velikost písma: A +/ A/ A -

Co přinesou soukromé fondy budoucím penzistům?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Jakubovi je třicet, do důchodu má daleko. Přesto se bude moci už v roce 2013 rozhodnout, zda si bude část prostředků na penzi spořit v soukromém fondu, nebo nechá spoření jen na státu. Pokud se rozhodne pro soukromý fond, bude si moci zvolit míru rizika investování.


foto: iStock

V souvislosti se schválenou důchodovou reformou, která začne platit od ledna 2013, se v průběhu ledna a února 2012 budou muset existující penzijní fondy rozhodnout, zda chtějí být počínaje rokem 2013 přetransformovány v penzijní společnosti, kam by si lidé dobrovolně ukládali část odvodů na sociální pojištění. O tom, zda se z konkrétního fondu penzijní společnost skutečně stane, následně rozhodne Ministerstvo financí, fondy budou muset předložit takzvaný transformační projekt. Vznikat budou i nové penzijní fondy, na které se dvouměsíční lhůta pro rozhodnutí nebude vztahovat.

Transformace některých stávajících penzijních fondů a vznik nových nastane v důsledku toho, že v rámci důchodové reformy koaliční poslanci schválili i takzvaný druhý pilíř – spoření do soukromých fondů bude dobrovolné, s nemožností je opustit. Spořit se budou tři procenta z osmadvacetiprocentního veřejného odvodu. S tím, že si každý, kdo se pro druhý pilíř rozhodne, bude muset ještě dvě procenta připlatit ze svého. Do půlky roku 2013 do nich budou moci vstoupit všichni lidé, kteří zatím nepobírají penzi, posléze už jen ti do 35 let věku. Až se z pětatřicátníků stanou penzisté, budou mít možnost zvolit si způsob vyplacení naspořených peněz: buď je budou moci získat všechny najednou, nebo si je budou moci nechat postupně vyplácet jako doživotní penzi či jako doživotní důchod s pozůstalostním důchodem na tři roky, ve výběru bude též dvacetiletá renta. Pokud dotyčný zemře, naspořené prostředky zdědí jeho blízcí.

Čtěte také: Předdůchody pro všechny?

Budou peníze ve fondech v bezpečí?
A bude spoření do soukromých fondů bezpečné? Poslanci sněmovního rozpočtového výboru se nedávno zabývali vládním dokumentem „Důchodová reforma – bezpečnost úspor v důchodových fondech“, kde se mimo jiné uvádí, že tato bezpečnost stojí na několika pilířích zakotvených v zákoně o důchodovém spoření. Významným prvkem kontroly nakládání s prostředky účastníků v systému je funkce depozitáře, kterým může být pouze banka se sídlem na území ČR nebo zahraniční banka, která má pobočku umístěnou na území Česka.

„Depozitář eviduje majetek v důchodovém fondu a kontroluje, zda penzijní společnost nakládá s majetkem v důchodovém fondu v souladu se zákonem, depozitářskou smlouvou, smlouvami s účastníky a statutem důchodového fondu,“ je zdůrazněno v materiálu. Peníze spořené na důchody budou muset penzijní fondy spravovat ve čtyřech fondech: fondu státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Každý člověk si bude moci zvolit fond podle toho, zda bude chtít možnost většího zisku, se kterým je spojeno také větší riziko, nebo zda upřednostňovat více jistoty.

Čtěte náš seriál: Jak se zabezpečit na důchod

Rozdíly mezi fondy
A jaké jsou konkrétní limity investovaní jednotlivých fondů? V materiálu je to vysvětleno. Fond státních dluhopisů může investovat alespoň 90 % hodnoty majetku do dluhopisů vydaných ČR, Českou národní bankou nebo členským státem EU či OECD, jejichž rating patří mezi pět nejlepších. Investovat může kupříkladu i do dluhopisů či obdobných cenných papírů, jejichž emitentem jsou mezinárodní instituce, jejichž závazky jsou zaručeny členskými státy – například Evropská investiční banka, Světová banka či Mezinárodní měnový fond. Do investičních nástrojů vydaných jiným emitentem, než je ČR nebo ČNB, může investovat nanejvýš 30 % majetku ve fondu.

„Konzervativní fond může investovat obdobně jako fond státních dluhopisů do dluhopisů členských států EU a srovnatelně bezpečných dluhopisů, a dále do nástrojů peněžního trhu, fondů peněžního trhu a jiných obdobně likvidních aktiv,“ uvádí dokument. „Vyvážený a dynamický fond budou moci oproti konzervativnímu fondu navíc investovat část obhospodařovaných prostředků také do akcií a cenných papírů kolektivního investování, přičemž u dynamického fondu bude rozsah vhodných aktiv širší a část obhospodařovaných prostředků, kterou bude do těchto aktiv moci investovat, vyšší (nejvýše 80 % hodnoty svého majetku) než u vyváženého fondu (nejvýše 40 % hodnoty svého majetku),“ uvádí materiál.

Čtěte také: Co přinesou vládní reformy pro seniory?

Bárta by riskoval
Do jakého fondu tedy investovat? Záleží na tom, kdo má rád jistotu a kdo touží riskovat. Kupříkladu předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta by spíš riskoval. Na webu Věcí veřejných popisuje modelovou situaci na rodině Nováků. Co by poradil jejich vnukovi, který se bude už za rok rozhodovat, zda jít do soukromého fondu a do jakého? „První otázkou, kterou bude vnuk řešit, je volba vhodného penzijního fondu. Měl by zvažovat, jaký má přístup k riziku, zda upřednostňuje jistotu, nebo možnost vyššího výnosu. Na jeho místě bych zvolil spíše dynamičtější, i když možná rizikovější strategii. Dá se totiž očekávat, že v dlouhodobě perspektivě naše hospodářství poroste,“ uvádí Bárta.

„Jelikož bude Novák junior spořit a investovat po dobu několika desítek let, případné krátkodobé poklesy hodnoty úspor se tím vykompenzují. Navíc v novém důchodovém systému 10 let před odchodem do důchodu zafunguje takzvaný autopilot, který bude automaticky přeřazovat klienty, kteří se blíží odchodu do důchodu, do méně rizikových strategií, tak aby na ně nedopadly případné krátkodobé poklesy, na jejichž kompenzaci by kvůli brzkému odchodu do penze už nebyl čas,“ dodává Bárta.

Věříte, že naše úspory v penzijních fondech budou v bezpečí? Bude pro nás tato investice výhodná? Vaše názory nás zajímají! Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Lidé se bojí soukromých fondů, ministerstvo chystá kampaň
O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?
Odkud se vzaly peníze?
Strašák jménem rating
Šetřete i při vaření kávy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.