velikost písma: A +/ A/ A -

Kdo si dá vražednou pečínku?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Plísně jsou natolik záludné a mohou nepozorovaně ovlivňovat kvalitu našeho života, že jsme věnovali prostor našim čtenářům, aby se zeptali na to, co je nejvíce zajímá. Na vybrané otázky odpovídá mikrobiolog MUDr. Karel Mencl.


Foto: iStock

Mému muži se již tři roky vrací mykózy na kůži mezi lopatkami. Běžná antimykotika zabírají pouze částečně či na omezenou dobu. Kde může být skrytá příčina?
Pro přesnější odpověď bych potřeboval znát stanovenou diagnózu, s jakým výsledkem bylo provedeno laboratorní mykologické vyšetření a o jaká antimykotika se jednalo. Takto mohu pouze teoretizovat. Podle lokalizace by se mohlo jednat o diagnózu Pityriasis versicolor, což je kožní onemocnění způsobené kvasinkami rodu Malassezia. Ty kvasinky jsou lipofilní, při životě je udržuje tuk z mazových žlázek, a náchylnější jsou tak osoby s mastnou pletí. Stejné kvasinky působí také výskyt lupů ve vlasech. Jako další problém se v jejich případě ukazuje ztráta pigmentu, což se projeví zvláště při opalování. Přenosnost je stejná jako u jiných mikroskopických kožních hub. „Všimnou“ si vás, pokud máte nějaký rizikový faktor, který jim umožní, aby se usadily v kůži (mastná kůže, nadměrné pocení, používání mastných krémů a koupelových olejů apod.) Kromě aplikace lokálních, případně celkových, antimykotik je nutné dodržovat také určitá pravidla hygieny. Vyřadit dlouhé koupele ve vaně, pěnu či olej do koupele a celotělové pleťové oleje. Raději se pouze sprchovat. Tento režim je však třeba dodržovat dlouhodobě, jinak hrozí návrat onemocnění.

Mám ráda plísňové sýry. Nemůžu si jejich častou konzumací zanést organismus plísněmi?
Myslím, že nemusíte mít obavy, a to hned z několika důvodů. Ve většině případů se ke zrání sýrů používají kmeny plísní rodu Penicillium (česky štětičkovec), doposud však nebyl stran těchto plísní zaznamenán jediný případ onemocnění. Výrobci sýrů si také velmi pečlivě hlídají, aby se jim do zpracování nedostal žádný kmen, který by byl schopen produkovat nějaký nebezpečný toxin. Dále při konzumaci působí na tyto potravinářské plísně kyselina v žaludku a trávicí enzymy ve střevě, takže se stanou zcela normálními stravitelnými součástmi potravy. A navíc – kvalitní plísňový sýr je kulinářský požitek.

Můj muž trpí nehtovou plísní na nohou. Může mu pomoci chytrá houba? Dostane se i pod nehet?
Chytrá houba (Pythium oligandrum – pozn. red.) mu může pomoci, je však důležité, aby se skutečně jednalo o onychomykózu, tedy plísňové postižení nehtu. Pokud to u manžela nebylo dosud prokázáno, doporučím vám nejprve požádat ošetřujícího lékaře o laboratorní mykologické vyšetření. Pokud se mykóza prokáže, je velká šance, že bude mít chytrá houba úspěch. Největší úspěchy jsme zaznamenali u onychomykóz, kde byla nehtová ploténka zasažená do jedné třetiny až poloviny nehtu. Nicméně i u totálně zničených nehtů docházelo postupně ke zlepšení stavu, je však potřeba se obrnit trpělivostí a vytrvat, což je nutné i u řady antimykotik chemické povahy. Chytrá houba není závislá na pasivním průniku do nehtu, ale jde aktivně po vláknech parazitické plísně a ve vlhkém prostředí aplikovaných obkladů se do pátrání po parazitické plísni pouští také pomocí pohyblivých zoospór, které mohou díky své pohyblivosti útočit „na dálku“.

Čtěte také: Houba, která požírá své příbuzné

Plísně prý mohu infikovat vnitřní orgány. Jak se to může projevovat a jak se jich zbavit?
Jedině trávicí trubice může být zcela normálně osídlena kvasinkami, nejedná se však o infekci, ale kolonizaci, kdy tělo kvasinku toleruje a ta mu zase pomáhá tvořit některé důležité vitamíny. Infekce vnitřního prostředí, orgánů, je sice možná, ale ne běžná. Tato postižení souvisí většinou s jiným závažným onemocnění, stavem nebo složitou léčbou, tedy s tzv. rizikovými faktory. Těmi může být těžký diabetes, postižení imunitního systému, např. onemocnění AIDS, dále poruchy krvetvorby, nádory a jejich léčba, komplikace u transplantací a složitých operací, těžké poúrazové stavy apod. Jinými slovy mykóza vnitřních orgánů se objevuje u velmi těžce nemocných, u zdravé populace tento stav nehrozí. Mykóza se zde projevuje tak jako i jiné infekce, tedy horečkou, která nereaguje na antibiotika, případně selháváním napadeného orgánu. Jako léky se používají antimykotika, která však patří do rukou pouze lékařům, protože ani jejich použití není jednoduchou záležitostí. Mrzí mne, že některé rádoby odborné publikace jak na internetu, tak v knižní podobě neinformují čtenáře objektivně a spíše je straší.

Jak působí ušlechtilá plíseň na bobulích vína (botrytické víno) a proč je to víno pak tak vzácné? Plíseň bobule napadá sama, nebo jde o řízený proces?
Plíseň šedá (Botrytis cinerea) je jednak metlou vinařů, to když napadá rostliny a hrozny těsně po odkvětu, kdy může zcela zničit i celý vinohrad a úrodu, a na druhou stranu je vítaný „host“ při výrobě vína – když napadá dozrávající hrozny. Není to řízený proces, vinaři na ni čekají – někdy jak na smilování. Z bobulí plíseň šedá odsává vodu a tím zde zvyšuje podíl cukru. Ta vzácnost spočívá v tom, že je menší množství vylisovaného šťávy, je však sladší, plnější a tím hodnotnější. Vše se pak samozřejmě odráží i v jeho ceně.

Čtěte také: Jan Tuna: S biopotravinami mi vymizela alergie

Když nežádoucí plíseň napadne potravinu nebo ovoce, stačí ji seškrábnout, nebo se musí celá potravina vyhodit?
Osobně to doporučuji vyhodit celé. Mnoho mikroskopických hub, plísní, produkuje řadu toxických látek, které mohou pronikat do potraviny různě hluboko. Takto napadená potravina mívá i jinou chuť a vůni, často odpornou, jsou však i takové plísně, které nic nezmění, a o to horší je rozhodování. Mykotoxiny plísní, např. aflatoxiny, bývají také termorezistentní, takže se nedají zničit běžným kuchyňským tepelným opracováním. K jejich likvidaci je potřeba teplota kolem 900 °C. Po pozření se v těle nemetabolizují, a když, tak i na daleko toxičtější metabolity. Ty se ukládají, stejně jako samotné toxiny, v jaterních buňkách a mohou je vážně poškodit, v extrémním případě pak vyvolat i nádorový proces. Také nedoporučuji plesnivými potravinami krmit hospodářská zvířata. Stejně jako u člověka se v nich toxiny hromadí a k nám se pak dostanou oklikou – přes pečínku.

Jaké zdravotní problémy může vyvolat plíseň v bytě?
Když pomineme, že se může hlásit nepříjemným zápachem, může mít výrazný vliv i na zdraví osob v bytě žijících. Jedná se hlavně o rozvoj různých typů alergií, které se mohou stupňovat. Viděli jsme i případy, které začaly jako senná rýma a záněty spojivek a končily invalidním důchodem pro těžké astma. Zaplísněný byt může být také velkým rizikem pro imunitně oslabené jedince. Velký pozor by si v takovém případě měli dávat osoby s protinádorovou léčbou nebo osoby s postižením plic. Každému rozhodně doporučuji co nejrychlejší řešení takového problému s plísní v bytě, nic neodkládat. Čím dříve, tím lépe. Také se nikdy nespoléhat na ochranu pomocí obkládání napadených omítek a zdí palubkami, překližkou či umakartem. Rozhodně to od zátěže plísňových zárodků v ovzduší nepomůže. Pod takovým zakrytím se bude plísni dařit ještě víc.

Jak ji likvidovat, aby nedošlo k ohrožení zdraví?
Likvidace plísní v bytě by měla být komplexní. Předně zamezit vlhnutí zdí a omítek, ať již ze vzlínání vody při porušených vodorovných izolacích nebo jako následek vodovodních, kanalizačních či jiných havárií. Při špatné tepelné izolaci stěn zamezit tvorbě kondenzní vody častějším větráním nebo venkovní zdi zateplit. Řečeno jinak – vysušit omítky. Také je možné vyzkoušet jeden biopreparát s chytrou houbou, který je určený právě k ozdravení a ochraně stěn před plísněmi. Lze ho zakoupit v prodejnách s barvami a malířskými potřebami. Pokud se použije přesně podle návodu, vyžene plíseň z bytu a dlouho ve zdi hlídá, aby se tam žádná plíseň nevrátila. Je to naprosto přírodní preparát, který i při své přítomnosti ve zdi nezatíží prostředí bytu zbytečnými zárodky.

Na vaše dotazy odpovídal MUDr. Karel Mencl, CSc., přední odborník v oboru mikrobiologie.







Máte svůj osvědčený recept proti působení plísní? Poraďte ostatním čtenářům ve fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Co máte v cestovní lékárničce?
Znáte rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky?
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?
Umění žít tady a teď
Stárněte bez problémů díky stravě
Udržte cukr pod kontrolou!

Soutěžte v naší soutěži Myslete na své nohy! a získejte balíčky s chytrou houbou – ZDE.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.