velikost písma: A +/ A/ A -

Malý průvodce tradiční přípravou bylin 2. díl

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Fytoterapie byla až do 18. století nejběžnějším druhem léčby. Rozmach chemického odvětví a výroby syntetických léků ji vytlačil do ústraní. Dnes zájem o ni opět vzrůstá.


Vnější použití

Obklady jsou účinné především ke zmírňování bolestí hlavy, k čištění poranění a také ke zklidnění unavených očí. Tkaninu namočíme do nálevu, můžeme použít také zředěnou tinkturu, a přiložíme na kůži. Když obklad uschne, znovu ho namočíme a přiložíme na postižené místo. Používá se i obklad z bylinné kaše. Vhodné rostliny se umyjí, položí na vál a válečkem rozmačkají na kaši. Ta se nanese na plátno a přiloží na nemocné místo. Navrch se položí vrstva vaty a vše se převáže teplým ručníkem. Můžeme nechat působit i přes noc.

Tip - obklad z levandule
Připravíme silný nálev ze sušených květů levandule v poměru 2 až 3 čajové lžičky na 250 ml vody. V přikryté nádobě necháme louhovat 10-15 minut. Pak necháme nálev zchladnout až na teplotu příjemnou pro kůži. Namočíme bavlněnou žínku nebo ručník a přiložíme na postižené místo.

Čtěte také: Zelená lékárna na drobná poranění

Zábaly využijeme k podpůrnému léčení natažených svalů, vymknutí či zlomenin. Pomáhají také při vytahování cizích předmětů z kůže či na problematickou pleť. Nakrájíme dostatečné množství čerstvé byliny tak, aby pokrylo celé postižené místo, a rozmixujeme. Můžeme zředit vodou, měla by vzniknout kaše. Naneseme na bavlněnou tkaninu. Postižené místo před přiložením potřeme trochou tělového oleje, aby se nám zábal nepřilepil ke kůži.

Tip - zapařovací zábal
Sítko s čerstvými nebo sušenými bylinkami zavěsíme nad hrnec s vařící vodou. Poté teplé a změklé bylinky zabalíme do tenkého pláténka a přiložíme na ošetřované místo. Převážeme vlněným šátkem a zpevníme. Velmi účinné jsou zábaly z přesličky. Necháme působit dvě hodiny, pak vyměníme, případně necháme působit přes noc. Při proceduře nesmí vzniknout pocit chladu.

Bylinkové krémy ulevují od podráždění kůže, svědění i lehčích popálenin. Pomáhají hojit rány i infekce. Doma vyráběné krémy mají krátkou trvanlivost, kterou můžeme prodloužit několika kapkami levandulového esenciálního oleje. Jako základ zvolíme neparfémovaný a nemastný krém. Přidáme tinkturu v poměru 1 díl tinktury na 10 dílů krému. Místo tinktury můžeme použít i esenciální oleje vhodné k vnějšímu použití (například tea tree, levandule).

Čtěte také: Udělejte si bylinkový záhon do spirály

Bylinkové lázně - vhodné bylinky přidáme do cca 5 l vody a povaříme 15 minut. Odvar vlijeme do lázně. Můžeme na to jít i jinak. Sušené bylinky vložíme do bavlněného pytlíku a ponoříme do vody už při napouštění vany. Budou se nám louhovat po celou dobu koupele. Pokud trpíte na suchou pokožku, přidejte do vody i pár lžic medu.

Kloktadlo - pro kloktání se využívá většinou hřebíček, nať šalvěje, rozmarýn a heřmánek. Jsou výborné především na bolesti v krku a nachlazení. Čerstvé nebo sušené byliny se krátce povaří a nechají se vylouhovat dalších 15 minut. Po vychladnutí se může kloktat.

Kam dál?
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Rady babky kořenářky
Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl
Rady babky kořenářky
Jarní detoxikace
Osolte si život!

Připravujete si byliny sami doma? Co vám pomáhá? Své zkušenosti nám napište do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.