velikost písma: A +/ A/ A -

Dvougenerační soužití? Minulost!

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Moderní doba si žádá stylový přístup k životu. Myslíte si, že se to týká jen mladší generace? Omyl! Trendy mohou být i senioři, jak ukazují designéři v televizních pořadech, v časopisech nebo na internetu. Jaké možnosti však reálně mají?


foto: iStock

Do rekonstrukcí podle návrhů designérů se rozhodně nepouští jen mladí lidé. Dnes je v České republice 23 % seniorů ve věku nad 60 let a jejich počet neustále poroste. Většina z nich žije v domácnostech, které nesplňují nároky na pohodlné a bezpečné bydlení.

Více generací pod jednou střechou? Dnes jen zřídka
V 19. století bylo naprosto běžné, že více generací žilo společně v jednom domě. Dnes život s rodiči nebo prarodiči pod jednou střechou volí poměrně málo mladých rodin. Senioři pak ve svých velkých vícegeneračních domech zůstávají sami. Na jejich údržbu a nutné opravy jim schází síly i finance. Nároky na bydlení se navíc s přibývajícím věkem mění a to, co nám vyhovovalo ve třiceti nebo padesáti letech, nemusí odpovídat našim potřebám kolem sedmdesátky. Podle dostupných informací se také zvyšuje počet seniorů žijících v panelových domech na sídlištích. Postupně se stávají jejich převládajícími obyvateli, a ani zde nebývají vhodné podmínky pro život starších lidí.

Domy pro seniory? Jejich počet nestačí!
Seniorům, obzvláště těm, kteří nejsou schopni se o sebe stoprocentně postarat sami, pomáhá model ústavní péče. Avšak oproti západní Evropě vykazuje nedostatky. Rozmístěním různých typů domů pro seniory je vyváženě pokryta celá republika. Co nevyhovuje, je kapacita. Na místo se většinou čeká několik let.

Existuje několik typů ústavní péče. Pro osoby v důchodovém věku, jejichž stav vyžaduje komplexní péči, fungují domovy pro seniory. Zajišťují sociální a zdravotní péči a nabízejí ubytování v zařízených pokojích. Dále poskytují celodenní stravování, úklid, praní prádla a ošetřovatelskou péči. Druhým typem pro osoby nad 65 let věku jsou tzv. domovy s pečovatelskou službou. Rozdíl oproti domům pro seniory spočívá především ve službách. Nabízejí ubytování pro osoby, které jsou např. pod sociálně-zdravotním dohledem schopni vést poměrně samostatný život. V tomto případě lidé žijí v samostatném bytě, platí klasický nájem a pořizují si i vlastní vybavení. Zpravidla je zajištěna pouze denní pečovatelská služba a úklid společných prostor.

Čtěte také: Sousedi do nepohody

Luxus jako ve filmu?
V posledních letech budují developeři soukromé seniorské rezidence. Ty jsou ale rozšířeny především v západní Evropě nebo USA. Smýšlení českých a zahraničních seniorů se výrazně liší. Ti zahraniční nevnímají stěhování do seniorských rezidencí jako poslední možnost života a navíc většinou změnu domova volí ještě v době, kdy jsou aktivní a soběstační. Neznamená pro ně nutné zlo, ale zisk nového domova podle vlastních představ, navíc se zajištěnou péčí. V českých podmínkách jsou však rezidence pro většinu starších lidí luxus, který si nemohou dovolit. Klientům nabízejí široké spektrum služeb od bydlení až po sportovní, kulturní a společenské vyžití. K dispozici mají vlastní kuchyň a příslušenství uzpůsobené jejich seniorským potřebám. Žijí samostatně, mohou kdykoli odejít, odjet za příbuznými nebo přáteli, přijímat návštěvy apod. Nikdo je nekontroluje.

Placení zahrnuje zpravidla pronájem bytu, standardní (mytí oken, provozní náklady, využívání společných prostor, …) a nestandardní služby (stravování, praní a žehlení, kadeřník, manikúra, …). Samozřejmě je tento typ bydlení k dispozici i nesoběstačným klientům, kteří bydlí ve speciálně uzpůsobených bytech. Je zřejmé, že tato varianta vyžaduje lepší finanční zázemí a zdaleka ho u nás nepokrývá běžná penze. „Některé české obce s podporou grantů EU reagují na světové trendy a budují menší a skromnější obdobu rezidenčních center, která nabízejí dostatečný rozsah služeb pro seniory, příjemné bydlení a příznivé ceny,“ říká Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny. „Máme zkušenosti s tím, že se stavby rezidenčních center financují také s pomocí úvěru ze stavebního spoření. Naši klienti si cení především toho, že pokud jim to situace dovolí, mohou úvěr kdykoliv a bez sankcí splatit.“

Čtěte také: Rekonstrukce panelákové kuchyně

Ve svém, a přesto s plnou péčí?
Zaujala vás možnost rezidenčního bydlení, jak to znáte i z některých amerických filmů? Chtěli byste v důchodovém věku žít jako jejich hrdinové? V tom případě se nespoléhejte na stát, začněte si spořit a připravte se na výdaje spojené s bydlením ve stáří. Jednou z možností financování vhodného bydlení je stavební spoření. Kromě zhodnocování vašich úspor formou úroku a příspěvku od státu máte možnost získat výhodný úvěr ze stavebního spoření. Díky němu si můžete pořídit vlastní byt anebo ten stávající upravit tak, aby byl bezpečný a příjemný k bydlení i v době, až vám bude sedmdesát. Úspory však můžete použít třeba na zdravotní péči anebo cokoliv jiného, protože nejsou účelově vázány a je jen na vás, co z nich zaplatíte. Spořit můžete začít s obecným cílem, až v průběhu času uvidíte, na co budete finance potřebovat. „Spoléhat finančně ve stáří jen na běžný důchod je riskantní, úspory se proto budou hodit v každém případě,“ dodává Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Jak bydlí vaše rodiče? Jak chcete bydlet ve stáří vy? Připravujete se na toto období? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Jak se zabezpečit na důchod 1. díl
Šetřete i při vaření kávy
Co přinesou soukromé fondy budoucím penzistům?
NASA vymyslela línou matraci
Smrt je můj koníček
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.