velikost písma: A +/ A/ A -

Fenomén: ztráta identity

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Víte, jaké hrozí nebezpečí při ztrátě či zcizení osobních údajů a jak se takové situaci vyvarovat? Chraňte si své údaje a nenaleťte na podvodné praktiky!


foto: iStock

Škody související se ztrátou osobních údajů jsou často spojeny s nedostatkem informací o tom, že byl takový zločin spáchán. V některých případech to dokonce trvá déle než rok, než si člověk uvědomí, že mu byla zcizena osobní data.

Přitom identita každého z nás je nenahraditelná. K její ztrátě dochází, používá-li naše osobní údaje někdo jiný ke svému vlastnímu obohacení. Situace, které vedou ke zneužití osobních údajů, mají mnoho podob a mohou mít v budoucnosti vážné důsledky. Nejlepším způsobem, jak se proti krádeži identity bránit, je prevence. Důležité je znát možná rizika a uvědomit si, proč je nezbytné chránit své citlivé údaje, kterými jsou nejen osobní údaje jako jméno, příjmení, rodné číslo, bydliště apod., ale i veškerá přístupová hesla, PIN kódy, soukromé e-maily či fotografie, které vkládáme například na sociální sítě.

Pozor na podvodné e-maily
Prvním krokem, který lze učinit ke zvýšení ochrany své identity, je zamyslet se nad tím, jak se mohou podvodníci dostat k našim osobním údajům. Často používanou podvodnou technikou na internetu je phising, kdy je k získání citlivých dat využívána elektronická komunikace. Může se jednat o stránku napodobující přihlašovací okno internetového bankovnictví nebo o klamavý e-mail, který adresáty vybízí k aktualizaci údajů týkajících se jejich bankovního účtu či platební karty.
Útočníci rozesílají podvodné e-maily klientům různých bank po celém světě, což dokázal i průzkum European Survey, jehož výsledky byly alarmující (17 % dospělých Evropanů se někdy stalo obětí krádeže identity a 71 % obětí utrpělo nějakou finanční ztrátu). Nejčastějším způsobem, jakým se podvodníci snaží získat citlivá data v Evropě, je rozesílání falešného e-mailu s žádostí o aktualizaci osobních údajů. Asi 10 % respondentů dokonce uvedlo, že po nich byla změna PIN kódu a dalších osobních informací vyžadována po telefonu falešným pracovníkem údajně jejich banky. V letošním roce zaznamenalo podvodné e-maily také několik českých bank, které o jejich výskytu své klienty průběžně informují. V září se dokonce objevila zpráva, která obsahovala skutečnou fotografii zaměstnance banky. Výsledkem zcizení bankovních údajů potom může být obrovská finanční ztráta.

Hlídejte si své doklady
Poskytovat svá citlivá data bychom měli pouze tehdy, pokud víme, jak s nimi bude dále nakládáno a k jakému účelu budou využita. Pozor bychom si měli dát také na kapsáře především v přeplněných dopravních prostředcích a v centrech měst. V krajním případě totiž může někdo jiný použít vaši totožnost při spáchání závažného trestného činu a poté bude složité dokazovat nevinu.
Policie České republiky zaznamenala začátkem září loňského roku případ barmanky, která se nechávala zaměstnávat pod falešnou identitou. Při sepisování pracovní smlouvy použila zcizený občanský průkaz a poté využila situace, kdy byla v provozovně sama a utekla s finanční hotovostí, čímž způsobila škodu převyšující padesát tisíc korun.

Podobných případů by se dalo najít více, a proto je vhodné snažit se dodržovat následující pravidla, která by měla riziko ztráty identity minimalizovat:
• Nevyhazujte dokumenty s důvěrnými informacemi do odpadkových košů, ty jsou pro potenciální zloděje přímo studnou informací, zejména pokud obsahují informace o vašem zaměstnání nebo rodině. Pro zajištění větší bezpečnosti je lepší použít skartovačku než jen dokumenty roztrhat.
• Hlídejte si zařízení, na kterých máte uložené soukromé informace, a mějte na paměti, že na některých z nich je možné smazaná data zase obnovit.
• Nezveřejňujte na internetu včetně sociálních sítí příliš informací o sobě, svých příbuzných a známých.
• Nezveřejňujte fotky, které vypovídají o vaší finanční situaci.
• Buďte obezřetní při vyplňování různých typů dotazníků a formulářů a při podepisování smluv. Své osobní informace poskytujte jen v případě, že víte, kým a za jakým účelem budou zpracovány.
• Buďte opatrní při používání internetového bankovnictví a při nákupech přes internet. Chraňte si své osobní doklady.

Stali jste se někdy obětí ztráty osobních údajů? Jak byste se v takové situaci zachovali? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
10 nejčastějších chyb při koupi ojetého auta
Nenechte se vyhodit z bytu
Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou
Jak nenaletět při reklamaci
Eutanazie: právní úprava asistované sebevraždy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.