál?
Vítej zpátky, cizrno
Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma
Zahrady pro lenošení
Tradiční cukroví netradičně
Medvědí král v zemi nikoho
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty