velikost písma: A +/ A/ A -

Řítíme se do chudoby?

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

V ČR podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) hrozí riziko chudoby a sociálního vyloučení 14 % obyvatel. Je to vůbec nejméně ze všech zemí EU, kde je celkový průměr 23,4 %. Šedá je ovšem teorie, ale zelený je strom života.


foto: iStock

Co tedy data říkají? Eurostat hranicí chudoby vidí na 60 % tzv. mediánu mzdy nebo příjmů jednoho člena domácnosti či pracovníka v odvětvích národního hospodářství. Medián mzdy je uprostřed mzdového rozdělení. Je tedy přesně v polovině rozpětí příjmů a liší se od průměrných mezd. Nicméně dvě třetiny zaměstnanců průměrné mzdy nedosahují. ČR má nejmenší počet občanů ohrožených chudobou. Hranice chudoby u nás byla pro rok 2010 stanovena na 112 tisíc Kč ročního příjmu na člena domácnosti. Tedy asi 9,3 tisíce měsíčně.

Klid před bouří
Na první pohled jde o čísla vskutku příznivá. Ba co víc. Údaje Eurostatu jsou vodou na mlýn Nečasově vládě, která provádí necitlivé reformy v oblasti sociální, daňové, důchodové a zdravotní. Zdání však klame. Chudoba v ČR je sice nejnižší v EU, ale toto číslo se může rychle zvýšit. Vždyť nejvíce jsou u nás chudobou postiženi důchodci a nezaměstnaní. Valorizace důchodů bude přitom nižší, než se předpokládalo. V ČR tedy stoupne počet chudých penzistů. Doplňme, že podle údajů OECD u nás důchodci pobírají 64 % průměrné čisté mzdy. V Polsku je to 68 %, na Slovensku 75, v Rakousku 90, v Nizozemsku 100 a v Maďarsku 106 %.

Před nedozírnými následky dalších škrtů na životní úroveň varuje také Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ekonomický expert ČMKOS Martin Fassmann tvrdí, že politici zneužívají dosud relativně dobré situace, kdy se v oblasti chudoby nachází u nás devět procent obyvatel. Největší hrozby vidí ve vládní důchodové a daňové reformě.

Čtěte také: Úspory na běžném účtu? Ostuda českých šedesátníků!

Jste chudí? Otestujte se!
Pan Vladimír žije se ženou a dvěma dětmi ve věku 12 a 10 let. Jejich čistý měsíční příjem činí 20 500 korun, což na žádné velké „vyskakování“ není. Zajímalo by jej, zda se již nachází v kategorii chudých. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je pár se dvěma dětmi mladšími 13 let – kam rodina pana Vladimíra spadá – považována za chudou, má-li příjem 19 782 Kč a nižší. Rodina pana Vladimíra tedy podle ukazatelů ČSÚ nepatří do kategorie „chudá“. I když realita je poněkud odlišná.

Lidé si podle Fassmanna mohou sami ověřit, zda splňují kritéria chudoby. Jejím ukazatelem je tzv. hmotná deprivace (skutečně pociťovaná bída) definována devíti ukazateli. „Pokud člověk splňuje nejméně čtyři z nich, spadá do kategorie chudých. Těmi ukazateli jsou neschopnost platit nájem a účty za energie. Dalším ukazatelem je neschopnost pokrýt mimořádné výdaje, koupit si maso každý druhý den, absence auta nebo nemožnost odjet alespoň na týdenní dovolenou,“ popisuje Fassmann. Třetím ukazatelem je intenzita práce. „Kdo pracuje méně než 20 hodin týdně, je pod hranicí chudoby. Kombinací těchto tří ukazatelů se dostáváme k poznání, že míra ohrožení chudobou v ČR roste a týká se 14,4 % populace, tedy asi 1 400 000 lidí, což není malé číslo,“ doplnil Fassman. V ukazatelích hmotné deprivaci jsme tak až na 14. příčce v EU.

Ombudsman cestu do chudoby potvrzuje
Reformy, při nichž vláda šetří na postižených, seniorech i sociálně slabých, nekritizují pouze odbory a většina obyvatel ČR. Ke kritice se připojuje také Kancelář veřejného ochránce práv. Podle ombudsmanovy kanceláře postihlo škrtání v sociálních dávkách zejména rodiny s dětmi a důchodce. Jako příklad uvedl Jiří Hrubý z ombudsmanovy kanceláře rodinu se třemi dětmi, z nichž jedno mladší sedmi let je postižené a má nárok na příspěvek kvůli tzv. prvnímu stupni závislosti. Od ledna 2012 taková rodina přišla o 5000 korun měsíčně. Obdobné je to u seniorů, kteří mají relativně vysoké důchody, ale pokud zaplatí 3000 korun za měsíční pobyt v nemocnici a nájemné, snadno se dostanou do dluhové pasti. Končí tak mnohdy v podřadném bydlení v azylových domech, i když celý život státu řádně platili.

Lidé, kteří se kvůli finančním problémům dostávají do existenčních problémů, mohou najít pomoc v Poradně pro lidi ve finanční tísni, která působí v osmi městech ČR. Pražská poradna v Americké ulici 22 je v provozu od pondělí do pátku od 8.00 do 18.00 hod. kontakt na ni je 222 922 240. Lidé mohou využít také Zelenou linku 800 722 722 (každé pracovní pondělí od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.30 hod.) či e-mail [email protected].

Ocitáte se také na hranici chudoby? Co si myslíte o vládních škrtech? Těšíme se na vaše názory na facebooku nebo v diskuzním fóru.

Kam dál?
Otazníky kolem invalidních důchodů
Jak na příspěvky pro zdravotně postižené
sKarta: Revoluce ve výplatě sociálních dávek
Jak napravit chybně spočítané důchody?
Tisíce seniorů jsou zatíženy exekucí na důchod
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.