velikost písma: A +/ A/ A -

Osolte si život!

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Každý ví, že s konzumací soli se to nemá přehánět. Sůl má ale mnoho skvělých vlastností, které využijeme při pěstění našeho těla, udržení zdraví a v boji proti alergiím a astmatu. Nečekejte a naložte se do soli!

foto: iStock

Himalájská sůl
Pomocí solné lampičky vyrobené z himálajské soli si svůj domov nejen zkrášlíte, ale přispějete také ke zdravému ovzduší. Barva solné lampy je velmi příjemná, její tóny se pohybují od lososové po světle oranžovou. Záporné ionty, které se z himálajské soli po zahřátí uvolňují, vám budou ionizovat vzduch. Podobný efekt vzniká například při bouřce – také se vám po ní lépe dýchá? Proto se solné lampy doporučují astmatikům, alergikům a lidem s oslabenou imunitou. Ručně opracované solné lampičky koupíte buď ve formě na svíčku, nebo na elektřinu. Lampičku umístěte nejlépe do blízkosti monitoru, televize nebo rádiového přijímače.

Zaujala vás tato vzdálená surovina? Máme další tipy, jak ji využít pro krásu a zdraví: Solné mýdlo je antiseptické a dezinfekční, přitom pro pokožku příjemné, protože minerály z krystalické soli jsou pro kůži snadno vstřebatelné. Sůl do koupele využijí zejména alergici a ekzematici, jejichž obtíže by se měli relaxační koupelí zmírnit. Nahřívací solný polštářek se používá jako studený nebo teplý obklad. Pravidelné používání by mělo zlepšovat spánek a zároveň tlumit suchý kašel a kýchání. Pokud se stanete nadšeným příznivcem himálajské soli, určitě vás nadchne možnost zakoupit si himálajskou sůl také ve formě cihel (obkladaček). Pomocí nich vytvoříte ve svém domově originální stěnu a kus přírody v jednom. Zejména je to výborný doplněk do domácích saun, ve kterých odpařování solného roztoku zvýší léčebné účinky saunování. Astma, prochladnutí nebo poruchy spánku se vám budou vyhýbat velkým obloukem.

Čtěte také: Masky k nakousnutí

Solný krystal proti pocení
Zajímavou a zcela přírodní alternativou k tuhým deodorantům a antiperspirantům je solný krystal proti pocení. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádné chemické příměsi, alkohol, hliník ani parfemaci, je vhodný pro lidi s citlivou pokožkou. Krystal přírodní cestou zabraňuje rozkládání potu a vzniku bakterií, které pak způsobují zápach. Používá se tak, že krystal navlhčíte, potřete požadovanou partii a necháte ho zase oschnout. Krystal se využívá minimálně, dlouho vám tedy vydrží. Seženete ho v obchodech s přírodní kosmetikou nebo na internetu.

Kosmetika z Mrtvého moře
Zázrak jménem Mrtvé moře není třeba dlouze představovat. Složení soli z jeho mořské vody je charakteristické svými jedinečnými vlastnostmi – především vysokým obsahem minerálů (hořčíku, draslíku, bromu, zinku, sodíku a dalších), které stimulují buněčný metabolismus a výrazně tak urychlují obnovu buněk. Dále obsahuje 21 minerálů a stopových prvků, přičemž 12 z nich nenaleznete nikde jinde na světě. Také poloha Mrtvého moře je jedinečná, leží 400 metrů pod úrovní moře. Díky této poloze se tam nachází další vrstva atmosféry, která částečně filtruje ultrafialové záření slunce – takže vám dá větší práci se spálit.

U pobřeží Mrtvého moře je o 5 % kyslíku více v porovnání s jinými mořskými resorty. Je to tedy ideální místo pro astmatiky, alergiky a lidi trpící nemocemi pohybového aparátu. Léčivý je pobyt nejen ve vodě, ale také v bahně, jehož nánosy vytvořila voda na několika místech pobřeží.

Pokud zrovna nemáte cestu do Jordánska nebo Izraele, nezoufejte. Kvalitní kosmetiku z Mrtvého moře koupíte snadno i u nás. Oblíbené jsou pleťové masky i zábaly na celé tělo, protože masky nejen vyživí, ale také pomáhají udržet optimální hladinu vlhkosti pokožky. Kosmetické řady využijí lidé s akné, lupenkou a ekzémem. A pokud se vám tyto neduhy vyhýbají, také nepřijdete zkrátka. Léčivé minerály z Mrtvého moře chrání pokožku před znečištěný ovzduším a zpomalují příznaky stárnutí.

Čtěte také: Aromaterapie - léčba vůní, 1. díl

Jogínský průplach nosu (Néti)
Pomocí slané vody můžete také velmi efektně zlepšit kvalitu svých smyslových orgánů v oblasti hlavy. Jogíni k tomu používají techniku zvanou Néti – průplach nosu a nosních dutin teplou slanou vodou. Na první pohled se vám bude zdát, že tento kousek je pouze pro otrlé, ale není tomu tak. S trochou praxe to hravě zvládnete! Konec konců, když plavete v moři, děje se Néti jaksi samovolně. Detailní popis techniky naleznete ZDE. Každodenní nosní rituál by měl pomoci také při bolestech hlavy, alergii na pyl, problémech s dutinami. Preventivně tak působí proti rýmě a zánětu dutin a posiluje zrak, zejména při jeho přetížení dlouhodobou prací na počítači.

Solná jeskyně
O hitu, který se v poslední době rozmohl i v našich zeměpisných šířkách, jste už určitě slyšeli. Jedna jeskynní procedura se podle odborných výzkumů vyrovná i několika dnům pobytu u moře. V solné jeskyni panuje podobné mikroklima jako v důlních šachtách, je charakteristické výjimečnou bakteriologickou čistotou a mimo to je tam vzduch nasycen částicemi minerálů a stopových prvků. Podrobně se o solné jeskyni se dočtete v našem článku: Už jste vyzkoušeli solnou jeskyni?

Zdroj:
www.mrtvemore.com
www.yogaindailylife.org

Kam dál?
Tichý zabiják miluje sůl
Nožky v pohodě i v zimě
Pusťte si teplo k tělu!
Kdy kavitace nefunguje?
Tajemství tradiční čínské medicíny (2. díl)
Už jste vyzkoušeli bioinformační přípravky?

Máte doma solnou lampičku? Používáte kosmetiku z Mrtvého moře? Jak vám vyhovuje? Napište nám na facebook!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.