velikost písma: A +/ A/ A -

Co nabízejí strany seniorům před volbami?

Autor: Karel Muška | komentářů: 0

Na dohled se nám přiblížily podzimní senátní a krajské volby. Politické strany se budou opětovně přetahovat o hlasy voličů. Nejinak tomu bude i u věkové kategorie 50+ a seniorů, kteří tvoří početnou voličskou obec, jež může volby rozhodnout.


foto: iStock

Na hlasy seniorů, kteří chodí k volbám nejhojněji, budou strany spoléhat. Před sněmovními volbami 2010 vzbudilo pohoršení „přemlouvání báby“, jejímž cílem bylo odradit seniory od volby levice. Ve sněmovních volbách tehdy většinu skutečně získala pravicová koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Jak tomu bude nyní?

Panu Pavlovi je 56 let. Na sklonku pracovní kariéry je značně nespokojený se současnou politickou situací. Přestává věřit, že by lidé mohli něco změnit. Ale přesto, rád by svým hlasem podpořil stranu, které nebudou problémy dříve narozených lhostejné. Co panu Pavlovi poradit? Na co politické strany lákají voliče, kteří už dosáhli padesátky? Nahlédněme do volebních programů některých stran.

Strany „rozpočtové odpovědnosti“ aneb Pomoz si sám
ODS
Strana tradičně vsází na principy slabého státu a svobodného fungování jednotlivce. Padesátníkům a starším nabízí pokračování vytváření důchodových fondů. Stávající penzijní reforma by měla mj. posílit soukromé investice pro zvýšení příjmů v důchodovém věku. Seniorům chce ODS garantovat čerpání doživotních penzí z penzijního připojištění. Daňově zvýhodněné by měly být rodiny pečující o seniory s vyšším stupněm závislosti na jejich péči.

TOP 09
Volební program zaujme voláním po důsledném uplatňování zákonné vyživovací povinnosti dětí vůči svým rodičům. Institucionální financování zdravotních a sociálních služeb, dotace jejich poskytovatelům. Podpora neziskových organizací vytvářejících podmínky pro integrující život seniorů. Upřednostňování rodinné péče o seniory a osoby se zdravotním postižením a odpovědnost nejbližších příbuzných v zajištění péče o tyto osoby.

LIDEM
Strana Liberální demokracie na svém programu teprve pracuje. Ten by měla LIDEM představit na svém ustavujícím sjezdu, jenž se uskuteční na podzim.

Čtěte také: sKarta: Revoluce ve výplatě sociálních dávek

Opozice půjde vládě po krku
ČSSD
Do voleb jde s vizí zvýšení penzí, které má být vyšší než růst životních nákladů důchodců. Strana chce udržet reálnou hodnotu důchodů minimálně na úrovni 55 % průměrné čisté mzdy. ČSSD usiluje o zastavení důchodové reformy v podobě, ve které ji rozjela současná vládní koalice. Tedy zavádění povinného kapitálového připojištění na úkor průběžného systému. Změny v sociální oblasti by měly být výsledkem politické dohody parlamentních stran, odborů a zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Strana zelených
Základem spravedlivého důchodového systému má být silný státem garantovaný veřejný pilíř založený na povinné účasti každého občana. Zajištění penzí v rámci tohoto pilíře je formou průběžného financování. Zajištění druhého pilíře systému (zcela dobrovolného) na fondovém principu, aby nikdo nebyl nucen svěřit správu svých úspor na stáří soukromým subjektům. Podpora souběhu důchodu a pracovní aktivity i po dosažení důchodového věku.

KDU-ČSL
Spravedlivá důchodová reforma, která by zohledňovala prostředky investované rodinami do výživy a výchovy dětí. Vytvoření dvou povinných pilířů důchodového systému – průběžného a kapitálového. Výše důchodů vyplácených z průběžného systému by byla závislá na počtu vychovaných dětí, výše povinného příspěvku do tohoto pilíře by se snižovala o 3 % z pojistného na každé dítě po dobu jeho ekonomické závislosti na příjmech rodiče.

KSČM
Zamezení rušení lůžkového fondu a s ním spojené zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Výstavba domů s pečovatelskou službou, nájemní smlouvy s dobou platnosti na dožití, vstup státu do regulace cen nájemného, energií a služeb. Valorizace důchodů odpovídající spotřebnímu koši seniorských domácností. Spoluvytváření podmínek pro mezigenerační soudržnost a solidaritu v rodinách. Zavedení alternativy čerpání rodičovské dovolené prarodiči.

Senioři se „opít rohlíkem“ nedají
Předseda Rady seniorů (RS ČR) Zdeněk Pernes vyjadřuje v posledních letech pravidelně obavy z dopadů reforem pravicových vlád na seniory. Pernes proto sdělil, že Rada seniorů plánuje uskutečnit předvolební krajské kulaté stoly o seniorské problematice, kde by důchodci měli bedlivě posoudit, koho volit. Pozváni budou zástupci politických stran současných krajských zastupitelstev, politické strany, se kterými má RS ČR uzavřeny dohody o spolupráci, a další politické strany dle krajských specifik.

Lidé, kteří se chtějí dozvědět bližší informace o nabídkách politických stran, mohou kromě kulatých stolů Rady seniorů využít nadcházející diskuse v ČT, které se uskuteční z jednotlivých volebních krajů. Senioři by nicméně po zkušenostech z posledních voleb měli být obezřetnější.

Půjdete k volbám? Zajímá vás politická situace? Může změna vlády něco změnit? Co říkáte na míru korupce v ČR? Napište nám svůj názor do fóra nebo na facebook!

Kam dál?
Řítíme se do chudoby?
Otazníky kolem invalidních důchodů
Jak na příspěvky pro zdravotně postižené
Aby nás nájemné nezruinovalo
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.