velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na leden

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Nový rok přináší nové výzvy, a to nejen v kultuře. Letos poprvé máte možnost proniknout do íránské kinematografie, obdivovat indické tance, meditovat nad českou průmyslovou architekturou nebo potěšit své ucho operními áriemi.

První ročník Festivalu íránských filmů se uskuteční mezi 11. a 15. lednem 2012 v pražském kině Světozor. Budete mít příležitost zhlédnout Rozchod Nadera a Simin, nejúspěšnější íránský film poslední doby, režiséra Asghara Farhadiho, který celý festival také zahájí. Íránská kinematografie rozhodně stojí za pozornost díky svým uměleckým kvalitám a bohaté historii. Snímky uvedené v rámci prvního festivalového ročníku přiblíží život v současném Íránu a zejména v Teheránu. Více informací zde.



U exotiky ještě zůstaneme s pozvánkou na tanečně-audiovizuální představení Šivovo kolo života. Inscenace bude uvedena v premiéře 29. ledna 2012 v pražském divadle ABC. Pokud vás zajímá bollywoodský tanec nebo indická mytologie, nenechte si ho ujít. Kromě příběhu ze života sester Rásy a Maji, jež symbolizují dualitu dobra a zla, půjde především o výjimečnou podívanou, o niž se postará devatenáct tanečních obrazů předních domácích i zahraničních choreografů s šestnácti účinkujícími tanečníky a herci. Režisérem audiovizuální složky je filmový režisér a milovník bollywoodské produkce Radim Špaček. Indické filmy si bez eruptivního tance, nákladných kostýmů a strhující hudby ani nelze představit. Představení seznámí diváky hned se čtyřmi druhy indického tanečního umění. Bollywood dance vychází z tradičních indických tanečních stylů a značnou měrou čerpá také z moderních západních stylů. Více informací zde.



Čtěte také: Z deníku nevlastní babičky (25)

V pražské Galerii Jaroslava Fragnera byla zahájena výstava Současný český industriál, s podtitulem Podoby soudobé průmyslové architektury. Instalace čtyř desítek realizací přináší nový pohled na průmyslové nemovitosti a nenechá vás na pochybách, že se jedná o kvalitní architekturu. Prohlédnout si můžete například areál firmy Sipral v Jirnech u Prahy, vodní elektrárnu v Železném Brodě, vinařství Sonberk, pekárnu v Lanškrouně nebo komplex výrobních budov společnosti Bosch v Jihlavě, které projektovali architekti a ateliéry jako AP ateliér Josefa Pleskota, D3A, OK Plan, DaM, Kamil Mrva, ADNS, Jan Jehlík nebo Ivan Kroupa. Výstava potrvá do 22. ledna. Více informací zde.

AP atelier, Ivan Němec

Státní opera Praha uvede 12. ledna premiéru opery Tři pintové z dílny Carla Marii von Webera, dokončenou Gustavem Mahlerem. A jistě není náhoda, že Státní opera přichází s touto moderně pojatou inscenací právě v roce 100. výročí úmrtí Gustava Mahlera, který na stejném místě (tehdy se jmenovala Státní opera Nové německé divadlo v Praze) řídil její provedení v roce 18. srpna 1888, tedy v den narozenin císaře Františka Josefa I. Dílko s jednoduchou zápletkou je tedy unikátní hned z několika důvodů. Více informací zde.

Přemýšlíte, kam vyrazit za kulturou se svými vnoučaty? Vezměte je tentokrát na balet. Národní divadlo uvádí prověřený titul, který nezklame velké ani malé. Pohádkový balet Zlatovláska vypráví o zvědavém kuchtíčkovi Jiříkovi, který porozuměl řeči zvířat. Původní hudbu složil Vladimír Franz, autory scénické podoby díla jsou choreograf Jan Kodet a režisér Ondřej Havelka, který je zároveň tvůrcem libreta. V lednu je Zlatovláska na programu v sobotu 14. ledna ve 14.00 a 18.00 ve Stavovském divadle.

Foto: Pavel Hejný

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Předdůchody pro všechny?
Tajný deník
Už jste vyzkoušeli solnou jeskyni?
Káva – antioxidant i potěšení
Proč trpět, když existuje účinný lék?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.