velikost písma: A +/ A/ A -

Léčba vzduchem - snadná a účinná

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

„Vzdušné lázně“ kombinují působení podnebí spolu s dalšími osvěžujícími procedurami. Cílem je vyšší obranyschopnost organismu a jeho lepší adaptabilita.

Podnebí tvoří celý komplex krajinných, půdních a atmosférických vlastností daného místa. Podmiňuje utváření místní flóry a fauny a specificky působí na životní pochody člověka. V klimatických lázních se sleduje koncentrace prašného aerosolu, oxidu siřičitého, oxidu dusíku, průměrný počet dní s mlhou, průměrná délka slunečního svitu, barometrický tlak, teplota a vlhkost vzduchu. Hodnoty musí odpovídat zákonné normě. Na naše zdraví má významný vliv také ionizace ovzduší, atmosférická elektřina, elektromagnetismus Země i kosmické jevy.

Komplexní péče
Předepsané lázeňské procedury rozšiřuje nabídka dalších aktivit. Je libo wellness cvičení, inhalace, saunu, plavání, masáže či jiné balneoterapeutické metody? Nabídka jednotlivých lázní se liší podle vybavení, přírodních zdrojů i personálu.
Statutem klimatických lázní se v okolních státech (Rakousko, Německo, Slovensko) honosí mnoho měst. Pokud se rozhodnete vyjet si za zdravím například do německého Bavorska, překvapí vás, kolik měst a městeček nabízí wellness centra, ve kterých je několik druhů bazénů a saun, nejrůznější možností sportovního vyžití a samozřejmě horské klima Alp.

Nevyužité bohatství
U nás bylo klimatických lázní do 70. let na 80, mnohé bohužel zanikly. Za zdravým podnebím se můžete vydat například do Karlovy Studánky, Dolní Lipové či Jeseníku. Další města o tento statut usilují (např. Železná Ruda na Šumavě), protože si uvědomují nevyužité možnosti, které jim místní podnebí skýtá. Nechce se vám zůstávát přes víkend ve městě? Nechte se zlákat nabídkou lázeňských domů a hotelů na kratší pobyt. Škála aktivních či relaxačních programů se stále rozšiřuje, protože je o takové pobyty zájem ze strany domácích i zahraničních hostů.

Tip na speciální proceduru - plyn v injekci
Mariin pramen (řečený také Smradlavý), podle kterého byly pojmenovány Mariánské Lázně, je v podstatě vývěr plynu (99,7 % přírodního CO2), který se sekundárně rozpouští v povrchové vodě. V současnosti se využívá pro proceduru ojedinělou v českém lázeňství – suchou plynovou koupel. Prokrvuje celé tělo, snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní obraz a působí protizánětlivě. Je oblíbenou metodou při léčbě sexuálních poruch u mužů, protože stimuluje produkci hormonů testosteronu a estradiolu. Plyn se také aplikuje podkožní injekcí v oblasti velkých kloubů a páteře. Ulevuje od bolesti zad a kloubů, urychluje hojení zranění a zlepšuje prokrvení celé postižené oblasti.

Kam se vydat za zdravým podnebím?
Priessnitzovy lázně Jeseník
Neváhejte se vydat až do nejsevernějšího koutu Slezska, do kraje bohatého na přírodní prameny a obdařeného jedinečným podnebím. V místních lázních můžete vyzkoušet typickou priessnitzovu proceduru koupele horních končetin ve studené vodě i řadu příjemných rekondičních služeb, které potěší tělo i ducha. Začít můžete koupelí a zábalem, pokračovat masáží a nakonec investovat do svého zdraví díky technikám tradiční čínské medicíny.

Kam dál?
Podnebí jako lék 1. díl
Dámská jízda za krásou
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.