velikost písma: A +/ A/ A -

Kontroverzní od kořene až po květy

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Je konopí léčivka, nebo rostlina ohrožující společnost? Nezaměňujme technické konopí s drogou! Možná máte problémy s kůží nebo klouby, třeba hledáte nové potraviny, textilní či stavební materiál. Konopí se může stát vhodným řešením téměř pro každého. Nebojte se využít mnohostranných vlastností této výjimečné rostliny.


Foto: iStock

Konoptikum
A není náhoda, že konopí provází lidstvo už od pradávna. Nejstarší známý papír z rostlinných vláken se vyráběl z konopí. Lodě by patrně neodpluly na odvážné plavby za novými Amerikami bez svých konopných lan a plachet, které výborně odolávají povětrnostním vlivům. A dále kosmetické a léčivé přípravky – to jsou jen některé tváře konopí setého, indického, případně rumištního.

Konopis
Konopí (Cannabis sativa, C. indica) pravděpodobně pochází ze severní části Himalájí. Rostlina čeledi konopovitých přirozeně roste ve střední Asii a Indii, tradičně se pěstuje na Dálném východě i v Mexiku. Ojediněle se vyskytuje i v místech překladišť a na pustých místech v Británii. Kolem roku 500 n. l. se rostlina dostala do Evropy a usadila se také v Americe. Konopné semínko je zdrojem ceněných nenasycených mastných kyselin (zejména linolové a linolenové), které tělo nutně potřebuje, ale nedokáže si je samo vytvořit. Dále obsahuje aminokyseliny, proteiny, vitaminy (A, C, E, riboflavin, thiamin), sacharidy, uhlohydráty, minerální látky, chlorofyl, lecitin. Navíc jsou všechny látky z konopí lehce vstřebatelné organismem. Mouka, olej a loupané konopné semínko tak dokáže významně obohatit naši kuchyni.

Kontroverzní je však jiná složka konopí, a to omamný tetrahydrokanabinol (THC), obsažený v konopné pryskyřici samičích rostlin. Právě obsah této látky je důvodem dvou protichůdných šlechtitelských přístupů. Jeden se snaží o co nejvyšší koncentraci THC, druhý se zaměřil na pěstování tzv. technického konopí, které neobsahuje THC vůbec či maximálně do 0,3 %, což je hranice povolená v EU. V potravinářství, kosmetice, farmacii, stavebnictví či textilním průmyslu se výhradně zpracovávají schválené a certifikované odrůdy.

Čtěte také: Meteosenzitivita: ovlivňuje počasí naše zdraví?

Konopiště
Konopí nezatěžuje půdu ani ovzduší. Rychle rostoucí rostlina vstřebává a během růstu zadržuje CO2, přičemž do atmosféry uvolňuje kyslík. Je to zároveň zdroj obnovitelné energie, protože se dá využít jako biomasa (výhřevnost je srovnatelná s hnědým uhlím). Konopí se dokáže proměnit v kvalitní textilie, papír, ekologický stavební materiál i snadno recyklovatelné plasty. Olej z konopného semínka je základem řady účinných kosmetických výrobků a potravinových doplňků. Zbylé pokrutiny (zbytky olejnatých semen po vytlačení oleje) jsou pak cenným krmivem.

Pro lék s ombudsmanem
Čas od času na veřejnost proniknou bizarní případy stíhání stařenek, které si pěstují konopí pro vlastní potřebu. Jenže ta potřeba nespočívá v opojných, nýbrž v léčivých účincích rostliny. V lidovém léčitelství se emulze ze semen (konopné mléko) podávala při kapavce, katarech močového měchýře a žloutence, odvar ze semen pak na zmírnění zánětů. Ani moderní medicína konopí nezatracuje, ba naopak. Dobrá snášenlivost trávicím ústrojím je důležitá pro úspěšné léčení TBC. Nově se zkoumá využití konopí v boji s AIDS a rakovinou a také pro výrobu kontaktních čoček s obsahem derivátu THC. Předpokládá se, že může pomáhat při zvýšeném nitroočním tlaku. Lidem s roztroušenou sklerózou ulevuje konopný sprej tlumící bolest. Dlouhodobě ověřený je pozitivní vliv na problematickou kůži (akné, lupénka, ekzém, opary, koutky, mykózy) a na bolavé svaly, klouby a šlachy.

Konomóda
Také konopné vlákno člověku velmi svědčí. Obsahuje kyslík, a nepřeje tak tvorbě anaerobních bakterií. Je antistatické, antiseptické, má dobrý tah a vysokou odolnost vůči teplu a UV záření. Potraviny zabalené do konopné látky vydrží 2x déle čerstvé. Také poranění se hojí daleko rychleji a lépe, když na ně přiložíme 100% konopné vlákno. V textilním průmyslu se konopí nejčastěji míchá s bavlnou.

Co si myslíte o konopí? Měla by vláda povolit jeho využití pro léčebné účely? Diskutujte o tom na fóru nebo facebooku.

Kam dál?
Aromaterapie - léčba vůní 1. díl
Moxování – léčivý oheň
Co láká "tiché blázny" k vodě?
Kdy kavitace nefunguje?
Omlaďte svou mysl, projeví se to na vašem těle!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.