velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na prosinec

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Pomaličku a nenápadně opět přichází vánoční čas, který je symbolem rodinné pohody a klidu. Nechte se zlákat kulturními příležitostmi, mikulášskými nadílkami a vánočními výstavami, které dotvoří onu zvláštní atmosféru, na kterou se těší nejen naše vnoučata.


foto: Pavel Hejný

Amerikana III – klasické americké choreografie ve Státní opeře
Třetí komponovaný večer z choreografií americké provenience představuje skutečnou „americkou choreografickou klasiku“ – George Balanchine, Jerome Robbins a William Forsythe, tedy hvězdnou trojici osobností, která vytvořila nezapomenutelný baletní styl. Atraktivní podívanou, fascinující pro diváky a inspirativní pro umělce, ještě umocňuje hudba světových skladatelů. V prosinci bude Státní opera patřit americkému baletu 5. a 6. 12. 2012. „Vybrali jsme prestižní tituly, které připomínají přelom ve vývoji klasického baletního stylu a fascinující baletní techniky. Milovníkům tance tak nabízíme nejen okouzlení a fascinaci, ale také srovnání jedinečných choreografických kompozic s pozoruhodnými interpretačními výkony, které posouvají krásu klasického baletu daleko do budoucnosti a nesmrtelnosti,“ dodává Václav Janeček, dramaturg Baletu ND.

Vánoční čas v Betlémské kapli
Čas, jeho vnímání a měření v běhu staletí, to je hlavní téma tradiční vánoční výstavy v Betlémské kapli, která letos už po třiatřicáté přispěje v období Vánoc ke sváteční atmosféře Prahy a pohodě jejích návštěvníků. První vánoční výstavu uspořádal Bonsai klub Praha v roce 1980 v Muzeu Hlavního města Prahy. „Letos bychom návštěvníky rádi názorně seznámili s vývojem měření času. Uvidí, jak naši předkové nejprve měřili jen časové intervaly – k tomu jim sloužily vodní, přesýpací nebo olejové-ohňové hodiny – a přímý čas odvozovali pouze od polohy Měsíce a Slunce na obloze pomocí slunečních hodin. Až teprve vynález lihýře a následně kyvadla umožnil měřit čas s čím dál větší přesností,“ vysvětluje Blahoslav Lukavec, hlavní pořadatel a dlouholetý „duchovní otec“ vánoční výstavy. „Zároveň chceme lidem přiblížit, jak naši předkové vnímali tok času během roku. Jeho jednotlivé fáze si spojovali s významnými událostmi, jimiž pak rok rozdělili na různá období. Proto i dnes máme kalendář plný svátků, lidových zvyků a obyčejů. Mnohé z nich však upadají v zapomnění, a to je důvod, proč je chceme návštěvníkům připomenout prostřednictvím zvykoslovných předmětů, pranostik i typických receptů pro daná období.“

Čtěte také: Bad Reichenhall – solné lázně

Vánoční Čechomor
Skupina Čechomor jako každým rokem vyjíždí na vánoční koncerty v rámci Čechomor Kooperativa Tour 2012. Diváci tentokrát uslyší průřez vánočními písničkami i největšími hity skupiny s hostující Ivou Marešovou a za doprovodu smyčcového kvarteta Gadrew Way. Po loňských vánočních koncertech, na kterých Čechomor doprovodila Smíchovská komorní filharmonie v projektu Proměny, skupina pro své letošní vánoční koncertování opět zvolila komornější sestavu. Čechomor se vrátil k projektu z roku 2010, který tehdy vyvrcholil dvěma vyprodanými koncerty v Národním divadle. Z těchto koncertů vznikl v režii Rudolfa Kudrnáčka živý záznam, který loni vyšel jako CD a DVD pod názvem Čechomor v Národním. Vánoční písničky z alb Sváteční Čechomor a Čechomor v Národním poprvé zazní 24. listopadu v Tylově domě v Poličce. Následně mohou diváci tento koncert vidět 1. 12. v Brně, 11. 12. v Litoměřicích, 12. 12. ve Vamberku, 13. 12. v Havlíčkově Brodě, 14. 12. v Prostějově a vánoční turné vyvrcholí na dvou koncertech v pražském klubu SaSaZu 16. 12.


foto: archiv Čechomor

Mikulášská nadílka s Michalem Nesvadbou v OC Šestka
Obchodní centrum Šestka si na sobotu 1. prosince připravilo pro všechny děti jedinečnou mikulášskou nadílku s oblíbeným komikem Michalem Nesvadbou. Na nejmenší návštěvníky a jejich rodiče čeká bohatý program plný her a soutěží, při kterém si užijí spoustu legrace. Zábavný mikulášský program odstartuje v 11:00 hod. Michal Nesvadba se svojí veselou show. Poté se malí návštěvníci obchodního centra mohou těšit na čertovskou školku, kde budou moci v zábavných soutěžích získávat body a soutěžit tak o pěkné ceny. Připraveno bude i dětmi oblíbené malování na obličej a chybět nebude ani Mikuláš se svojí nebeskou a pekelnou družinou, která bude všem dětem rozdávat sladká překvapení. Přijďte se podívat na mikulášskou nadílku v OC Šestka a užít si prima den se spoustou zábavy! Mikulášská nadílka je pro všechny návštěvníky zdarma.

Poslední mejdan světa
Záchranná mise kapely tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu The Tap Tap vrcholí! V předvečer zániku civilizace předpovězeném mayským kalendářem, ve čtvrtek 20. 12. 2012 od 21 hodin se v Praze (Incheba Arena), Brně (Fléda) a Ostravě (Plynojem) odehraje happening a benefiční Koncert proti konci světa. Všechna tři města se v závěru unikátního přímého přenosu večera na ČT1 propojí telemostem, abychom si všichni společně mohli zazpívat neoficiální hymnu proti konci světa, písničku The Tap Tap „Konec světa – zrušeno“. Cílem koncertu je shromáždit finanční prostředky na vybavení multifunkčního bezbariérového vzdělávacího centra STUDEO při Jedličkově ústavu v Praze v objemu 25 milionů Kč. V Praze spolu s The Tap Tap zazpívají Jiří Suchý a Marián Bango, zahrají Support Lesbiens, Chinaski a Illustratosphere s Danem Bártou, moderátorem večera bude Láďa Angelovič. V brněnském klubu Fléda se na pódiu vystřídají Mandrage, Pavel Šporcl, Tata Bojs, Eliščin Band, frontman Eliščina Bandu a zároveň moderátor Jan Budař přivítá Květu Fialovou, Pavla Bobka a další hosty. V multifukčním centru v bývalém plynojemu v Ostravě-Vítkovicích bude koncertem provázet Ruda z Ostravy, vystoupí Mňága a Žďorp, Charlie Straight, Xindl X, Buty a jako host Věra Špinarová.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Jak pěstovat vánoční hvězdu
Andělíčci jako vánoční dekorace
Vánoční strašáci psích mazlíčků
Barvy do zimní zahrady
Nachlazení: med pomáhá proti kašli
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.