velikost písma: A +/ A/ A -

Jak si vybrat správnou matraci?

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 8

Kvalitní matrace není levná záležitost a rozhodně nepatří ke spotřebnímu zboží, které za pár měsíců vyhodíme. Vybíráte-li novou matraci, pečlivě si vše promyslete. Poradíme vám, na co si dát pozor a nad čím se zamyslet. Kvalita spánku i vašeho zdraví rozhodně stojí za to!

foto: iStock

Která matrace je nejlepší?
Nejlepší matrace je ta, která bude vyhovovat přímo vám. Dejte přednost obchodu, kde se vám bude prodejce dostatečně věnovat a vyptá se vás na všechny vaše nároky, požadavky a částku, kterou si přejete do nové matrace investovat. Určitě byste mu měli sdělit, zda trpíte alergiemi nebo nadměrným pocením. Jestli si v posteli rádi čtete, máte neklidné spaní nebo vás po spánku bolí záda. Mělo by ho zajímat, jestli dáváte přednost spaní na břiše, zádech nebo na boku. Důležitá je také vaše váha, výška, zda sportujete nebo máte sedavé zaměstnání.

Musí mít manželský pár stejnou matraci?
Určitě ne, i když většinou si pár kupuje matrace stejné. Logicky, stokilový zavalitý muž bude mít jistě jiné požadavky než jeho vysoká ale subtilní partnerka. I osobní preference mohou být různé. Někdo nejraději spí na tvrdé zemi, jiný rád spí v měkkém. Zkrátka každý partner by si měl vybrat tvrdost, pružnost a celkové složení matrace dle svých osobních požadavků. Pak zbývá dát pozor na to, aby obě matrace měly stejnou výšku. Určitě se vám to bude ve společné posteli hodit.

Čtěte také: Nebojte se vlastní pohovky!

Co je to tvrdost matrace a kterou si zvolit?
Dobrá matrace by se měla přizpůsobit vašemu tělu a udržet páteř ve správné poloze. I když existuje tabulka pro výběr optimální tvrdosti, která zohledňuje váhu a výšku, výběr by měl být opět individuální. Pokud má člověk vyšší hmotnost, doporučuje se větší tvrdost, protože matrace musí vyvinout větší protitlak. A naopak: čím vyšší jste, měli byste zvolit matraci měkčí. Váha se totiž během spánku rozkládá na větší plochu a tlak na matraci je tak nižší.

Někdy se traduje, že čím tvrdší matrace, tím je zdravější a lepší pro páteř a záda. A také, že tvrdší matrace má delší životnost. Není tomu tak ani v jednom případě. Životnost je daná kvalitou použitých materiálů. Prospěšnost pro naše zdraví zase především tím, jak se matrace chová při styku s naším individuálním tělem, a samozřejmě také kvalitou a zdravotní nezávadností materiálů. Matrace by neměla bránit volnému otáčení těla a neměla by být tvrdá a nepřizpůsobivá.

Jaké zvolit rozměry matrace?
Pro správný odpočinek potřebujete dostatečný prostor. Délka matrace by měla být minimálně o 20 cm větší, než je výška člověka. Doporučená šířka je 90 cm a pro dvojlůžko minimálně 160 cm. Velmi důležitá je také výška matrace. Na ní mimo jiné závisí, zda matrace dobře zkopíruje tvar vašeho těla. Optimální výška je 18–20 cm (minimální 12 cm).

Čtěte také: S jehňátkem do postele

Jaký materiál matrace zvolit?
V současnosti je nabídka materiálů, tvrdostí a kombinovaných matrací poměrně široká. Kvalitní matrace jsou vyrobeny z různých materiálů – od latexu, viscoelastické pěny, kokosu po pružinové a taštičkové jádra. Více o jednotlivých materiálech si přečtěte ZDE.

Jaký je rozdíl mezi pasivním a aktivním antialergenním materiálem?
Nedílnou součástí každé matrace je také její potah. Ten chrání matraci a prodlužuje její životnost. V současné době můžete narazit na dva druhy antialergenního materiálu. Pasivní typ sice dovoluje vstoupit roztočům do struktur látky, ale brání v jejich rozmnožování. Aktivní antialergenní materiál tyto roztoče přímo odpuzuje. Příkladem tohoto materiálu je například kombinace viskózy a vlákna zvaného kapok. Jde o duté vlákno vyrobené ze semen stromu Ceiba pentandra, který má svou domovinu ve Střední Americe. Obsahuje zvláštní hořkou látku, jež odpuzuje také hmyz.

Zdroj:
www.matrace-vegas.cz

Jaká je kvalita vašeho spánku? Kdy jste si naposledy kupovali matrace? Napište nám do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Chcete pronajímat byt nebo pokoj?
Rekonstrukce panelákové kuchyně
Jak ušetřit ve velkých prostorách
Mozaika na podlahu i pro radost
Levné nápady pro hezký domov
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.