velikost písma: A +/ A/ A -

Víte, co pijete?

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 1

Voda ovlivňuje naše zdraví soustavně. I nízké koncentrace škodlivin oslabí naše zdraví. Pokud rozbor odhalí nedostatky v jejím složení, můžeme vodu dodatečně upravovat filtrováním.


Foto: iStock

Surová voda získávaná z povrchových nebo podzemních zdrojů je biologicky znečištěná. Upravuje se na pitnou, užitkovou, průmyslovou, chladicí a vodu do plaveckých bazénů. Typů dezinfekce existuje celá řada (chlorace, ozon, UV záření, využití iontů stříbra nebo termální dezinfekce). Patrně každá má své výhody a nevýhody, ale v zásadě jde o to, aby se co nejméně zatěžovalo životní prostředí a přesto byly metody účinné a spolehlivé. Volba správné dezinfekce je dána mnoha faktory.

Ukradené minerály
Voda používaná v domácnostech k přímé spotřebě či vaření tvoří zhruba 1–2 % z celkového množství odebírané vody. Její chuť i složení můžeme vylepšovat pomocí domácích filtrů na vodu. Ne všechny jsou však vhodné. Studie Státního zdravotnického úřadu (SZÚ) rozhodně nedoporučuje používat přístroje na principu reverzní osmózy. Ta totiž zbavuje vodu všech minerálů a zpětně už ji nedokáže obohatit o správný poměr žádoucích látek. Voda má pak tendenci odnímat minerály svému okolí – tedy našemu tělu.

O filtrování bychom měli uvažovat, pokud se v naší vodě vyskytuje vyšší hladina dusičnanů, chloru a dalších škodlivin. Také v případě, že je příliš tvrdá, železitá nebo zakalená rzí. Obsah dusičnanů, chloru a tvrdost vody odhalíme jednoduše pomocí testovacích proužků (10 ks za 140 Kč, v případě chloru 250 Kč).

Čtěte také: Masaru Emoto: odhalil tajemství vody

Pro domácí použití se nabízejí tyto typy filtrů:

1. Filtrační konvice (Brita, Diona) – využijeme především v kuchyni. Nádoba je rozdělena na dvě části (prostory), mezi kterými se nachází filtr obsahující sítko na hrubší nečistoty, aktivní uhlí a pryskyřice odstraňující z vody chlorovou pachuť a tvrdost a jemné sítko zabraňující úniku malých částí filtrační náplně. U konvic si ověřte, zda nezvyšují obsah iontů Na (sodíku) ve vodě, které ohrožují ledviny.

2. Vodní filtry do kuchyně (Dionela, Atlas, Rainfresh, Dios, Supertok, Fit Live) – se montují na vodovodní baterii, a to na linku či pod ni. Jsou opatřeny páčkou, kterou regulujete režim filtru – aktivní pro pitnou vodu a neaktivní pro umývání nádobí. Ceny těchto filtrů se pohybují kolem 5 tisíc, za regeneraci (výměna filtru po jednom či dvou letech) pak zaplatíte zhruba 700 korun.

3. Vodní filtr do sprchy – filtry odstraňují obvykle mechanické nečistoty, chlor, sirovodík, těžké kovy, dusičnany a další škodliviny. Filtr jednoduše našroubujeme mezi vodovodní baterii a sprchovou hadici. Dermatologové ho doporučují jako podpůrný prostředek v boji proti lámavosti vlasů, lupům, lupence, ekzému. Ale i zdraví lidé ocení pokožku, která není zbytečně vysušována a nesvědí. Filtrem se také elegantně zbavíte nepříjemných nánosů vápníku na bateriích. Kapacita takových filtrů se pohybuje kolem 30 tisíc litrů, což nám vystačí s ohledem na spotřebu jeden až dva roky. Na vyčerpání filtru nás upozorní snížený průtok vody.

4. UV lampy (Reinfresh, Aqua produkt) – spolehlivě ničí bakterie kolimorfní, enterokoky, legionely, salmonely, bakterie úplavice, tyfu, cholery, viry, plísně, spory aj. Po úpravě lampou je voda po stránce mikrobiologické pitná a uchová si přirozenou chuť. Jde o ekologickou technologii bez použití chemie, nevznikají tedy žádné nebezpečné vedlejší produkty. Účinek UV záření nemění fyzikálně-chemické vlastnosti vody, obsah minerálů a solí zůstává nezměněn. Pro dobrou funkci lampy je třeba předřadit jí mechanický filtr s jemnou vložkou. Přístroj umístí instalatér na hlavní přívod vody do bytu nebo domku.

5. Dezinfekční prášky do pitné vody (Sanosil, Sagen, Aquasteril) – získávají opět na oblibě, zejména při cestování a outdoorových aktivitách, kdy není možno vodu převařit a její kvalita je neznámá. Výrobky fungují na různé bázi (využití chloru, stříbra). V lékárnách nepatří k běžnému sortimentu, není však problém přípravky objednat či zakoupit v internetových obchodech.

Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
Kávovina je zdravější než káva
Mléko jako základ zdraví?
Stárněte bez problémů díky stravě
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná

Máte zkušenosti s vodními filtry? Který se vám osvědčil? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.