velikost písma: A +/ A/ A -

Jak získat nové zaměstnání

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

V době současné ekonomické krize není snadné získat dobré zaměstnání. Pokud je vám více než padesát let, je hledání práce o to náročnější. Mnoho zaměstnavatelů totiž dává přednost mladým lidem. Co vám pomůže zvýšit šanci při uplatňování se na trhu práce?


foto: iStock

1. Zdůrazněte přednosti svého věku
V současné době zastává mnoho zaměstnavatelů mylný názor, že člověk po dosažení věkové hranice padesáti let není pro jejich společnost platný v takové míře jako výrazně mladší uchazeč. Lidé v tomto věku však naopak do pracovního kolektivu přináší mnoho pozitiv. „Lidé ve věku padesáti a více let již obvykle nedělají chyby z nepozornosti a ukvapenosti, jako je tomu v případě mladých lidí. Každou situaci si dobře rozváží a mají zdravé pracovní tempo. Zároveň jejich přítomnost v pracovním týmu obvykle znamená redukci nezdravé soutěživosti na pracovišti,“ sdělil Jaroslav Slavíček, jednatel finančně poradenské společnosti DataLife, která spustila v listopadu kampaň s mottem „Věk u nás není překážka, ale výhoda“. Rozhodně byste neměli zapomenout všechny tyto výhody před potenciálním zaměstnavatelem zmínit.

2. Vzdělávejte se
Pokud si přejete získat po dosažení věkové hranice padesáti let nové zaměstnání, měli byste se vzdělávat a zvyšovat tak svou hodnotu na trhu práce. V dnešní době existuje spousta možností, kterých můžete využít. Jedná se například o jazykové kurzy či programy na výuku práce s počítačem. Zároveň máte možnost pročítat naučné knihy z oboru či navštěvovat nejrůznější rekvalifikační kurzy. Ty probíhají velice často v pozdně odpoledních či večerních hodinách a trvají obvykle hodinu a půl. Pokud své znalosti a schopnosti potřebujete osvěžit intenzivněji, můžete se poohlédnout rovněž po školeních. Ta se většinou konají dva dny, a to o víkendu.

Ztratili jste práci? Čtěte náš seriál Jak postupovat při ztrátě zaměstnání?

3. Informujte se na internetu
Informovanost hraje v dnešním světě velmi podstatnou roli. Nejde jen o informace o volných pracovních pozicích a výběrových řízeních. Svou úlohu mají i údaje a zprávy, které jste schopni si zjistit o firmě, u níž si přejete získat zaměstnání. Mladí lidé jsou zvyklí hledat denně celou řadu informací pomocí internetu a umí se zde pohybovat velice dobře. Je tedy téměř jisté, že si veškeré dostupné informace o společnosti prostřednictvím internetu opatří. Doporučujeme, abyste s nimi v tomto ohledu drželi krok. V první řadě si velmi dobře projděte webovou prezentaci zvolené firmy. Udělejte si z ní poznámky a napište si vše, co by vás zajímalo. Zároveň se na základě informací uvedených na webových stránkách společnosti připravte na případné dotazy, které budete možná muset u osobního setkání zodpovídat. Vymyslete si také otázky, které dají najevo váš zájem o pracovní pozici a spolupráci s firmou.

Čtěte také: Pracující důchodci přijdou o tisíce

4. Kvalitní motivační dopis je základ
Mnohé nabídky zaměstnání žádají po uchazečích o práci motivační dopis. Vzhledem k tomu, že je to spíše trend posledních let, je možné, že při hledání svého předchozího zaměstnání jste se s takovou žádostí nesetkali. Pro uchazeče ve věku nad padesát let je tento požadavek však ideální. Vzniká zde totiž prostor pro prezentaci všech zkušeností a znalostí, které za svůj osobní i pracovní život nasbírali. To je jedna z věcí, v rámci kterých mají lidé středního věku nad mladými uchazeči nespornou výhodu. Zjistěte si proto konkrétní požadavky na pozici, o kterou se ucházíte. V motivačním dopise zmiňujte pouze věci, které s těmito požadavky korespondují a úzce souvisí. Snažte se maximálně dodržet logickou návaznost textu a zbytečně při psaní neodbočujte. Myslete také na to, že posílat všem firmám stejný motivační dopis rozhodně není ideální. Naopak je vhodné obsah poupravit v závislosti na tom, na jaké pracovní místo a do jaké společnosti se hlásíte.

5. Pozor na stručnost
V dnešní době obvykle požadují zaměstnavatelé před osobním setkáním zaslání strukturovaného životopisu. Ten často svádí k přílišné stručnosti, které byste se však rozhodně měli vyvarovat. Naopak tento způsob prezentace využijte ve svůj prospěch a uveďte v životopisu vše, co jste se již v rámci zaměstnání naučili. „Padesátiletí uchazeči o zaměstnání za sebou mají obvykle již dvacet či třicet let pracovního života. Za tu dobu se naučili mnoho věcí a v celé řadě úkonů mají tedy nesporně více jistoty než mladí uchazeči,“ sdělil Petr Temelkov, hlavní analytik společnosti DataLife. „Neměli by proto v životopisu uvádět pouze rok a místo jejich dosavadních pracovních zkušeností. Vždy by měli doplnit také pracovní pozici, velikost pracovního týmu a svou náplň práce,“ doplnil Temelkov.

Dostali jste vyhazov z práce? Sháníte zaměstnání? Toužíte po změně? Napište nám svůj příběh do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Potřebujete poradit ohledně zaměstnání? Obraťte se na ministerstvo!
Podpora při hledání práce je pomocí, nikoli zárukou
Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce
Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy
Mládí nutně neznamená konkurenci
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.