velikost písma: A +/ A/ A -

Otravy metylalkoholem: epidemie nebo hlubší problém?

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Česká republika drží evropské prvenství ve smutné statistice v množství vypitého alkoholu. Vzhledem k tomu, že má alkoholismus u nás stále vzrůstající tendenci, mohou být otravy metylalkoholem pomyslnou špičkou ledovce problému.


foto: iStock

Co je vůbec metylalkohol?
Metylalkohol (methanol) je zdraví škodlivá toxická látka, která se vyrábí průmyslově a široce se využívá (jako rozpouštědlo, palivo, přísada do nemrznoucích směsí aj.). Metylalkohol lze zjistit v poměrně nepatrných množstvích v ovocných pálenkách. V lihu získaném z brambor, obilí nebo cukerného roztoku ale metylalkohol prokázán nebyl. Bývá nejčastěji požit záměnou za alkohol (etylalkohol, etanol). Při požití dochází k těžké metabolické otravě způsobené kyselinou mravenčí, která poškozuje také buňky oční sítnice. Ročně se týká otrava metylalkoholem asi 3–4 osob.

Ideálním protijedem je u nás běžně nedostupný Fomepizol, který již byl přivezen z Norska a podán několika pacientům. Snadněji dostupným antidotem je etylalkohol, který se v případě první pomoci podává v množství, které odpovídá asi150 ml 40% destilátu. Dostatečné dávky alkoholu v léčbě otravy metylalkoholem jsou však individuálně značně rozdílné.

Etikety lahví, které by mohly být padělány, najdete ZDE.

„Uvádí se, že aktuální počet otrav i s nimi spojených závažných poškození zdraví a úmrtí je nyní v ČR nejvyšší od konce 2. světové války. V posledních letech byl počet případů otrav metylalkoholem velmi nízký, pohyboval se v řádu jednotek za rok, avšak celkový počet otrav alkoholem (tedy nejčastěji etylalkoholem) za rok čítá několik set, aniž by to vzbudilo patřičnou pozornost. Může to být strašlivá shoda okolností, ale může to být také špička ledovce, projev problému zvaného alkoholismus, resp. projev problému vyvolaného alkoholismem,“ říká MUDr. Petr Popov, předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

Léčba otravy metylalkoholem je velmi nákladná, jeden den pobytu na oddělení urgentní medicíny (ARO, metabolické jednotce) stojí tolik, že by se z toho dala plně uhradit několikaměsíční odvykací léčba závislosti pro několik pacientů.

Kdy a proč k otravám metylalkoholem dochází?
K otravě metylalkoholem může dojít nešťastnou náhodou i u člověka, který se napije výjimečně, ačkoliv pravidelně nebo často nepije (alkoholický nápoj mu nabídne někdo, komu věří, a tudíž nemá důvod prověřovat kvalitu nabízeného nápoje). S větší pravděpodobností však k otravě dojde u člověka, který alkohol (etylalkohol, alkoholické nápoje) konzumuje pravidelně, ve velkém množství, pije nekvalitní alkohol, alkohol neznámého původu, tedy u člověka, který pije rizikově, škodlivě, případně je na alkoholu závislý.

V ČR je dlouhodobě a trvale vysoká spotřeba alkoholických nápojů, dle statistiky WHO připadne 16,61 litru čistého etylalkoholu na osobu starší 15 let ročně. Počet závislých na alkoholu v ČR stoupá, zvyšuje se tedy i počet osob, které jsou rizikem otravy metylalkoholem ohrožené. Člověk závislý na alkoholu je ohrožen více pro nedostatek nebo podcenění informací o metylalkoholu: informace se k němu vůbec nedostane, dostane se k němu pozdě nebo ve formě, které nerozumí.

Čtěte také: Jak na opilost? Třeba kyselinou sírovou!

Jaká je prevence otravy metylalkoholem?
Nejlepší je nepít alkohol vůbec, tak alespoň budete mít absolutní jistotu. Pokud si alkohol odpírat nechcete, vyvarujte se alkoholu neznámého původu, u kterého si nemůžete ověřit původ. Další možností je vynechat pití destilátů. U piva a vína je totiž riziko otravy metylalkoholem minimální.

Příznaky otravy metylalkoholem
Prvními nespecifickými příznaky otravy bývají opilost, zánět a bolesti žaludku. Varovné signály se objevují někdy až po 30 hodinách: poruchy zraku, slepota, křeče, po nichž následují bezvědomí a smrt. Při současném požití s alkoholem se doba do výskytu varovných příznaků prodlužuje. Slepota může nastat již po požití 15 ml metylalkoholu, smrt po 30 až 240 ml.

Jak postupovat při podezření na požití metylalkoholu
Pokuste se získat vzorek nápoje, abyste jej mohli poskytnout k laboratorní toxikologické analýze. Urychleně vyhledejte lékařskou pomoc a spolupracujte při léčbě. Informujte lékaře, policii, zástupce samosprávy o existenci či zdroji podezřelého alkoholického nápoje.


Souhlasíte s vyhlášením částečné prohibice? Zkontrolovali jste, zda nemáte doma také podezřelý alkohol? Proč si myslíte, že je alkoholismus v České republice na vzestupu? Podělte se s námi o své názory v diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Generální ředitel skončil na ulici
Dědové se přicházejí léčit, když jim nepůjčují vnoučata
Droga je zlý pán
Při depresi jezte mungo a chřest
Test věrnosti: lukrativní kšeft
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.