velikost písma: A +/ A/ A -

Bad Reichenhall – solné lázně

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Už jste přemýšleli nad cílem své zimní nebo jarní dovolené? Nechte se zlákat poklidným tempem lázeňské oblasti Berchtesgadenských Alp a vydejte se do Bad Reichenhallu – slavného lázeňského městečka, které proslulo svými solnými prameny.


Osvětlená fontána AlpenSole

V Bad Reichenhallu se kdysi ozdravovali bavorští králové a někdejší sláva je tam stále cítit. Dnes se toto místo proměnilo v inovativní lázeňské město plné kultury, sportovních a rekreačních možností. Leží na řece Saalach, ve výšce 471 m n. m. a je branou do Berchtesgadenských a Chiemgauských Alp. Je vzdálený přibližně 20 km od Berchtesgadenu (Orlí hnízdo) a z druhé strany 15 km od Salcburku. Je proto výbornou základnou pro průzkum okolí, ať už kulturní, rekreační, nebo outdoorový.


Alte Saline

Alte Saline a Salzmuzeum
Historie a rozvoj Bad Reichenhallu jsou těsně spjaté se solí. Díky pramenům s vysokým obsahem soli se do města sjížděli prominentní hosté a čerpali z něj vodu. V 16. století vznikl ve městě solivar, který byl po požáru v roce 1834 přestavěn králem Ludvíkem I. v novorománském stylu. Tato průmyslová katedrála z červených cihel dodnes slouží jako muzeum, kde se během hodinové prohlídky dozvíte vše o výrobě soli, prohlédnete si dodnes funkční stroje, ohromná kola a čerpadla a průvodce vás provede spletí tunelů s konstantní teplotou 12 °C. Jako dárek si odnesete malou solničku. Bad Reichenhall, v překladu lázně bohaté na sůl, jsou největším dodavatelem kuchyňské soli v Německu.

Zhluboka se nadechněte
Klima Bad Reichenhallu je vyhlášené svými pozitivními účinky na dýchací cesty. Alpská sůl, rašelina, kosodřevina a mírně dráždivý alpský vzduch vytvářejí ideální podmínky pro zlepšení a upevňování zdraví. Přímo ve městě najdete inhalační ústav pod širým nebem (pouze od dubna do listopadu) – Gradierwerk. Slaná voda skrápí mnoho tisíc trnkových proutků, čímž se vytváří jemná mlha, kterou kolemjdoucí vdechují. Pár šálků slané vody si můžete nabrat z mramorové fontány v secesní Wandelhalle a nechat ji pracovat ve vašich útrobách.

Čtěte také: Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku

Sportem ku zdraví
Bad Reichenhall je ideálním místem pro pěší turistiku. Přímo ve městě začíná mnoho tras, které zvládnou i starší na vozíku či rodiny s dětmi. Kdo má v úmyslu náročnější výkon, může se vydat na horu Hochstaufen (1771 m), která leží severně od Bad Reichenhallu. Naopak na horu Predigtstuhl (1613 m) se můžete nechat vyvézt nejstarší německou původní kabinkovou lanovkou, která stále funguje (Predigtstuhlbahn).



Luxusní spa
Je možné, že vám vaše plány naruší nepříznivé počasí, o které v Alpách není nouze. Vydatný déšť a v zimě sníh znemožňuje mnohdy několik dní pohodovou venkovní aktivitu. Proto nezoufejte a vydejte se do luxusních lázní Rupertustherme. Přírodní lázně se solnými prameny a množstvím nejrůznějších saun vás přivedou na jiné myšlenky. Dejte si například medovou proceduru, při které se od hlavy až k patě pomažete medem a strávíte cca 15 minut s ostatními nadšenci v příjemně vytopené sauně. Vaše tělo vám poděkuje v podobě sametově hladké pokožky. Vstupenka na 4 hodiny včetně saun stojí 19 eur.

Jezdíte do lázní? Které jsou vaše oblíbené? Napište nám své tipy do diskuze nebo na facebook.

Kam dál?
Tipy na podzimní výlety
Čejkovický odkaz templářů stále žije
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Ischia – lázně pro každého
Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů

Zdroj, foto: www.bad-reichenhall.de
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.