velikost písma: A +/ A/ A -

Vánoční strašáci psích mazlíčků

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

Vánoce již dávno nejsou svátky klidu a míru, ale spěchu, shonu, pokušení a zažívacích potíží. Naši psí kamarádi se ocitají na okraji našeho zájmu – veškerou pozornost soustředíme na shánění dárků a na to, vykyne-li nám vánočka. V předvánočním čase bychom však na pejsky zapomínat neměli – jde více než kdy jindy o jejich zdraví a bezpečnost.



Nevhodná strava
O Vánocích více než kdy jindy platí, že méně je více. Energetický příjem z dobrůtek by u pejska neměl přesáhnout 15 % z celkového denního přídělu. Dobře si hlídejte prostřenou vánoční tabuli, aby se pejsánek nepohostil sám ještě před tím, než stačíte zasednout. Vztek by vám mohl po celodenním půstu zatemnit mysl a z nenažraného hafana byste rázem doma měli dva syté hafánky. Pomineme-li toto nebezpečí, kvůli nevhodné stravě bohaté na tuky a cukry může u psa dojít k zažívacím poruchám. Jestli nechcete štědrovečerní idylku strávit tím, že budete běhat každou půlhodinu s pejskem před dům nebo na zahradu – v lepším případě, nahraďte linecké a pracinky speciálním psím cukrovím, psími pamlsky, tvrdým sýrem nebo sušeným masem. Se zdravím svého psa zbytečně nehazardujte – zánět žaludku, akutní pankreatitida, podráždění žlučníku a střev či potravinová alergie určitě není na seznamu vánočních přání.

Čokoláda
Opakování je matka moudrosti, a proto sobě i svému pejskovi připomeňte: Čokoláda je fuj! Zvláštní pozornost je třeba věnovat zdobení stromečku čokoládovými kolekcemi. Psi totiž čokoládu milují a nejednomu z nich se podařilo své zlodějské umění dovést k dokonalosti: barevný staniol ukrývající sladké pokušení umně rozbalí přímo na stromě a sladký poklad bez ostychu sežere. Ani pozornému majiteli tak na první pohled není nic divné, při bližším ohledání však místo bonbónu odhalí jen oslintaný staniol. Doporučujeme proto nahradit čokoládovou kolekci domácími perníčky nebo speciálním psím cukrovím. Smrtelnou dávkou pro malého psa může být tabulka hořké čokolády na vaření, takže pozor na potravinové skříně a špajzy.

Živá hračka
Zvířata pod vánoční stromeček nepatří. Plánujete-li pořídit svým ratolestem nebo rodičům pejska jako překvapení, zkuste toto rozhodnutí znovu promyslet. Rozplývá se vaše maminka na procházce parkem nad každým vlhkým čumáčkem? To ale ještě neznamená, že by chundelaté zvířátko chtěla mít doma. Přejí si vaše děti pejska pod vánoční stromeček a vy už pomalu vybíráte tu nejvhodnější rasu? STOP! Zařaďte raději zpátečku. Štěně není hračka, nedá se vypnout a uložit zpět do krabice, až přestane děti bavit. Rozhodnutí o tom, zda si pořídíte nového člena domácnosti, by měla předcházet rodinná rada a každý by si měl uvědomit, že pořízení zvířete je především starost a závazek na mnoho let, teprve potom zábava.

Čtěte také: Andělíčci jako vánoční dekorace

Samota
Nemáte doma žádného mazlíčka, přesto vám osud opuštěných zvířat není lhostejný? Tak přesně na vás čeká v každém útulku smečka psích kamarádů, kteří budou vděční za jakýkoli dárek – třeba pytel granulí nebo plato konzerv. Zapojte své děti do prospěšné činnosti a domluvte se v některém z útulků na jednodenní výpomoci. Psům dáte skvělý dárek a ratolesti vybavíte do života zodpovědným přístupem ke zvířatům, což je cennější než nový ipod.

Stres
Přemýšleli jste někdy nad tím, že předvánoční stres doléhá nejen na vás, ale také na vaše čtyřnohé kamarády? Zvíře cítí, že spěcháte, neustále pobíháte, přenášíte věci, stěhujete nábytek. Nejspíš nejste také tolik doma a i procházky s pejskem jsou kratší. U některých citlivějších psů se může projevit nervozita změnami v chování, jako jsou průjem, zhoršení stavu kůže, neklid, třes nebo apatie. Na všechny uvedené projevy dobře zabírají homeopatika nebo Bachovy esence – o jejich užití se poraďte s veterinářem.

Vánoční stromeček
Jestliže váš pes rád podniká výpady na jedlé ozdoby na vánočním stromečku, doporučujeme stromek zajistit tak, aby na vašeho pejska nespadl. Není nic horšího než se vrátit na Boží hod vánoční od rodičů a doma najít psa nehybně ležet pod symbolem Vánoc. Na věšení cukroví a jedlých vánočních ozdob raději nepoužívejte drátové háčky, ale provázky, které se při pozření nemohou zapíchnout psovi v jícnu nebo žaludku.

Tento článek vyšel v Dogsmagazínu 4/2010.

Jak trávíte Vánoce se svými pejsky? Napište nám své příběhy – veselé i smutné – do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
S chlupáčem pod psací stůl
Jak pěstovat vánoční hvězdu
Život se musí přetrpět? Nesouhlasím!
Co přinesou vládní reformy pro seniory?
Tichý zabiják miluje sůl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.