velikost písma: A +/ A/ A -

Znáte rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 1

TÉMA TÝDNE – VÝŽIVA: Oba termíny jsou si velmi podobné, ale je mezi nimi značný rozdíl. Probiotikum je mikroorganizmus, který příznivě ovlivňuje složení přirozené střevní mikroflóry. Kdežto prebiotika slouží jako potrava podporující růst a aktivitu těchto střevních bakterií.


Foto: iStock

Prebiotikum je nestravitelná složka potravin (vláknina), která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry. Zpravidla to jsou těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy. Ty se v tlustém střevě stávají substrátem pro některé žádoucí bifidobakterie, které je zkvašují (hlavními „odpadními“ produkty jsou kyselina máselná, propionová či octová). Nejznámější je oligosacharid inulin, praktický význam mají frukto-oligosacharidy (FOS). „Mezi další efekty působení vlákniny patří vazba některých vitaminů, stopových prvků, kalcia, cholesterolu, čímž je pozitivně ovlivněno jejich vstřebávání. Vláknina váže též některé toxiny, a tím bezprostředně chrání střevní sliznici a posléze celý organizmus. Nezanedbatelným účinkem je poněkud zpomalené vstřebávání jednoduchých sacharidů, s čímž souvisí nižší a rovnoměrnější postprandiální glykemie (hladina glukózy v krvi po jídle). Pro příznivé působení na střevní mikroflóru je vláknina také označována názvem prebiotikum,“ říká MUDr. Zuzana Grofová, z Nutričního a dietologického oddělení Pardubické krajské nemocnice.

Čtěte také: Probiotika vás mohou ochránit před hemeroidy i krvácivým průjmem

Pozitivní účinky prebiotik
• Zvětšují objem stolice a působí proti jejímu ztuhnutí (působí proti zácpě).
• Podporují střevní peristaltiku (střevní pohyby).
• Podporují imunitní systém.
• Zlepšují vstřebávání vápníku a hořčíku, které je ve vyšším věku omezeno, čímž podporují anti-osteoporotický proces.
• Pravděpodobně mají pozitivní vliv na množství a složení krevních tuků.
• Snižují aktivitu pro-kancerogenních enzymů (protirakovinné účinky byly prokázány v pokusu na laboratorních zvířatech).
• Omezují růst bakterií, které produkují toxické sloučeniny amoniaku, dusíku a síry.
• Podporují optimální složení mikroflóry, brání růstu choroboplodných bakterií (Salmonela, Clostridium, enteropatogenní Escherichia coli apod.).

Prebiotická vláknina
Prebiotická vláknina má řadu pozitivních účinků na zdraví člověka. Podporuje imunitní systém, napomáhá zdravému fungování trávicího traktu a pomáhá udržovat pravidelnost vyprazdňování. Zvláště se osvědčuje u seniorů, neaktivních a chronicky nemocných pacientů, kde bývá zácpa častým problémem; vede k výraznému snížení potřeby užívání laxativ. Prebiotický účinek je rovněž prospěšný v průběhu nebo po skončení léčby antibiotiky. Antibiotická léčba je lépe snášena a dochází k rychlejší obnově přirozené střevní mikroflóry (bez průjmu, zácpy či nadýmání). Přípravky pro enterální výživu předepisuje lékař – nositel funkční licence ČLK pro umělou výživu a metabolickou péči a některé z nich jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Čtěte také: Ženšen – kořen síly

Probiotika jsou mikroorganizmy
V zažívacím traktu žije více než 500 druhů bakterií. Kdybychom zvážili veškerou střevní mikroflóru, dostali bychom úctyhodný výsledek: 1 – 3 kg (u dospělých).

Bakterie v lidském střevě mají navíc velký význam, protože:
• ovlivňují imunitní systém,
• produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem,
• chrání před usídlením choroboplodných mikroorganismů,
• odbourávají některé škodliviny,
• mají antikarcenogenní účinky,
• podílejí se na syntéze vitaminů (především K),
• zlepšují absorpci některých prvků z potravy (vápníku a hořčíku),
• podílejí se na metabolismu žlučových kyselin.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují složení přirozené střevní mikroflóry, a tím i celkový zdravotní stav. Existují dva zdroje probiotik. Prvním jsou zakysané mléčné výrobky, které tento údaj uvádějí na obalu. Druhou skupinu tvoří doplňky stravy (forma tabletek či kapslí) s obsahem probiotik.

Máte zkušenosti s užíváním probiotik a prebiotik? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Všude samá jablka – co s nimi?
10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy
Zůstaňte štíhlá s Glyxdietou
Meteosenzitivita: ovlivňuje počasí naše zdraví?
Protáhněte si tělo

Více informací na www.vyzivapropacienty.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne