velikost písma: A +/ A/ A -

Nevyhovuje vám váš lékař? Nestyďte se ho změnit!

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Paní Věra není spokojená se svým gynekologem – jeho přístup k jejím bolestem se jí zdá příliš přezíravý, po letech pravidelných prohlídek k němu dokonce cítí jistou osobní averzi, navíc v čekárně ordinace stráví pokaždé dobrou hodinu. Slečna Anna si zase dlouhodobě stěžuje na svého praktického lékaře, kterého „vyfasovala“ už v dětství. Je tak pohodlný, až by se jeho přístup dal považovat za silně neprofesionální. Zlehčuje její problémy, o kontrolní odběry krve si musí žádat sama a o nové typy léčby či progres ve svém oboru se nezajímá. Vybrané léky jí vždy předepíše až potom, co se ona sama informuje o možnostech léčby na internetu, a do ordinace přijde s jasnou prosbou.Obě svou situaci neřeší, stejně jako desítky až stovky nespokojených pacientů v ČR. Proč? Je tu hned několik příčin: laxnost, strach a neobeznámenost s postupem.

Laxnost
Dlouhodobě si stěžujete na služby svého lékaře a přesto jste líní začít pátrat po jiném? Buď učiňte „radikální řez“ nebo si přiznejte, že to s dosavadním odborníkem nebude tak horké a problém je někde jinde.

Strach
Pacienty nejčastěji sužuje strach z (byť němých) výčitek předešlého doktora. Ten ještě umocňují zkušenosti některých pacientů, kterým bývalý doktor „vyhuboval“ nebo se na ně nepřiměřeně obořil. Toto chování je ale nepřípustné a silně neprofesionální. Když už předešlého lékaře nechcete vidět:
1. Jednoduše už za ním do ordinace nechoďte.
2. Pro svůj klid uveďte blahosklonnou lež: „připravuji stěhování“… sice nemáte zapotřebí být ohleduplní k někomu, kdo třeba nebyl ohleduplný k vám, jste ale prostě „dobré duše“, vyřešte to tedy diplomaticky.

Neznalost postupu
Souvisí se strachem z výčitek a ze setkání s „odmítnutým“ lékařem. Pamatujte:
1. Lékař vám ze zákona nesmí vydat vaši kartu se záznamy. Není tudíž možné, abyste za ním přišli s prosbou, aby vám ji dal, protože už jeho služeb nechcete využívat. Vaše karta poputuje od starého lékaře k novému poštou, popř. elektronicky. Vy máte ze zákona právo do ní nahlížet, či z ní činit opisy a kopie, původní záznamy si ale doma na polici vystavit nemůžete.
2. O vaše lékařské záznamy požádá nový lékař toho starého sám. Vám tudíž postačí, pokud se zaregistrujete u lékaře nového a informujete ho, kde je možné předchozí záznamy vyžádat.

Výměna lékaře – pro:
1. Ať už chcete lékaře měnit z jakéhokoliv důvodu, nová osoba váš problém se starým lékařem vyřeší nebo alespoň převede do nové roviny. Pořádně se vám uleví.
2. Nový lékař přinese nový pohled na věc – upřednostní třeba jiný typ léčby, provede jiná vyšetření. Rád si vyslechne, proč vám předchozí odborník nevyhovoval.
3. Sám nový lékař si vyžádá vaše záznamy od toho předchozího. Nemusíte tedy tuto nepříjemnou situaci nikomu zdůvodňovat, ani se dívat na kyselý obličej předešlého lékaře („tak si jděte!“). Navíc, na výměny máte ze zákona právo. Lékaře ( i ty praktické) lze změnit vždy po 3 měsících od zaregistrování u lékaře předchozího, nový lékař ovšem musí s přeregistrací souhlasit a vzít vás do péče (tj. nesmí být příliš vytížen). Stejně tak můžete změnit svou zdravotní pojišťovnu – jednou za rok.

Výměna lékaře – proti:
1. Měníte-li praktického lékaře, buďte vždy obezřetní. Praktický lékař vás zná nejlépe, zná vaše rodinné prostředí, po otevření záznamu mu ihned naskočí „o co jde“. S výměnou praktického lékaře přicházíte o osobu, která si možná už při pohledu do obsazené čekárny říká: „Takže jedna angína, bolesti kloubů, věčně vystrašený hypochondr a mladá maminka“.
2. Ani „všemi velebený“ odborník vám nemusí sedět, nejprve vždy zvažte, jestli není problém ve vašich nárocích a přístupu k léčbě – např. zda-li podvědomě lékařskému řemeslu nevěříte, nebo zda se v ordinacích sami nevyskytujete neobvykle často, ačkoliv vyšetření stále nic neprokazují.
3. Nový lékař může znamenat nové dojíždění do místa vzdálenějšího od bydliště.

Ztratila se vaše zdravotní dokumentace?
Nezoufejte. Ačkoliv je dnes zdravotní dokumentace vedena v elektronické podobě, k její ztrátě může dojít. Ze zákona máte právo si od své zdravotní pojišťovny vyžádat výpis všech naúčtovaných zdravotních úkonů za jeden kalendářní rok zpět. Jejich opis vám zašle pojišťovna poštou – doporučeně a do vlastních rukou. O službu můžete požádat kdykoliv a je bezplatná. Pozor – pokud budete žádat o výpis úkonů za rok 2009, počkejte až do května – lékaři budou pojišťovně své záznamy předávat až v dubnu.

Chcete si najít pacienty uznávaného lékaře ve vašem okolí, nebo se přesvědčit, jak na toho vašeho nazírají jiní? Jděte na www.znamylekar.cz

Chcete si přečíst komentář k právní úpravě Práva na svobodnou volbu lékaře? Hledejte na www.epravo.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.