velikost písma: A +/ A/ A -

Za co se platí regulační poplatky

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Paní Božena žije na Karlovarsku a je zmatená z toho, kde musí a kde nemusí platit zdravotnické regulační poplatky. Není sama.

Regulační poplatky ve zdravotnictví byly zavedeny zákonem o stabilizaci veřejných rozpočtů, s modifikacemi jsou platné od ledna 2008. Návrhy, aby lidé starší 65 let byli od nich osvobozeni, zatím neprošly.

Všichni lidé, včetně seniorů, platí podle platné legislativy poplatek 30 korun za návštěvu u lékaře s výjimkou preventivní prohlídky, na kterou má pacient nárok jednou ročně. Poplatky se taktéž nevztahují na to, když praktický lékař napíše pacientovi doporučení k návštěvě specializovaného lékaře a člověk udělá kolečko s jednou záležitostí. Na to vše se vztahuje jen počáteční 30korunový poplatek u praktika.

Poplatky v krajích
Ve všech krajských zdravotnických zařízeních s výjimkou Prahy za pacienty – v případě jejich zájmu – hradí poplatky hejtmanství. Rozhodla tak zastupitelstva krajů, složená většinově ze zastupitelů ČSSD s tím, že poplatky hradí většinou z rezerv krajského rozpočtu.

Třeba Karlovarský kraj hradí za občany regulační poplatky v krajských zdravotnických zařízeních od 1. února 2009. Kraj, tak jako i ty ostatní, poskytuje finanční dary na úhradu regulačních poplatků ve výši 30, 60 a 90 korun za zdravotní péči poskytnutou v krajských zdravotnických zařízeních občanům s trvalým pobytem na území kraje, kteří mají české státní občanství. Finanční dar kraj poskytuje výlučně k úhradě poplatku.

Regulační poplatky jsou na Karlovarsku za občany krajem hrazeny v krajských zdravotnických zařízeních. Poskytnutí finančního daru se nevztahuje na výkon zubní pohotovosti. „Tu vykonávají privátní lékaři a regulační poplatky jsou jejich odměnou za práci lékařské služby první pomoci,“ říká krajská radní Berenika Podzemská. Poplatky kraj za své občany nehradí ani v lékárně provozované soukromým subjektem v areálu nemocnice v Sokolově.

V jiných krajích je to podobné. „Poplatky hradíme z vlastního rozpočtu a budeme hradit i nadále, peníze na ně byly vyčleněny v rámci jeho tvorby a nedotýkají se dalších věcí,“ říká vedoucí tiskového odboru Krajského úřadu Zlínského kraje Patrik Kamas. Podle tiskové mluvčí Krajského úřadu Pardubického kraje Magdaleny Navrátilové je kompenzace regulačních poplatků čerpána z rezervy rozpočtu kraje.

Spor o poplatky
Zdravotnické poplatky se ve sněmovně dlouhodobě snaží zrušit či značně obrousit levice. „Drtivá většina občanů poplatky nechce,“ říká poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Podle něj poplatky ekonomicky zasáhly mnoho lidí. Pravice si naopak pochvaluje, že se značně snížily návštěvy u lékařů, které podle ní v dřívějších dobách bývaly často nadbytečné. Senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) opakovaně uvádí, že se díky poplatkům vybralo více peněz na léčbu vážně nemocných, kupříkladu onkologických pacientů nebo lidí trpících AIDS.

Kam dál?
Výdaje za recepty uhradí pojišťovna

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.