velikost písma: A +/ A/ A -

Aby nás nájemné nezruinovalo

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

V době prohlubující se ekonomické krize se zvyšuje počet seniorů, kteří nemají na zaplacení nájemného. Do domova důchodců se jim často nechce a příliš vstřícné nejsou ani domy s pečovatelskou službou. Menších bytů také není dostatek. Co si v takovém případě počít?


foto: iStock

Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí k 31. prosinci 2012, ale důchodci jsou už teď zděšeni. Někteří totiž nemají peníze ani na regulované nájemné a musí si přivydělávat. V neřešitelných situacích se však ocitají i osamělí rodiče s dětmi. Ve zbytku republiky regulace skončila už v roce 2010. „Ohroženo je několik tisíc důchodců v Praze a stovky v Brně. Jde především o ty, kteří žijí v příliš velkých bytech," uvedl pro portál Žijemenaplno.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Za pravdu mu dává veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský, který upozornil na to, že deregulace nájemného mnohdy dostává důchodce do finanční tísně. Obrátilo se na něj několik seniorů s průměrnou penzí, jimž po zaplacení stále se zvyšujícího regulovaného nájemného zůstalo méně než dva tisíce korun na měsíc. Problém se týká penzistů obývajících dvou a vícepokojové byty.

Každý metr se počítá
Ano, právě senioři, kteří obývají velikostně nepřiměřené byty v atraktivních lokalitách, jsou deregulací nejvíce ohroženou skupinou. „Už nyní někteří platí za byt více, než je jejich penze,“ potvrzuje Karel Hanauer, vedoucí bytové komise Rady seniorů ČR. Co tedy s tím? „Jediné, co jim mohu poradit, je najít někoho do společného užívání domácnosti, k čemuž zatím nepotřebují souhlas majitele bytu,“ říká Hanauer. Většinou prý penzisté vezmou „na byt“ studenta a soužití funguje bez větších problémů. Takové možnosti využil 84letý pan Jiří, který obývá 60metrový družstevní byt na Praze 4. Je ovdovělý, a tak mu náklady na bydlení začaly činit potíže. Měl však štěstí. Podařilo se mu totiž „na byt“ sehnat mladého muže pracujícího v Praze. Nejenže má pan Jiří přilepšení k penzi, ale s mladíkem si navzájem i rozumí.

Čtěte také: Jak žádat o důchod v roce 2012

Někdy pomůže i příspěvek na bydlení
Senior, který platí za bydlení nepřiměřené prostředky, má nárok na příspěvek na bydlení. Z průzkumu mezi seniory v hlavním městě vyplývá, že většina domácností příspěvek nepobírá, přitom by mohla. „U pražského seniora v nájmu, který pobírá průměrný metropolitní důchod 10 533 korun a jehož náklady na bydlení dosahují průměrných 7631 korun, přitom tento příspěvek činí přibližně 2800 Kč měsíčně. Tato dávka je normativně spočítána na byt o velikosti 38 metrů čtverečních pro jednotlivce a 52 metrů čtverečních pro dvoučlennou domácnost. Pokud senior obývá více metrů, jeho finanční nouzi nevyřeší,“ vysvětlil Hanauer. O příspěvek mohou lidé zažádat na úřadu práce.

Vrásky z metrů čtverečních
Většina pražských důchodců ale žije ve větším bytě. Průměrná plocha bytu obývaného osamělými seniory je 49,2 metru čtverečního, u bytu obývaného dvojicí 64,2 metru. Seniorů žijících osaměle ve větších bytech je zhruba sedm tisíc. Z toho osamělých seniorů s nejnižším příjmem do 8 000 korun žijí ve velkých bytech zhruba čtyři tisíce. Logické by bylo přestěhování do menších bytů. Není ale divu, že celé čtyři pětiny důchodců chtějí v současném bytě zůstat. Ti, kteří by chtěli menší byt, mnoho na výběr nemají. V celé Praze je totiž volných jen asi 265 malometrážních bytů. Další možností jsou malé byty v domech s pečovatelskou službou. Ty jsou ale přeplněné. Celková pražská kapacita bytů s pečovatelskou službou je 1908 bytů, počet evidovaných žádostí dosahuje prozatím dvojnásobku.

Kam se obracet o radu?
Nájemníci mají k dispozici telefonní poradenskou linku 900 109 801, kterou provozuje Sdružení nájemníků (SON). Linka je v provozu ve dnech pondělí až čtvrtek od 9.00 do 16.00 hodin a v pátek od 9.00 do 12.00 hod. SON disponuje sítí 39 poraden, které nabízejí návštěvníkům bezplatné poradenství. Veškeré informace o těchto službách včetně kontaktních adres je možné nalézt na webu www.son.cz.

Senioři se také mohou obracet na Radu seniorů, jež provozuje bezplatnou právní poradnu v Domě odborových svazů v Praze 3 na náměstí W. Churchilla 2. Problémy týkající se oblastí bytů, bydlení či nových nájmů zodpovědí kvalifikovaní odborníci každé úterý a čtvrtek od 14.00 do 18.00 hodin osobně nebo na telefonu 234 462 073–7.

Potýkáte se s příliš vysokým nájmem? Máte větší výdaje než příjmy? Jakým způsobem to řešíte? Svěřte se v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Kraje nezvládají vyplácet sociální dávky včas
Nové sanatorium nabídne pomoc s péčí o seniory
Nemáte na bydlení? Nestyďte se říct si o příspěvek
Přechod v pohodě 1. díl
Siesta: Zdravý odpočinek, nebo nezdravé lenošení
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.