velikost písma: A +/ A/ A -

Jak ve cvičení dosáhnout svých cílů?

Autor: Ondřej Diviš | komentářů: 0

DOMÁCÍ POSILOVNA Řada lidí si nejen na Nový rok dává opětovné předsevzetí – pravidelně cvičit. Drtivá většina ho však nesplní, ať je tím důvodem nedostatek času, peněz nebo vlastní lenost. Přitom pro vylepšení figury není vůbec nutné navštěvovat drahé kurzy cvičení nebo dojíždět do fitness centra. Cvičit můžete i doma – sami nebo s trenérem.


Foto: iStock

Jak začít?
Pokud své předsevzetí berete vážně, není na škodu připravit se předem trochu teoreticky. Nejdříve si zorganizujte den. Vymezte si časový fond v rámci jednoho týdne, který byste chtěli věnovat cvičení. Určete si, zda budete cvičit doma nebo jste ochotni za cvičením také dojíždět a jakou částku chcete do svého cvičení investovat. Stanovte si denní dobu, ve které se cvičení budete pravidelně věnovat. Nezapomínejte na svůj biorytmus. Když víte, že se po práci nepřinutíte, cvičte jednoduše před ní. Nesnažte se předělat, ranní ptáče bude těžko cvičit večer a naopak sovu v pět ráno vstávat a věnovat se cvičení nepřinutíte. Začleňte cvičení co nejvíce přirozeně do vašeho každodenního rytmu. A v neposlední řadě si určete jasné cíle. Pomocí drobných cílů budete mít svůj tréninkový program pod kontrolou a dosahování i malých cílů vás bude motivovat k dalšímu cvičení.

Na co se dále zaměřit?
Vyberte si pečlivě typ pohybu, který vás baví.
Důkladně si analyzujte okolí, jaké aktivity nabízí. Klidně si odzkoušejte ukázkové hodiny, abyste se pak správně rozhodli. Výběr není dobré uspěchat. Buďte trpěliví a pozorní sami k sobě.

Vyberte si tréninkové prostředí.
Na okolí záleží a každý má jiné požadavky. Abyste u cvičení vydrželi, musíte se cítit dobře.

Stanovte si reálný cíl v tréninku.
Reálný cíl znamená, že jej budete schopni dosáhnout. Tedy berte v potaz vaše genetické dispozice a mějte je rádi. Zbavit se jich, to se přirozeně úplně nedá.

Určete si postupné cíle.
Postupné cíle vedou k cíli hlavnímu. Měly by být jasně měřitelné, abyste měli objektivní kontrolu nad tréninkovými výsledky.

Vytvořte si tréninkový kalendář.
Pravidelně a účelně rozvržená pohybová činnost do celého týdne vám usnadní rozhodování, jak strávíte volný čas. Co je psáno, to je dáno.

Čtěte také: Domácí tělocvična – nepotřebujete drahé stroje!


Stanovte si kontrolní období.
Určete si časové rozpětí, po kterém budete provádět objektivní měření. Doporučujeme nejdéle každý měsíc.

Zvolte si měřitelné jednotky.
Jen tak budete mít objektivní přehled, zda plníte postupné cíle a jdete tím správným směrem k dosažení cíle hlavního.

Konzultujte svůj trénink s odborníkem.
Stejně jako se nevyplatí šetřit na zdravých potravinách, neměli byste šetřit na dobrých radách. Začátek bývá nejtěžší, a pokud si nejste jisti, osobní trenér vás může správně nasměrovat.

Vyberte si správného parťáka.
Když se vám zrovna moc nechce, ale cvičení už máte domluvené s kolegyní, určitě se nakonec rozhoupete a dobrý pocit ze sebe sama vás nemine.

Nebojte se přidat.
Ve chvíli, kdy pro vás bude cvičení jednoduché, přestane vás bavit. Snažte se zvyšovat obtížnost, abyste cvičení jen tak tak zvládali.

Nebojte se změny.
Navštěvujete stále stejné místo? Po roce se už zaběhlé stereotypy můžou stát otravné. Nebojte se změnit prostředí. Zjistíte, že máte opět nové podněty a na únavu ze cvičení ani nemyslíte.

Když to nejde, nenuťte se.
Mohli byste si pohyb znechutit. Krátká pauza často prospěje a budete dosahovat lepších výsledků.

Mgr. Ondřej Diviš je absolventem Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Na fakultě úspěšně prošel kurzy na instruktora fitness, kondičního trenéra a sportovního maséra. Od ukončení studia pracuje jako osobní trenér fitness do domu a vede firmu Fitness-trenink-doma.cz, která se specializuje na osobní trénování, masáže a fyzioterapii u klientů doma po celé České republice.

Kam dál?
Sportovat lze i s kily navíc
Nordic walking: svižná chůze
Vnitřní mír pomocí jógy
Aikido – objevte umění samurajů
Domácí tělocvična – nepotřebujete drahé stroje!

Cvičíte pravidelně? Cvičíte doma, nebo v posilovně? Využíváte osobního trenéra? Napište nám do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.