Sklizeň jablíček nyní vrcholí. Je důležité si uvědomit, že utržením ze stromu začíná klesat obsah některých účinných látek, zejména vitamínu C. Jak je tedy co nejlépe uchovat?
Foto: iStock
Ty nejpěknější plody, které nenesou známky napadení hnilobou nebo nejsou otlučené, ukládáme do lísek vedle sebe, stopkou nahoru, a pokud možno v jedné vrstvě. Uskladníme v chladném, nepříliš suchém sklepě a pravidelně je kontrolujeme. Napadená jablka ihned zlikvidujeme. Teplota ve sklepě by neměla překročit 10 stupňů, místnost často větráme. Dáváme také pozor, abychom v blízkosti neskladovali brambory nebo cibuli. Jablka by mohla nepříjemně načichnout.
Co s plody, které nejsou k uskladnění vhodné a je třeba je urychleně zpracovat?
Především nemilosrdně vyhodíme hnilobou napadené plody. Padaná naťuklá jablka zpracujeme co nejrychleji. Muži mají jednoznačné využití pro nadměrnou úrodu – v nejbližší palírně ji promění v ohnivý
calvados. Jabčák neboli
jablečné víno nechvalně proslavili lidé bez stálého bydliště.
Čtěte také: Gastrotoulky: Morava
Děti milují jablečný
kompot nebo
pyré. Zkuste jeho chuť obohatit jiným ovocem, například nakrájeným banánem. Výborná jsou
jablečná povidla. Jablka strouháme a sterilujeme ve sklenicích, v zimě přijdou vhod na přípravu závinu. Využijeme i sušené nebo čerstvé slupky. Povaříme je doměkka s kouskem celé
skořice a získáme lahodný
čaj, který můžeme přisladit medem.
Oblíbenou pochoutkou pro děti i dospělé jsou
křížaly. Z jablíček vyloupneme jádřinec, krájíme i se slupkou na srpky nebo kroužky a rozložíme na prostříhaný pečící papír. Papíry můžeme rozložit na radiátory a kromě pochoutky budeme mít i krásně provoněný byt. Křížaly sušíme i v
sušičce nebo troubě. Teplota by neměla překročit 50 stupňů, aby se nezničily cenné látky. Suché křížaly skladujeme v temnu v dobře uzavřené sklenici, aby nenavlhly a nezplesnivěly.
Máte-li odšťavňovač, ochutnejte pravý jablečný
mošt. Budete překvapeni, že má zcela jinou – lepší chuť, než ten krabicový. Když plody předem zbavíte jádřinců a stopek, můžete drť z odšťavňovače zmrazit a použít jako základ do
závinů. Po rozmrazení přidáme trochu skořice, cukru, půl až celý balíček vanilkového pudinkového prášku, rozinky a hrstku nadrcených
piškotů a pracujeme jako se strouhanými jablky.
Čtěte také: Jak daleko je od vidličky k ústům?
Z jablečné šťávy lze vyrobit také výborný domácí
sirup. Litr moštu necháme pomalu odpařit asi na 800 ml (nevaříme!) a pak vmícháme kilogram cukru a rovnou lžičku kyseliny citrónové. Po rozpuštění a prohřátí na cca 80 stupňů plníme do čistých lahví a ihned zavíčkujeme.
Nic složitého není ani výroba domácího
jablečného octa, který nejen chutná v salátech, ale má také léčivé účinky. Například upravuje metabolismus, obsahuje pro srdce důležitý draslík a působí antibakteriálně. Do pětilitrové okurkové sklenice nastrouhejte kilogram jablek i se slupkou a jádřincem. Zalijte vodou tak, aby sahala asi 5 cm nad povrch jablek. Překryjte nádobu a nechte týden na teplém místě, každý den promíchejte. Pak přeceďte a zakrytou nádobu nechte další tři týdny na tmavém místě. Ještě jednou přeceďte přes plátýnko a
ocet skladujte ve skleněné nádobě v lednici. Vydrží i několik měsíců.
Jakými způsoby připravujete jablka vy? Napište nám své oblíbené recepty do fóra nebo na facebook. Nejlepší oceníme!
Kam dál?
Pletky s očistou
Dýchej až nadoraz!
Dávný jazyk našich zahrad – moruše, oskeruše, kdouloň
Rande ve tmě? Proč ne!
Protáhněte si tělo