velikost písma: A +/ A/ A -

Dýchej až nadoraz!

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Marcela (54 let) vypráví svůj zážitek s holotropním dýcháním.

TÉMA TÝDNE – PSYCHO: „Život začíná vdechem. A tak jsem si řekla, že dýcháním nic nepokazím. Šla jsem vyzkoušet kurz holotropního dýchání, na které mě upozornil můj dvaadvacetiletý syn.“


Foto: iStock

Dýchání si většinou ani neuvědomujeme. A přesto nás může vymrštit až na pokraj našeho vědomí anebo přitlačit k samotné hranici života – bez dechu přežijeme sotva pár minut. „Bylo zvláštně vzrušující vědět, že se můžu díky této technice dotknout svého podvědomí. Co přijde? Budu se zmítat, přijdou vize, nebo jednoduše usnu?“ přemítala zpočátku Marcela.

Důležitost dechu si uvědomovaly takřka všechny staré kultury, ať už se podíváme k šamanským společenstvím, křesťanům, buddhistům či sufijcům. Rituály založené na řízeném dýchání a hudbě umocňující jeho prožitek vedly k rozšíření vědomí a hlubokým vhledům. „Už dlouhá léta cvičím jógu, takže dechové techniky nebyly pro mě nové.“ Marcela však přiznává, že zážitek tohoto druhu byl něčím zcela novým a nečekaným.

Čtěte také: Psychowalkmany jsou psycho!

„Bylo nás tam asi čtrnáct. Kurz vedl zkušený psychiatr, samotný žák Stanislava Grofa, zakladatele metody. Mluvil o důvěře ve vlastní vnitřní moudrost a v samoléčebné schopnosti organismu, které holotropko podporuje. Nemohla jsem si nevzpomenout na nebožku maminku, která by svou pozitivitou a moudrostí mohla zásobovat celý svět, a přesto nám předčasně odešla na rakovinu.“ Složení skupiny bylo různorodé. „Nejmladší účastník měl čerstvých osmnáct a nejstarší byl výtvarník Jura, hádám tak pětašedesát. Bylo tam i několik terapeutů a zdravotníků.“ Marcelu zaujaly také dvě slečny kolem dvaceti let. Jedna byla evidentně anorektička a druhá se svěřila, že doufá v blahodárný vliv metody na její lupénku.

Jak to funguje?
Efektu hyperventilace se dosáhne stále se zvyšující frekvencí nádechu a výdechu do doby, až se vydýchá z krve podstatná část oxidu uhličitého. V krvi se začnou hromadit zásadité složky a tělo je vystaveno metabolické otravě. Na EKG můžeme pozorovat nárůst alfa a théta aktivity i změnu v aktivitě přenašečů vzruchu v CNS. Tyto změny se mohou projevit na fyzické úrovni jako nevolnost, křeče, svalový třes, bolest na hrudi či dušnost. Při výskytu fyzického napětí pracuje lektor s tělem klienta tak, aby uvolnil blokády a podpořil volné proudění energie v celém těle. Spektrum prožitků na psychické úrovni je značně pestré a individuální. Nejčastěji to jsou vize, emočně vypjaté stavy a různé energetické reakce. Celý proces je podpořen hudbou – etnickou, vážnou či meditační, která má umocnit prožívané.

Čtěte také: Dana Linkeschová: Most, po kterém můžeš přejít

„Po podrobném teoretickém úvodu, abychom se dozvěděli, do čeho jdeme, jsme se rozdělili do dvojic. První dýchá, druhý ho hlídá a následující den to bylo naopak.“ Marcela si pohodlně lehla na matraci, zavřela oči a poslouchala terapeuta, který vedl úvodní meditaci. „Slyšela jsem hudbu a bubnování, které se přibližovalo a zase vzdalovalo. Dýchali jsme stále intenzivněji. Nakonec jsem se propadla do vnitřního světa, o němž jsem netušila, že existuje.“ Marcelu něco nutilo vstát a tančit. „Mluvila jsem cizími jazyky, byla jsem součástí kruhu starších. Je to nepopsatelná zkušenost.“

Intenzivní načerpání nových zážitků vyžaduje také jejich důkladné zpracování – jak na verbální, tak i neverbální úrovni. Na kurzech se obvykle malují mandaly či obrázky zobrazující zásadní obsahy zážitků a v rámci celé skupiny se pak verbálně hledají souvislosti s rovinou každodenního života. „Co sdělíte, záleží pouze na vás. Ti, co zažili stav transu, mluví o získání nových pohledů na vlastní já, o prožitku hlubokého uzdravování, o mystickém propojení s koloběhem života a smrti.“ Jsou ale i tací, kteří usnuli a probudili se až na konci celého holotropního klání. Nu, naše podvědomí zřejmě ví nejlépe, co může vyplavat na povrch a co je třeba ještě nechat skryté.


OSOBNOST----------------------------------------------------------------
Psychiatr Stanislav Grof zahájil v 60. letech v Československu výzkumy mimořádných stavů vědomí. Zprvu zkoumal účinky LSD na lidské vědomí a jeho potenciální využití v psychoterapii. V bádání pokračoval v USA, kde se svou ženou Christinou vyvinul metodu holotropního dýchání. Sloučil v ní výsledky výzkumu vědomí, hlubinné psychologie a spirituálních praktik. Dnes je uznávaným odborníkem v mladém oboru transpersonální psychologie a prezidentem Mezinárodní transpersonální asociace. Věnuje se výcviku terapeutů holotropního dýchání po celém světě. Je autorem řady knih, v češtině vyšlo například Za hranice mozku, Kosmické hry, Dobrodružství sebeobjevování. Nadace Dagmar a Václava Havlových mu udělila Cenu Vize 97.

Máte podobnou zkušenost? Napište nám o ní do nebo přímo do diskuzního fóra. Líbí se vám naše články? Diskutujte o nich na facebooku.

Kam dál?
Moxování – léčivý oheň
Jak usnout? Triky a fígly
Omládněte se třemi atomy kyslíku
Vnitřní mír pomocí jógy
Probuďte v sobě Foresta Gumpa
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne