velikost písma: A +/ A/ A -

Aromaterapie - léčba vůní 3. díl

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Jak konkrétně využít aromaterapii ve svém životě? Stačí se naučit jednoduché způsoby aplikace a poznat účinky jednotlivých silic. A pak už jen zvolna dýchat a relaxovat…


Způsoby užití silic
1. Koupel – silice rozřeďte v mléce, aby se rovnoměrně rozptýlily v celé koupeli a neshlukovaly se v několik málo „mastných“ oček.
2. Inhalace – pomáhají při nachlazení, dýchacích potížích a navíc hloubkově čistí pokožku. Nejsou však vhodné pro astmatiky.
3. Masáž – silice se ředí s nosnými základními oleji. K nejuniverzálnějším patří mandlový olej, je neutrální a nealergenní. Masáže mají účinky relaxační nebo revitalizační.
4. Potírání – v nezředěné formě se přímo na kůži používá jen málo silic. Rozhodně k nim však patří silice ze sibiřské jedle (opary, dezinfekce), tea tree (antiseptikum, dezinfekce) a levandule (bodnutí hmyzem).
5. Obklad – se hodí pro léčbu výronu, pohmožděnin, při bolestech kloubů, svalů, hlavy či návalech horkosti. Do 160 ml teplé vody nakapejte 5 – 10 kapek silicového oleje. Do směsi namočte čistě bavlněnou látku, vyždímejte a přiložte na ošetřované místo.
Některé silice mohou po oslunění vyvolat barevné změny na kůži (fotosenzibilita). Jsou to zejména citrusové oleje jako bergamot, citron, (červený) pomeranč a Litsea cubeba.

Zklidňující oleje: heřmánek, ylang-ylang, jasmín, levandule, nerol, pelargonie, růže, santalové dřevo, majoránka.
Povzbuzující oleje: bergamot, cypřiš, voňatka, rozmarýna, šalvěj, citronela.

Tip - levandule
Oblíbená bylina rituálních koupelí Řeků i Římanů dostala své jméno právě z latinského lavare – mýt. Má mimořádně všestranné využití. Její účinky jsou jak uklidňující, tak povzbuzující. Dokáže navrátit nervovou i emoční rovnováhu, léčit migrénu. Antiseptické vlastnosti působí proti kožním neduhům, zánětům plic, problémům trávicích a močových cest. Může ulehčit od revmatismu a zánětů nervů. Při správném užívání nejsou známy žádné kontraindikace. Nejkvalitnější olej dává levandule, která se pěstuje na jihu Francie. Má bohatou a sladkou vůni. 9 kg oleje odpovídá jedné tuně fialových kvítků.

Každá místnost vyžaduje jinou vůni
Pracovna (studovna) – rozmarýna podpoří koncentraci a zmírní bolest hlavy, citronela pomůže zvýšit výkonnost. Pokud se cítíte přepracovaní, sáhněte po šalvěji muškátové či jalovci – dodržujte ale doporučené dávkování, jinak by na vás přišla naopak ospalost.
Obývací pokoj – zdroj vůně může mít mnoho podob, rozprašovače a krásné aromalampy jsou nejlepší pro rychlé překrytí cigaretového kouře či pachu linoucího se z kuchyně. Jemného, zato déle trvajícího efektu dosáhnete sušeným potpourri a vonnými kuličkami. Pro relaxaci použijte santalové dřevo, levanduli či pelargonii. Atmosféru slavnostního oběda podpoříte kořenitými vůněmi (cedrové dřevo, skořice, kadidlo). A svěží náladu na večírku provoní voňatka nebo nerol.
Ložnice – čich je s erotikou pevně spjatý, vůně bylin a květin jsou neodolatelné nejen pro hmyz, i s našimi smysly dokážou provést nesčetná kouzla. Srdeční klasika je vzácný a silný esenciální olej z růže. Můžete však vsadit i na luxusní jasmín, svěží nerol či exotické pačuli.
Jestli u vás doma někdo stůně, vyčistěte vzduch silicemi s mimořádnými antiseptickými vlastnostmi – nabízí se tea tree, bergamot, citron, borovice, levandule, eukalyptus.
Kuchyň – pro dezinfekci kuchyňských linek naneste na vlhký hadřík pár kapek z borovice, citronu nebo kustovnice cizí.

Kam dál?
Aromaterapie 1. díl
Aromaterapie 2. díl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.