velikost písma: A +/ A/ A -

Jak se stát milovaným prarodičem

Autor: Jana Truksová | komentářů: 0

Sžít se s novou rolí babičky nebo dědy není vždy úplně jednoduché. Bez nadsázky by se dalo říct, že jde o reparát zkoušky dospělosti. Prozradíme vám několik zásad, díky kterým se s tímto opáčkem popasujete na výbornou. A jako bonus slíbíme, že vás budou milovat nejen vnoučata, ale také vaše děti, snacha či zeť.


foto: iStock

Více otázek, méně rad
Podpora, důvěra a respekt je pro mladé rodiče v rané fázi rodičovství nad všechny rady. Ty mohou v novopečených rodičích vzbuzovat opačné pocity – selhání, neschopnost a nedůvěru ve vlastní schopnost pečovat o dítě. Pravděpodobně vás to bude stát hodně sebezapření, ale pokud od vás radu nikdo nežádá, žádnou neudělujte. Naslouchejte mladým rodičům, zajímejte se o denní režim vnoučete, názory na výchovu a výživu, jaké pamlsky kupovat a zda vůbec.

Není důležitější babička…
…ani dědeček. Stává se, že jedni prarodiče (či jeden z prarodičů) tráví s vnoučetem více času než druzí z různých důvodů (bydlí blíž, je v důchodu apod.). Nesoutěžte s nikým o pozornost, spolehlivě by se to později obrátilo proti vám. Počet společně strávených hodin nic nevypovídá o kvalitě stráveného času, vztahů a vzájemném porozumění. Harmonická rodina je pro vnouče tím nejlepším startem do života – nepokazte to žárlivostí a vzájemnou nevraživostí.

Zajímejte se, ale nevnucujte se
Ptejte se mladého páru jakou formu pomoci by uvítal. Nebuďte uražení v případě odmítnutí, projevte pochopení a ujistěte rodinu, že jste stále připraveni pomoci. Rodina je zmítaná řadou změn a je důležité, aby si po narození dítěte všichni její členové vytvořili nový režim. Předem neohlášená návštěva nebo pomoc v domácnosti může být vnímána jako narušení soukromí. Ideální je stanovit pravidelný režim, kdy budete brát vnoučka na procházku nebo víkendové hlídání.

Čtěte také: Když babička zlobí

Společné zážitky
Úsměv na tváři spolehlivě vyvolá vysněná hračka nebo poslední model seriálových postaviček, stejně jako vzpomínky na společně strávené chvíle. Prarodiče si však častěji než sami rodiče uvědomují, že žádná technická vymoženost nenahradí společnou hru a čas strávený venku. „Dětem dávám pod stromeček jen maličkost. Hlavním dárkem je seznam činností, které v novém roce společně podnikneme. Třeba vnuk Víťa miluje vlaky, takže se může těšit, že spolu v létě vyrazíme na výlet vlakem do Jaroměře, kde navštívíme vlakové muzeum. A takových překvapení nacházejí děti pod stromečkem několik,“ říká paní Suchá, babička pětiletého Vítka. „Z výletů máme celé album fotografií a suvenýrů, které si vážeme do knihy. Na každý rok máme jednu. V loni jsme byli na Loučeni, kde jsme odpoledne trávili pobíháním po bludištích v zámecké parku,“ dodává.

Blbněte
Užívejte si svou roli a těšte se z toho, že na výchově vnoučat se pouze podílíte. Snažte se vyjít vstříc rodičům a dodržujte základní požadavky na výchovu, ale zbytek hoďte s chutí za hlavu. Blbněte, rozmazlujte, dovádějte a užívejte si dobu, kterou s vnoučaty trávíte. S malým vnoučetem si lehněte na podlahu a dělejte legrační obličeje. S většími dětmi hrajte divadýlko a večer tajemnou stínohru. Sbírejte vtipy a hádanky pro děti, pište kroniku. Vymyslete si tajné hry, na které budete po letech společně vzpomínat a až přijde čas, vaše vnoučata je zase předají těm svým.

Bezpečnost především
Navštíví-li vás vnoučata, počítejte s tím, že se chleba ocitne na bílé pohovce namazanou stranou dolů. Nehodám zabráníte, vyhradíte-li dětem v místnosti prostor, kde se budou moct vyřádit a přitom nic neponičit a byt přizpůsobíte jejich přítomnosti. Rohy opatřete chrániči, zaslepte zásuvky a na pohovku dejte přehoz, který půjde vyprat. Odkliďte z dosahu ostré předměty, nebo věci, které by se mohly pádem rozbít. Nebezpečí představují také léky a čistící prostředky – to vše by mělo putovat do horních skříněk, nebo být pečlivě uzamčené!

Staňte se důvěrníkem
Pro vnoučata jste ideální vrbou – nepokazte si tento vztah tím, že budete na vnoučata žalovat rodičům. Naslouchejte jim a povzbuzujte je. Podporujte děti v aktivitách, choďte s nimi na tréninky, jezděte na závody a vše dokumentujte. Nenechte si ujít žádné školní představení. Vnoučata si budou v dospělosti dobře pamatovat, kdo je podporoval. Nevolejte jen u příležitosti svátků a narozenin, naopak, telefonujte s vnoučaty co nejčastěji, zvyknou si obracet se na vás a bude to pro ně přirozené – první školní den, zápas, nový kroužek, noví kamarádi – to všechno jsou skvělé náměty k hovoru. Neočekávejte, že vnoučata budou kontakt udržovat sama, každý den jim přináší řadu nových a vzrušujících podnětů.

Rodinný kronikář
Děti milují vyprávění o dětství svých rodičů a prarodičů. Využijte svou znalost rodinné historie, vyprávějte jim o svém životě, připomínejte předky, kteří už nežijí. Budete příjemně připraveni reakcí dětí, až oprášíte starou krabici rodinných fotografií. Připravte se na všetečné otázky o tom, kdo je ta paní v klobouku na zašlé černobílé fotografii a jak se seznámila s pradědečkem. Pro děti je to skvělá zábava a navíc se něco dozvědí o rodinné tradici a historii.

Jak vycházíte se svými vnoučaty? Kolik času s nimi trávíte? Jste zastánci liberální, nebo autoritativní výchovy? Jsou vaše vnoučata dobře vychovaná? Podělte se o své názory v diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Osvoboďte své emoce
Nazývají ji Boženou Němcovou Hlučínska
Osobního strážce nepotřebuje, stačí jí chytrá krabička
Internetové seznámení: strašáci prvních schůzek
Test věrnosti: lukrativní kšeft
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.