velikost písma: A +/ A/ A -

Spořit vnoučkům není povinnost!

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Spořit z mizerného důchodu svým vnoučkům a vnučkám rozhodně není povinnost. Vidina, že to někdo v budoucnu ocení, je nejistá, se spořením jsou navíc spojena určitá rizika.

Pokud chcete spořit svému vnukovi, založte účet takového typu, který bude veden přímo na jeho jméno a umožní vybrat naspořené peníze až v určenou dobu (např. po dovršení 18 let). Výhodou je, že se peníze dostanou vždy do rukou vnuků a nikoliv jejich rodičů, s nimiž nemusí mít prarodič dobré vztahy. Nevýhodou ovšem je, že po dovršení stanovené hranice může vnuk s těžce naspořenými penězi nakládat dle své vůle. Tj. původní záměr užít naspořené finance na vysokoškolská studia shledá jako „dobrý vtip“, a celou částku roztočí při letním pobytu v Las Vegas se svými obdobně vyvedenými kamarády. Puberta dokáže s hodným desetiletým vnoučkem udělat divy, proto je na zvážení, zda do spoření přeci jen nezapojit i odpovědnější rodiče nebo nezaložit účet na termínovaný vklad na vlastní jméno – účet lze navíc zahrnout bez problémů do dědictví v závěti.

Čtěte také: Nemáte na bydlení? Nestyďte se říct si o příspěvek

Kdo bude dědit stavební spoření pro vnuka? Manžel!
Jednou z možností, jak spořit peníze pro své potomky, je stavební spoření, kterého se mnohdy týkají finanční podpory a výhody. Je třeba mít na paměti, že v případě úmrtí může být milovaný vnuk až tím posledním, kdo se bude moci o úspory ucházet. Stavební spoření totiž podléhá speciální úpravě dědických práv, která mají přednost i před vůlí zemřelého stanovenou v závěti. Jinak řečeno: babička, která v dobré vůli spoří své vnučce, nemůže nijak obejít zákon o stavebním spoření, který v případě její smrti jako prvního zůstavitele stanovuje jejího manžela (automaticky) a následně děti (v rámci dědického řízení), a až pak vnuky. A to ani v případě, že by nárok vnuka/vnučky na uspořené peníze jasně uvedla ve své závěti. Manžel samozřejmě může následně spoření přepsat na vnuka, nebo se děti mohou dohodnout, že jej vnukovi – ostatně bylo určené pro něj – přepustí. Ovšem – nemusí. V takovém případě si mezi sebe rozdělí naspořenou částku rovným dílem.

Náš tip: Investujte do svého bytu v osobním vlastnictví
Efektivní možností, jak přilepšit vnukům a zároveň potěšit sám sebe, je investovat prostředky do zvelebení vlastního bytu v osobním vlastnictví, který jednou budou vaši vnuci dědit. Nechte si udělat novou moderní kuchyň či vylepšit terasu – to vše zvýší cenu vaší nemovitosti a zároveň udělá radost vám.

Myslíte, že jsou tato zdražení oprávněná? Disktutujte v našem fóru a na facebooku.

Kam dál?
Jak se zabezpečit na důchod 1. díl
O kolik nás připraví nenápadné podzimní zdražování?
Protáhněte si tělo
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Homeopatie – podobné se léčí podobným
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.