velikost písma: A +/ A/ A -

Strašák jménem rating

Autor: Martina Havlíková | komentářů: 0

Pan Horáček obchoduje s ručně tkanými koberci. Nejpočetnější klientelu má v Česku, nicméně občas se mu poštěstí uzavřít smlouvu také se zahraničním kupujícím. Co pro pana Horáčka a další české podnikatele znamenají ratingové změny jednotlivých zemí? A co vše si pod tímto termínem můžeme představit?


Foto: iStock

Co je rating?
Rating je nezávislé hodnocení ekonomických subjektů, které provádějí ratingové agentury. K nejznámějším patří Moody´s, Fitch a Standard & Poor’s. Cílem těchto agentur je na základě komplexního rozboru rizik zjistit schopnost a ochotu jednotlivých subjektů v daném čase splácet své závazky. Jinými slovy zjišťují finanční důvěryhodnost daného aktéra na trhu. Agentury při hodnocení zohledňují zisk, likviditu, zvolenou strategii apod. Veřejně dostupné výsledky analýzy, tzv. rating je vyjádřen na standardizované stupnici (AAA, AA apod.) a dokáže významně ovlivnit vývoj ekonomiky na národní, mezinárodní i světové úrovni. Agentury se nesoustřeďují jen na státy, hodnotí také soukromé firmy i krajské rozpočty. Činnost evropských ratingových agentur reguluje Evropská unie.

Vysoký a stabilní rating je pro každý hodnocený subjekt (v tomto případě stát) cennou vizitkou. Výše ratingu má vliv na cenu, rizikovost i důvěryhodnost vládních dluhopisů. Ukazatel je důležitý také pro dodavatele, kteří se podle tohoto hodnocení rozhodují, zda se státem budou obchodovat či nikoli. Rating je podstatným činitelem rovněž v okamžiku, kdy věřitelé zvažují, jestli poskytnou zemi úvěr a za jakých podmínek.

Čtěte také: Jak se zabezpečit na důchod

USA se propadá
Jedna z ratingových agentur, Standard & Poor’s, nedávno snížila rating Spojených států z nejvyšší pozice AAA na stupeň o jeden bod nižší, tedy AA+ s negativním výhledem. To odstartovalo současnou paniku na světových trzích. Ekonomiku zachvátila vlna prudkého poklesu cen akcií. Nejvyšší ztráty zaznamenávají banky, které na akciích tratí mnohdy až 12 %. Americké vládní dluhopisy rovněž ztrácejí na své ceně i důvěryhodnosti. Podobně je na tom také americký dolar, který vůči české koruně i euru nadále klesá. Češi snížení ratingu USA pociťují především díky klesající ceně dolaru. Za jednotku této měny nyní vydáme z peněženek asi 16,9 Kč. Co to znamená pro pana Horáčka? Změna ratingu přináší menší zisky z prodeje koberců Američanům. Nákupy materiálu z USA jsou pro něj ale naopak výhodnější, protože nyní za dolar zaplatí méně.

Jak si stojíme?
Česká republika si po několik let udržovala rating na stupni A1, respektive A+. Koncem srpna stejná agentura, která snížila rating USA, České republice toto hodnocení naopak navýšila, a to rovnou o dva stupně na pozici AA- se stabilním výhledem. Česká koruna díky tomu ihned posílila. Pro republiku to znamená jistější pozici na trhu, rostoucí důvěryhodnost země, případně i levnější úvěry. Pan Horáček zvýšení ratingu pocítí na zisku ze zahraničního prodeje právě díky posilující koruně. V budoucnu se změna promítne i do financování jeho firmy. Pan Horáček může očekávat dostupnější půjčky i výhodnější úroky z úvěrů, protože růst ratingu jde ruku v ruce s růstem finanční důvěryhodnosti.

Čtěte také: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

Ratingové agentury považují Českou republiku za zemi se silnou úvěrovou pozicí i určitou odolností vůči krizi v eurozóně. Podle agentury Moody´s nemá republika problém s financováním svých závazků. Státní dluh naší země představuje asi 40 % HDP a nedosahuje ani poloviny evropských zemí. Moody´s ve své zprávě o ratingu ČR dokonce uvádí, že provedou-li čeští zákonodárci efektivní strukturální reformy, může svět očekávat růst ratingového hodnocení ČR také u ní.

Naše země si na poli ratingu stojí podobně jako Chille, Thai-wan, Malta, Korea nebo Slovensko. Daleko za námi je např. Irsko, Turecko, ale také Rusko či Mexiko. Nejhůře je na tom Řecko. Do roku 1995 se rating České republiky pohyboval spíše na stupních B, od roku 1995 si země drží hodnocení mezi stupni A, výjimečně B+. Z dlouhodobého hlediska lze tedy sledovat pozitivní vývoj.

Čeká české podnikatele lepší budoucnost? Diskutujte na našem fóru a na facebooku.

Kam dál?
Konec dorovnávání slovenských penzí
Jak nenaletět při reklamaci
Zaplatí zdanění hazardu církevní restituce?
NASA vymyslela línou matraci
Vozatajství: v zápřahu koňské energie
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.