velikost písma: A +/ A/ A -

sKarty aneb Velký bratr vás stále sleduje!

Autor: Karel Muška | komentářů: 1

Nespokojenost postižených, nezaměstnaných či rodin s dětmi s vládními experimenty nabývá na síle. Ve čtvrtek 30. srpna se desítky demonstrantů před ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) shodly, že sKarty neboli karty sociálních systémů nechtějí. A mnozí z nich si servítky nebrali.


zdroj: MPSV

Protest svolala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP), která požaduje vydávání sKaret úplně zastavit. Podle ní by se měla distribuce stopnout do doby, než se jejich používání vyjasní. Výhrady k novému systému má i ombudsman Pavel Varvařovský.
Jak jsme již na portálu Žijemenaplno.cz uvedli, sociální karty provozuje Česká spořitelna. Příjemce dávek u ní bude nucen mít konto, na něž bude dostávat příspěvky a podpory. S sKartou, která slouží i jako průkaz pro postižené, si peníze od státu vybere v bankomatu, v obchodě službou cashback, převede je na jiný účet či bude platit.

Velký bratr a miliardy pro Českou spořitelnu
Před MPSV se sešlo zhruba šedesát lidí všech věkových kategorií. Někteří drželi plakáty s hesly jako „sKarta: asociální repríza tunelu jménem Opencard“ nebo „Demisi“, objevila se také velká maketa sKarty. U vchodu ministerstva seděli na vozících zdravotně postižení a šéf NRZP Václav Krása před sebou držel symbolickou sociální kartu.

Václav Krása uvedl, že zdravotně postižení usilují o to, aby používání sKaret nebylo povinné pro všechny, neboť kupříkladu bankomaty všude nejsou a mnozí je kvůli svému handicapu či stáří nemohou používat. Nemluvě o sledování jejích držitelů. „Lze s nimi přesně sledovat, co držitel karty dělá. Zda nakupuje a kde nakupuje, zda vybírá z karty a kde vybírá z karty a na který účet převádí peníze z sKarty," zmínil Krása. Dobrovolnost jde přitom stranou. „MPSV tvrdí, že jde o povinnost, a to pod sankcí. To znamená, že když si člověk nevyzvedne sKartu, a tím neumožní sledování svojí činnosti, tak nemá nárok na podporu státu,“ doplnil rozhořčeně Krása.

S tématem souvisí: sKarta: Revoluce ve výplatě sociálních dávek

Drábek k postiženým: Lžete!
Mezi demonstranty přišel sám ministr Drábek, ale svým neomylným pohledem na karty u demonstrantů narazil. „Vedle sKarty se nestydím postavit,“ řekl ministr při pohledu na obrovskou maketu a protestujícím doporučil, aby nevěřili lžím a obvinil Krásu z řady lží s tím, že sKarta je pro stát mnohem levnější způsob vyplácení sociálních dávek. Drábek doplnil, že všechny zainteresované firmy byly vybrány v řádných výběrových řízeních. „Není pravda, že jsme porušili zákon. Každou smlouvu si lze ověřit na stránkách MPSV,“ doplnil. Odpovědí mu byly projevy nesouhlasu v podobě pískotu a pohledů s notnou dávkou ironie. „Rozhodli jsme se vrátit ministru Drábkovi sKartu zpět,“ dodal Krása a podal šéfovi ministerstva symbolickou kartu. Drábek si ji vzal se slovy, že ji předá lidem, co ji chtějí. Protest postižených byl krátký, leč razantní.

Cimrman by sKarty nevynalezl
„Jsem přesvědčen, že je to kšeft, na němž nevyděláme. Je to totiž kšeft pro někoho jiného,“ uvedl herec Jan Kašpar z Divadla Járy Cimrmana. Slavný všeuměl Cimrman by byl patrně z Drábkových karet v rozpacích. Pokud totiž podle Drábka někdo nebude chtít kartu převzít, o dávky nepřijde. Nehrozí mu prý ani žádný postih. Háček je ale v tom, že lidé se k finanční pomoci od státu nedostanou do doby, než sKartu začnou používat!

Ani další uživatelé sociální karty nechválí. Mladé mamince Janě z Kladna se její zavedení vůbec nelíbí. „Vadí mi, že karta mě ihned identifikuje jako příjemce sociální dávky. A těžko můžete někomu vysvětlovat, že nejste žádná ‚socka‘, která zneužívá dávky, ale jenom matka pobírající rodičovský příspěvek,“ svěřila se nám posmutněle paní Jana. „Jenom čekám, kdy nám pan ministr nařídí, abychom se každý týden hlásili jako nezaměstnaní," uzavírá rozhořčeně paní Jana.

Invalidní důchodce pan Pavel reagoval ještě ostřeji. „Připadám si jako někdo, koho MPSV učí jíst příborem a používat bankovní produkty. Náměstek ředitele Úřadu práce Žárský nám totiž sdělil, že lidé se vždycky bojí nových věcí, kterým nerozumí. Tak to mne nazdvedlo,“ uvedl.

sKarty jedou (prozatím) dál
Úřad práce se chystá do konce září distribuovat 50 tisíc sKaret mezi žadatele, kteří si jejím prostřednictvím budou vybírat sociální dávky. Postižení se ale nevzdávají a chtějí kvůli kartám podat žalobu na stát. Lidé, kteří mají ohledně kontroverzních sKaret jakékoliv dotazy, se mohou obracet na telefonické kontaktní centrum MPSV na čísle 844 844 803, na poradnu NRZP na čísle 266 753 427 či e-mailem na: [email protected]. Bližší informace naleznou i na www.skontakt.cz.

Už máte svou sKartu? Jste s jejím používáním spokojeni? Napište nám své zkušenosti do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Řítíme se do chudoby?
Otazníky kolem invalidních důchodů
Jak napravit chybně spočítané důchody?
Jak žádat o důchod v roce 2012
Mobbing – šikana na pracovišti
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.