velikost písma: A +/ A/ A -

S jehňátkem do postele

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Nepodceňujte výběr lůžkovin, potahů ani povlečení – zejména pokud máte speciální požadavky.

Postel by samozřejmě bez lůžkovin nebyla úplná. Taky se rádi zachumláte do peřin, polštářů a polštářků a nasajete příjemnou vůni povlečení? Kromě klasického peří, jehož výhody ale i stinné stránky známe, je tu několik dalších možností.

Pro peřinu na kraj světa
Merino vlna ze stejnojmenného druhu jehňátek se k nám dováží ze Španělska i z daleké Austrálie a Nového Zélandu. Má široké použití od klasických pokrývek a polštářů přes termoregulační prádlo až k akupresurním masážním pomůckám. Merino vlna je vhodná pro alergiky i astmatiky, nekouše, je extrémně prodyšná a rychle se přizpůsobí tělesné teplotě. Pro své izolační vlastnosti se přidává i do hasičských uniforem. Musí se však prát ve speciálních pracích prášcích na nízkou teplotu. Ze syntetických vláken se nejvíce používají polyesterové střiže (PES), spíše je znáte pod názvem dutá vlákna. Snadné praní, výborná pružnost, lehkost a tvarová paměť vyvažují poněkud menší prodyšnost (ve srovnání s ovčím rounem).

Luxus přírodních materiálů
Kromě široce užívané bavlny si můžete pořídit potah ze lnu, konopí či směsi s hedvábím. Každý materiál je specifický. Kupříkladu konopná vlákna jsou antistatická, antiseptická a velmi odolná vůči teplu i UV záření. Navíc dokáží tlumit kožní problémy a výborně odsávají pot. Látky ze lnu a hedvábí mají tu výhodu, že v létě krásně chladí. V poslední době si cestu na trh proklestil i bambus. Tento nezmar roste přímo před očima. Během jediného dne dokáže narůst až o jeden metr, čímž se akreditoval na nejrychleji rostoucí rostlinu na světě. Výrobky z něj jsou hypoalergenní, termoregulační a odolné vůči UV záření.

Pěkně „ostré“ potahy
Dva v jednom je potah Scensic Levandule (od firmy Caster). Hodí se pro aromaterapii během spánku, do vláken je zapředena levandule, která je známá svými uklidňujícími účinky. Najdete však i potahy s obsahem jiných rostlinných extraktů, břízy, citronu, eukalyptu, nebo dokonce chilli papriček. Ten posledně zmíněný by měl podporovat prokrvení, a tedy intenzivnější pocit tepla během spánku, což jistě ocení ženy se stále studenými končetinami. Potahy by se měly prát alespoň na 60 °C, protože při této teplotě se začínají vypírat roztoči.

Užitečné bariéry
Zejména pro alergiky jsou vhodné tzv. bariérové potahy (např. od firmy Pristine) proti roztočům. Způsob tkaní, který minimalizuje mezery mezi vlákny, brání prostupu roztočů oběma směry. Vyrábí se jako potah na matraci, polštář a přikrývku. Podle výrobců se u alergiků zdravotní stav takřka okamžitě zlepší, jakmile začnou bariérové potahy používat. Při koupi se vyplatí dbát nejen na onu protiroztočovou neprostupnost, ale také na dobrou prodyšnost pro vodní páry a pot. Praní potahů snižuje jejich životnost, proto je nepoužívejte namísto povlečení.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.