velikost písma: A +/ A/ A -

Lyžováním proti cholesterolu i demenci

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Doznívající zima je úžasným obdobím, ve kterém si můžeme do sytosti užít sílícího sluníčka, příjemných teplot a stále dobrých sněhových podmínek. Nové výzkumy potvrzují, že aktivním lyžováním vyzrajete na stárnutí, cholesterol i demenci. Přinášíme vám tedy několik tipů, kam vyrazit do Alp.



Výzva v každém věku
Aktuální studie Rakouského lyžařského svazu potvrdila, že aktivní lyžaři si déle udržují duševní a tělesnou formu. Dále poukazovala na skutečnost, že pravidelné lyžování snižuje riziko srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby. Pozitivně ovlivňuje nejen motorické schopnosti, ale i kardiovaskulární systém, látkovou přeměnu a kognitivní výkony. Snižuje hladinu cholesterolu, a tím i nebezpečí srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Týdenní lyžařský pobyt redukuje riziko zvýšené hladiny cholesterolu u mužů až o 30 procent. Průzkum navíc prokazuje dosud méně známé účinky: díky speciálním výzvám a zátěžím, se kterými je lyžař konfrontován, snižuje také lyžování riziko onemocnění demencí. „Multitasking, stále se měnící terén, tělesná zátěž, neustálé a pozorné vnímání okolního prostředí, tělesná námaha – to jsou faktory, které vyžadují duševní pohyblivost a prokazatelně tedy namáhají a stimulují mozek,“ komentuje výsledky průzkumu profesor dr. Martin Burtscher z Institutu tělesné výchovy a sportu v Innsbrucku. „Nadmořská výška, zima, nutnost koncentrace a námaha vyvolávají v optimálním dávkování krátkodobé stresové situace. Lidský organismus se jim musí stále přizpůsobovat a to se přímo pozitivně projevuje na jeho zdraví. Tyto přizpůsobovací reakce pak vedou k poklesu varovných signálů demence, jako jsou zapomnětlivost a poruchy koncentrace, až o 24 procent,“ dodává.

Čtěte také: Kam v Bavorsku?

Kam do Alp?
Co tedy může být příjemnějšího než jarní výlet do Alp? Rakouské hotely jsou na lyžaře skvěle připraveny. Nabízejí jak týdenní, tak krátkodobé a víkendové pobyty. Několik tipů pro vás:

V lyžařském regionu Hochkönig vás čeká skvělé lyžování a minimální čekací doby. Díky investicím v minulých letech se celá oblast vyhoupla do první ligy: největší světový testovací portál lyžařských oblastí „skiresort.de“ vyznamenal lyžařský region Hochkönig 4,5 hvězdičkami z pěti možných. Kritérií bylo mnoho – od velikosti regionu přes nabídku sjezdovek a jejich upravenosti až po kvalitu horských chat.

Můžete také využít nabídku hotelů přímo v Salzburku. Například Übergossene Alm v Dienten disponuje vlastní půjčovnou lyžařského vybavení. Proto je tento tip vhodný pro milovníky kultury i sportovního vyžití. Až se unavíte na 150 kilometrech sjezdovek, běžte si odpočinout do velkého wellness komplexu Království vitality. Více ZDE.

Kdo má rád lyžování v prašanu na ledovci, ať zamíří do Zillertalu. V okolí najdete hned šest lyžařských areálů. Hotel Theresa navíc nabízí speciální slevové balíčky „Frühlingserwachen“, a to od 26. února do 10. dubna. Více ZDE.

Další informace o rakouských hotelích naleznete ZDE.

Lyžujete? Jezdíte za lyžováním do zahraničí? Která jsou vaše oblíbená střediska? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Nožky v pohodě i v zimě
Nordic walking: svižná chůze
Cvičení na míči (1. díl)
Co je to ergonomie?
Své zdraví i sexuální prožitek zlepšíte cvičením svalů pánevního dna
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.