velikost písma: A +/ A/ A -

Vánoce s příchutí adrenalinu

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Už vás tradiční Vánoce nebaví a nenapadá vás žádný originální dárek? Vezměte to tentokrát za jiný konec a nadělte si Vánoce s příchutí adrenalinu. Objevte neznámá místa, která skrývají dobrodružství. Nezapomeňte s sebou vzít vaši drahou polovičku a letošní Vánoce se tak pro vás oba stanou nezapomenutelnými.


foto: iStock

Ledové snění
Nocleh, na který nikdy nezapomenete... mrazivý a možná s efekty polárního nebe. Nejznámější a nejstarší ledový hotel leží zhruba 200 km od polárního kruhu ve švédské vesničce Jukkasjärvi. Právě letos slaví své dvacáté narozeniny. Z Londýna odlétá pravidelná přímá linka, za tři a půl hodiny jste před ledovými branami. Doby, kdy první hosté přespali v jednoduchém iglú, už jsou dávno pryč. Vy se můžete těšit na tvary plné fantazie a sněhové ornamenty. Páry toužící po netradiční svatbě si mohou své ledové ano říci v křišťálové kapli. Všem ostatním se doporučuje místní bar, kde vám z barevných koktejlů budou oči přecházet. Pokud plánujete vyrazit do Severní Ameriky, nezapomeňte navštívit první ledový hotel na tomto kontinentu. Je dílem Jacquese Desboise a stojí v parku Montmorency poblíž Quebec City v Kanadě. Je postaven z takřka 300 tun ledu a 5 000 tun sněhu. V pěti pokojích se může současně ubytovat maximálně 22 hostů. Jedna noc vás vyjde na 120–180 kanadských dolarů. Zrealizujte svůj záměr do půlky března, protože pak se jednoduše může stát, že vám roztaje střecha nad hlavou.

Karibik – proč ne?
Receptem na přežití nepříznivého zimního počasí mohou být Vánoce v Karibiku. O důvod víc může být právě to, že v průběhu české zimy je tam nejsušší období z celého roku. Tento způsob dovolené se stává stále více populárním, proto si rezervujte pobyt raději včas. V oblasti leží přes 7000 ostrovů a ostrůvků exotické krásy, mezi nejznámější patří Haiti, Martinik nebo Bahamy. Odměnou za dlouhý zaoceánský let budou nekonečné možnosti poznávání exotických rostlin a zvířat, celá barevná škála písečných pláží i zajímavá koláž architektury. Na karibských ostrovech soupeřily evropské mocnosti a po každé tam zbyla svébytná stopa. Samostatnou kapitolu tvoří podmořský svět. Korálové útesy, křišťálově čisté moře je zde plné života a poskytuje ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. Ceny zpátečních letenek se pohybují kolem 25 000 Kč.

S tématem souvisí: Tradiční cukroví netradičně

Freeride na Ukrajině
Pro milovníky dobrodružství je Ukrajina jako dělaná. Tato destinace není tak profláknutá jako staré známé Alpy, přitom si zde na své přijdou lyžaři, běžkaři, snowboardisti a zejména vyznavači volného ježdění – freeride. Ukrajina nabízí luxusní lyžování na panenských pláních za velmi rozumnou cenu (týdenní pobyt včetně lyžování, stravy a cesty vyjde na 10 000 Kč) a také nečekaná překvapení. Už cesta na místo, která autobusem trvá i 17 hodin, bude zkouškou trpělivosti. Brzy se přidá také pocit cestování v čase – ovšem zpět. Lyžařská střediska jsou obklopená opravdovou divočinou, kde nedávají dobrou noc lišky, ale medvědi. Nejznámější ukrajinské lyžařské středisko, dosahující evropských standardů, je Bukovel. Pro freeskiing si však zajeďte do vesničky Dragobrat. Slabé bezpečnostní zázemí vyžaduje dobrou znalost lavinové problematiky a také lavinovou výbavu. K výletu můžete využít služeb CK Alpina, které se vám budou hodit, zvláště pokud neovládáte azbuku.

Sjezdovka pod střechou
Láká vás to k moři a zároveň na hory? Výhody letní i zimní dovolené jednoduše skloubíte v Dubaji. Až vás omrzí 40stupňová vedra a válení se na pláži, vybalte lyže a běžte si užít 400metrovou sjezdovku v krytém lyžařském středisku Ski Dubai. Tato sjezdovka drží světový primát – je nejdelší krytou sjezdovkou s černým označením obtížnosti. I další výběr je opravdu velký – zelené, modré a červené sjezdovky, bobová dráha, sněhový tobogan. Připravte se na to, že nejdřív budete muset prokázat své lyžařské schopnosti. To však českého lyžaře ošlehaného větrem Petrových kamenů nemůže zaskočit. Děti mohou využít místní lyžařské školy. Celý areál, který zvnějšku vypadá jako obrovský kovový válec, má rozlohu zhruba tří fotbalových hřišť s převýšením 60 m a je vysoký jako 25patrový dům. Vstupné na den je 35 USD a v ceně je zapůjčení lyžařské výstroje a výzbroje.

Pouštní radovánky
Jste-li vyznavači adrenalinových zábav, řádění v poušti na čtyřkolkách nebo v džípu bude pro vás tou správnou volbou. Může jít i o zpestření jinak klidné dovolené. Po motorizované vyjížďce posléze najdete zklidnění v sedle velblouda nebo oslíka. Kromě toho, že je to ekologické, budete mít jedinečnou možnost si vychutnat opravdový klid pouště. Za cíl si vyberte osamělé beduínské vesničky, kde vás místní obyvatelé pohostí silným čajem či kávou. Obvykle je výprava do pouště půldenní, ale pokud rádi poznáte víc z beduínské kultury a místních zvyků, podnikněte dvoudenní výlet včetně přespání v typických beduínských stanech z černé kozí kůže. Západ slunce v poušti bude dostatečnou odměnou za poněkud nižší standard ubytování. Poušť je ideálním místem k sebepoznání. Neustále se měnící písečné přesypy lákají k pěšímu překonání, ale dejte si pozor, bez kompasu a dostatečné zásoby vody se na cestu nevydávejte. Tunis, Egypt, Mongolsko, Jordánsko... každá poušť je jiná, krásná a nezaměnitelná.

Jak trávíte Vánoce? Udělali jste na Vánoce někdy něco netradičního? Napište nám své příběhy do diskuze nebo na facebook.

Kam dál?
Andělíčci jako vánoční dekorace
Betlémské hvězdy
Kde přebývá duch Vánoc
Vánoční strašáci psích mazlíčků
Nachlazení: med pomáhá proti kašli
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.