velikost písma: A +/ A/ A -

Nestyďte se přijít s inkontinencí

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 2

Inkontinence trápí nejen řadu starších dam, ale také ženy po porodu a ženy středního věku. Projevy tohoto onemocnění dokážou pěkně potrápit a snížit sebevědomí. Přitom – inkontinence se dá úspěšně léčit! Problematiku přibližuje MUDr. Aleš Roztočil z jihlavské nemocnice.



Mohl byste vysvětlit, co je močová inkontinence a proč jí trpí stále větší procento žen?
Je to stav, kdy člověk mimovolně neudrží moč. Především ženská část populace se s tímto problémem setkává stále častěji. Je to dáno tím, že ženy se dožívají stále vyššího věku a tyto stavy se právě s vyšším věkem pojí. Ženy si také více uvědomují stav svého těla a podobné potíže jim vadí. Dnes mnohem častěji přistupují k řešení, zatímco v minulosti kvůli prudérním poměrům ve společnosti svůj zdravotní stav tajily.

Jaké formy mohou mít inkontinenční potíže? Je jejich léčba shodná?
U žen rozlišujeme zejména dva hlavní typy inkontinence: tzv. stresovou inkontinenci, kdy žena neudrží moč při zvýšení vnitrobřišního tlaku (např. při kašli, kýchání apod.), nebo tzv. urgentní inkontinenci, kdy má žena nutkání na močení, a nenajde-li v blízkosti záchod, pomočí se. Tyto dva typy se mohou vyskytovat společně, jejich léčba je ovšem odlišná. Urgentní močová inkontinence se léčí medikamenty, zatímco stresová inkontinence se řeší operativně – nejlépe zavedením tzv. suburetrálních pásek.

Můžete nám o suburetrálních páscích říct něco bližšího?
Jsou to tenké pásky, které se přes tříslo zavádějí pod močovou trubici. Ta se tahem pozvedne a tlakové poměry se tím upraví.

Čtěte také: Své zdraví i sexuální prožitek zlepšíte cvičením svalů pánevního dna

Je u někoho zvýšená pravděpodobnost, že bude trpět inkontinencí?
Pro oba typy inkontinence existují rizikové faktory. Stresovou inkontinencí trpí zejména ženy, které rodily velká miminka. Urgentní inkontinencí zase častěji trpí ženy, které se dlouhodobě léčily, nebo spíše neléčily se záněty močového měchýře. Ke vzniku inkontinenčních potíží rovněž dochází i na základě nedostatku pohlavních hormonů v době klimakteria a v pozdější fázi sénia.

Jak vlastně ženy poznají, že trpí inkontinencí, a ne jen běžným nachlazením?
Nastydnutí se projevuje kašláním a kýcháním, při němž může uniknout trocha moči. To je fyziologické i v mladším věku. Gynekologa by žena měla navštívit, pokud ji problém obtěžuje. Důležité je zjistit příčinu a stanovit odpovídající léčbu.

Zdaleka ne všechny pacientky však na vyšetření přijdou. Proč?
U řady žen hraje roli stud. Například starší ženy mnohdy berou únik moči po porodu jako přirozený atribut věku. Některé se s tím naučily žít a prostě tento stav akceptovaly. Další skupina žen se léčit nechce, protože se jim žije dobře i s používáním inkontinenčních pomůcek. Naštěstí se s tímto typem žen setkáváme čím dál méně a úspěšně přibývá žen, které se rozhodnou pro efektivní léčbu. Pacientky se nemají čeho bát. Medikamenty mají minimální vedlejší účinky. Co se týče řešení stresové inkontinence pomocí suburetrální pásky, je to velice jednoduchý výkon, prováděný většinou v lokální anestezii, a trvá asi 10 minut.

Čtěte také: Probuďte v sobě Forresta Gumpa

Jaká je úspěšnost léčby?
Současná lékařská věda udělala obrovské pokroky. Většinu inkontinenčních potíží je možné úspěšně léčit, nebo alespoň výrazně zmírnit. Pomocí pásek vyléčíme stresovou inkontinenci až u 85 % pacientů. Urgentní inkontinenci pak jsme schopni podle charakteru vyléčit v 60–70 % případů. V současné době je proto zcela zbytečné, aby ženy trpěly inkontinencí a trápil je sociální a hygienický diskomfort. Důležité je samozřejmě navštívit gynekologa nebo urogynekologa, který stanoví diagnózu a doporučí nejvhodnější léčbu.

Je důležité, kdy se pacientka začne léčit, nebo lze stejných výsledků dosáhnout v jakémkoli stadiu potíží?
Včasnost je pochopitelně klíčová. Čím dříve se pacientka bude léčit, tím lepší budou výsledky.

Pomáhá proti inkontinenci také cvičení?
Ano. V počátečních stadiích inkontinence může posílení svalstva pánevního dna zmírnit příznaky. S běžnou léčbou se nevylučuje, nicméně problém inkontinence zcela neřeší.

Chtěl byste něco vzkázat pacientkám, které si nejsou jisté, zda trpí inkontinencí?
Nestyďte se za svoje onemocnění a zeptejte se na léčbu svého gynekologa.


Prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc. je absolventem lékařské fakulty UJEP v Brně. V roce 1986 získal atestaci II. stupně z gynekologie a porodnictví, posléze nastoupil jako asistent na tehdejší LF UJEP a na této univerzitě zůstal až do roku 2003, kdy se stal primářem gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice. V roce 1999 byl jmenován profesorem. Od roku 2004 působí v Nemocnici Jihlava také jako náměstek ředitele pro vědu, výzkum a školství. Je členem mnoha odborných komisí.

Trápí vás podobné potíže? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Možnosti léčby močové inkontinence u seniorů
Jan Mikolášek - legenda českého léčitelství
Jak vyzrát na presbyopii neboli vetchozrakost?
Všude samá jablka – co s nimi?
Rekonstrukce panelákové kuchyně
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.