velikost písma: A +/ A/ A -

Ideální „startovací“ byty pro vaše děti

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Užívat si služeb „mamahotelu“ a oddálit starost o vlastní bydlení nebylo v Čechách nikdy tak populární jako např. v Itálii. Tamní chlapci (či spíše mladí muži) jsou svou zálibou v bydlení u rodičů až do vysokého věku známí po celém světě. Průzkumy uvádějí, že stále celá polovina z nich žije se svou matkou i ve třiceti letech. Češi po vlastním bydlení touží, mnohdy ale nemají na výběr.

Investice nákladná, ale stabilní
Investice do bydlení pro vaše potomky je značná a závazná, představuje ale zároveň chytře uložené peníze. Zhodnocování úspor pomocí nemovitostí je dle finančních expertů stále jeden z nejefektivnějších způsobů, kterak investovat. Jde přitom o investici stabilní a dlouhodobou. Společnost Central Group zveřejnila pro rok 2010 statistickou studii, podle které ceny novostaveb ve velkých městech dosáhly právě svého dna, a dále zlevňovat mohou jen vybrané starší panelové byty. Dle stejného průzkumu chce v horizontu 5 let zařídit vlastní bydlení pro sebe nebo členy své rodiny takřka polovina všech dotazovaných, kteří také vnímají novou možnost bydlení jako výhodnou investici.

Jaký je ideální startovací byt?
1. Je v centru nebo poblíž školy, v jiné lokalitě než byt rodičů (mladým lidem tolik nevadí hluk z tramvají projíždějících celodenně pod oknem ani prach spojený s rušným místem)
2. Má menší dispozici 1+0 - 2+1(obliba bytů s klasickou dispozicí 2kk-3kk je stále v kurzu, prudce ovšem vzrostl i zájem o malé garsonky pro 1 osobu. Ty jsou v kurzu pro starší středoškoláky nebo mladší vysokoškoláky, kteří ještě neuvažují o stálém bydlení s partnerem). Nedostatek prostoru se začíná řešit až v případě plánování rodiny, mladí vítají i to, že se „jednopokojáky“ lépe a rychleji uklízejí
3. Terasa nebo prostorný balkon
4. Blízkost zábavy a nákupů, supermarket a restaurace či sportovní vyžití, kam lze dojít pěšky
5. Dobré dopravní spojení včetně nočních spojů – v dosahu do 15 min pěšky

Co mladým zas tak nevadí?
- hluk, prach
- „špatná pověst“ lokality
- malý prostor
- horší stav bytu
- nepřítomnost výtahu, nutnost šlapat do schodů
- hlučnější spolunájemníci
- absence garáže, pokud se dá parkovat v okolí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.