velikost písma: A +/ A/ A -

Nebojte se vlastní pohovky!

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 2

Pohovka je nepostradatelným bytovým doplňkem, příjemným místem odpočinku, pro některé dokonce designovým skvostem. Jak ji udržovat, aby vydržela dlouho krásná a bez poskvrny?


Foto: iStock

Pořídit si kvalitní pohovku rozhodně není snadná ani levná záležitost. Když už se nám to podaří, obvykle máme radost – často však jen do chvíle, kdy na ní přistane první kapka červeného vína či kečupu. A tak se snažíme si dávat pozor a chráníme sedačku mnohdy až do té míry, že si vlastně ono pohodlí ani neužijeme. A vyměnit ji pro jednu skvrnu? To není ani ekologické, ani ekonomické! Navíc na ni kromě viditelných skvrn různého původu útočí i nebezpečí daleko skrytější, neviditelnější. Prach, roztoči a moli jsou bohužel také mezi námi. Proto musíme být důvtipní a svou pohovku chránit. Ale jak?

První pomoc pohovce
Pokud se to již stalo a my jsme nuceni poskytnout naší pohovce první pomoc, jistě nás napadne čištění. To se může realizovat suchou, nebo mokrou cestou. Suché chemické čištění provlhčí materiál maximálně do 5 %. Provádí se buď suchou pěnou, nebo granulemi (tuto technologii využívá firma Vorwerk). Mokrá cesta pak zahrnuje šamponování nebo extrakční čištění. V zásadě ale platí, že doba provlhčení materiálu by měla být co nejkratší, abychom se vyhnuli destrukci stavby látky a možnému rozvoji hniloby. Důkladné čištění raději vložte do rukou profesionálů.

Čtěte také: NASA vymyslela línou matraci

Impregnace – chrání více
Dalším stupněm ochrany potahové textilie je impregnace – antialergenní úprava proti špíně. Nabízí ji buď přímo výrobce máčením ve speciálních lázních, pak má dlouhou životnost, anebo lze nechat udělat servisní nástřik pod relativně nízkým tlakem, což ovšem znamená, že životnost je daleko menší (do pěti let). Impregnace by se měla provádět až po dokonalém očištění materiálu a vybrat si můžete z několika druhů technologií (Teflon, Guardsman, Scotchguard, 3M). Představme si alespoň dvě.

Teflon již není na našem trhu žádná novinka, obchodní značka byla zaregistrována už v roce 1945. Má široké využití – od kuchyňského nádobí přes satelity, těsnění a antikorozní ochranu až po impregnaci textilu. Je úžasně odolný proti teplu (hoří až při 500–560 °C) a také proti světlu, je nenasákavý, netoxický. Právě tyto vlastnosti se naší pohovce výborně hodí.

Guardsman je impregnační látka stejnojmenné americké firmy, kterou tvoří kopolymerové pryskyřice. Částice obalí vlákno textilu a čalounění tak, že vytvoří ochranný krunýř, do kterého neproniknou žádné cizorodé látky. Kromě toho je neviditelný, udržuje stálost barev a prodlužuje trvanlivost materiálu.

Nevýhodou všech impregnací však je, že se po čase setřou a každé chemické čištění jejich životnost výrazně snižuje.

Tip redakce
Speciální potah jménem Napoleon je dítětem nanotechnologie (www.nanotechnologie.cz). Jeho vlákna jsou tak hustá, že jimi nepronikne sebemenší částečka, prach ani mikroorganismus. Jaké má v praxi potah Napoleon výhody? Zejména je velice odolný proti oděru – dlouho vydrží a je ekologicky nezávadný. Propouští vzduch a vodní páry, ale nikoli vodu v kapalném skupenství. Zabrání průniku prachu a špíny. Omývá se čistou vodou, eventuálně neutrálním mýdlem, takže není potřeba saponátů, a to ani v případě rozlití červeného vína, kávy, kečupu a podobných nehod. Nevytváří životní podmínky pro roztoče a moly ani neobsahuje zdraví škodlivé látky.

Jak pečujete o svou pohovku vy? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
S teploměrem k talíři
Z deníku nevlastní babičky (23)
Dejte zahradě svého ducha
Inspirace pro lepší spánek podle Feng Shui
Rande ve tmě? Proč ne!
Femme fatale: věčný fenomén osudové ženy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.