velikost písma: A +/ A/ A -

Nordic walking: svižná chůze

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Nordic Walking je druh sportovní chůze se speciálními holemi, s jejichž pomocí se klasická procházka mění v efektivní cvičení, které léčí srdce i metabolismus.

Oproti běžné chůzi je aktivním cvičením, oproti rychlochůzi či běhu nabízí hned několik výhod. Především cvičení vychází z pohybu rukou, nikoliv z rychlosti pohybu. Díky tomu mohou společně cvičit lidé s různou fyzickou kondicí a ještě si u chůze stačí popovídat. Technika správné chůze není nijak složitá, levá ruka jde dopředu s pravou nohou a naopak. Hole se při chůzi odrážejí, ale vždy zůstávají vzadu. Ruka, kterou se aktuálně „odpichujeme“, musí být sevřená, druhá povolená.
Ukázkové video správné techniky i s popisky naleznete např. zde

Dámy – kupte si speciální dámské hole, jsou lehčí!
Náklady na provozování této chůze, která se poprvé objevila v severských zemích, jsou pouze vstupní. Rozhodně ale doporučujeme zakoupit bytelnější a kvalitnější hole už na první procházku a investovat také do pohodlných sportovních bot. Vynásobením tělesné výšky číslem 0,68 zjistíte optimální délku holí, pokud jste začátečníci, vystačíte si i s kratšími holemi. Třídílné hole jsou skladnější, ty dvoudílné zase kvalitnější. Nejefektnější materiál je titan, nejlevnější varianta, která se ale brzy opotřebuje, je hliník. Hroty jsou ideálně karbidové nebo vidové, a dobré hole se poznají i díky možnosti vyměnitelnosti tzv. talířků (jiné se užívají pro chůzi do města, jiné např. do lesa či do sněhu). Rukojeť vybírejte gumovou nebo korkovou, plastová má krátkou životnost.

Pozitivní zdravotní účinky:
1. Zvyšuje fyzickou kondici. Oproti klasické chůzi je efektivita tohoto cvičení vyšší až o 50%.
2. Redukuje váhu.
3. Odstraňuje bolesti zad a napomáhá ke správnému držení těla.
4. Pohyb na čerstvém vzduchu zrychluje okysličování organismu.
5. Je podporou při léčbě nemocí metabolismu.
6. Slouží jako prevence civilizačních chorob, včetně chorob zažívacího traktu.
7. Zlepšuje srdeční činnost.
8. Posiluje paže (především triceps) a nezatěžuje klouby.
9. Slouží při rehabilitaci po operacích nohou a kloubů.

Chytl vás Nordic Walking? Staňte se instruktorem!
Máte už nějaké zkušenosti se severskou chůzí a rádi byste pro tento sport nadchli ostatní? Pražská nemocnice Na Homolce ve spojení s Českou Asociací Nordic walkingu pořádá školení instruktorů. To proběhne během pěti víkendových seminářů a úspěšní absolventi získají kvalifikaci Instruktor Nordic Walking, na jejímž základě je možné získat živnostenský list.
Více informací o školení zde

Věděli jste, že:
Nordic Walking byl původně využíván coby letní příprava běžců na lyžích?
Speciální hole pro tento sport byly poprvé představeny až v roce 1997?
Špičkové hole nedávno jako dárek obdržel i prezident Václav Klaus? Stejný model, který vlastní i papež Benedikt XVI., byl upraven českému prezidentovi na míru.
V náročnějších podmínkách dokážou hůlky ulevit vašim zádům až o 8 kg? To je váha, o kterou při pohybu do kopce hůlky „nadzvednou“ váš batoh.

Kam dál?
Levné nápady pro hezký domov
Stěhujeme se z většího do menšího
Jak získat zpět ztracené sebevědomí
Zábava pro děti, která nic nestojí
Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“

Paní Eliana napsala do diskuzního fóra: "...Na chatě máme s mužem kola, to jezdíme asi 3 km večer o víkendu do hospody na pivo. Zpátky už nám to jede samo. Taky chodím hrozně ráda na houby. U nás je to samý krpál, než se tam vyleze. Ale, jestli je tohle sport, to asi ne."

Už jste chůzi s holemi vyzkoušeli? Víte, že některá města a městské části pořádají ZDARMA Nordic walking opro veřejnost pod vedením zkušených instruktorů? Poraďte ostatním stejně jako paní Eliana v diskuzním fóru svoje tipy a triky na to jak začít, kde chodit a proč vás tato aktivita baví. Najdete nás také na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Nordic walking